Yeni bir sınav olan LGS hakkında bizlerin bilmediği o kadar çok şey var ki...
2013-2014 yılı ile birlikte geçmiş yıllarda girilen SBS kaldırılarak yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı yani TEOG getirildi. Yeni düzenleme ile birlikte sınav sistemi yenilendi ve farklılaştırıldı.
Yeni yerleştirme sisteminde de sınavın devam etmesi aslında pek de bir şey değişmedi diye düşünmenize neden olabilir. Evet, sınavlar bir Türkiye klasiği... Çocuklarımızın yarış atı gibi bir sınavdan çıkıp öteki sınava girmesi değişecek gibi görünmüyor. Bu ülkede yaşıyorsanız sınavlara girmek, başarılı olmak ve kendinizi ispat etmek zorundasınız. İlkokul çağındaki çocuklarımız, aslında birbirinden pek de farkı olmayan Anadolu Liseleri için kıyasıya yarışmak zorunda kalıyorlar. Sınavlar eğitimin eksik yönlerini tamamlamak için yapılıyor. Ancak bu sınavlarda ne kadar objektif olunacak emin değilim. Bence, birçok okul, başarı sıralamasında iyi bir yere çıkmak için öğrencilerine, şişirme puan verecek ve öğrencilerin yıl sonu ortalamasını yükseltecek.
Sınav sisteminde yapılan yeni düzenleme ile birlikte liselere girmede, okul puanları ile birlikte öğrencilerin merkezi sınavdan aldığı puanlar da etkili olacak. Öğrencilerin merkezi sınavlarda aldığı puanların, yerleştirme üzerinde yüzde 20 ile yüzde 40 arasında etkisi olacak. Yani, yeni düzenlemede öne çıkan başlık, yıl sonu başarı puanı oluyor. Okul başarı puanı, Anadolu lisesine girmek isteyen öğrencilerin puanını yüzde 70 etkilerken Fen Lisesi için bu oran yüzde 50'ye düşüyor.
Sınav sistemi ne kadar değişti bilemeyiz ama değişmeyen bir Türkiye gerçeği var, o da, iyi bir liseye girmek için girilmesi gereken bir sınav olduğu...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
yorum bırakırsanız mutlu olurum