Soğanı kestiğimizde aynı zamanda soğanın hücrelerini de kesiyormuşuz. Soğanı kestiğimiz anda soğan hücreleri içinde yer alan enzimler serbest kalarak etrafa yayılıyormuş. Bu enzimlerden birisi allinaz isimli enzimmiş. Bu enzim soğan hücrelerinde bulunan Prensco isimli sülfürlü bileşikle reaksiyona girerek propenilsülfirik asit(bir çeşit gaz) oluşmasına neden oluyormuş Gözlerimizin sulanmasına işte bu propenilsülfirik asit neden oluyormuş..
Soğan doğrarken gözlerinizin yanmaması için ben de size birkaç öneride bulunayım;
Soğan doğrarken gözlerinizin yanmasından ve ağlamaktan şikayetçi iseniz, soğanı doğramadan önce yarım saat buzdolabında bekletin. Böylece soğan gözlerinizi daha az yakacaktır. Soğanı açık havada doğrayabilirsiniz. Ortaya çıkan gaz, çevreye yayılacağı için gözleriniz daha az etkilenir. En etkili yöntem ise soğanı akan çeşme suyunun altında doğramak. Böylece soğan kestiğinizde ortaya çıkan gaz, gözlerinize ulaşıp sizi ağlatmadan suyla birlikte yok olabilir.
Merhaba Oğlunuza bunu kendisinin araştırıp size de anlatması yönünde teşvik ederseniz zekası ve merakına rehberlik etmiş olursunuz. Nacizane bir tavsiye:)))
YanıtlaSilSevgili Kadriye senin tavsiyeni dikkate alacağım, oğlumun merak ettiği şeyleri araştırması için teşvik edeceğim, çok teşekkür ederim. Sevgiler...
Sil