Kıskançlık gayet insani bir duygudur. İnsanın olduğu her yerde kıskançlık duygusunun var olması kadar doğal bir şey yoktur. Hepimiz zaman zaman kıskançlık duygusunu yaşamışızdır.
Peki, kıskançlık nedir? Bu sorunun cevabı çok basittir. Bir şeyin, bir kimsenin kaybedilmesinden korkulduğu için gelişen olumsuz davranışlar kıskançlık olarak tanımlanır. Sevgili, arkadaş, öğretmen, anne ve babayı kıskanmak en bilindik kıskançlık türleridir.
Özellikle kardeşler arasında yaşanan kardeş kıskançlığı ebeveynlere hayatı dar eden kıskançlık türüdür.
Kardeş kıskançlığı çoğu zaman kardeşin dünyaya geldiği andan itibaren başlarken bazen ilerleyen yıllarda da ortaya çıkabilmektedir.
Kardeş kıskançlığı önlenebilir mi?
Pedagoglar, kardeş kıskançlığının maalesef önlenemediğini belirtiyorlar. Ancak bu olumsuz duygunun yarattığı tahribatı azaltmak için bazı önlemler alınması gerektiğinin altını çiziyorlar.
Kardeş kıskançlığını en aza indirmek, bu dönemin her iki çocuk için de daha az sancılı geçmesini sağlamak için pedogog yardımı alınması gerektiğini belirten uzmanlar, kardeşler arasında yaşanan kıskançlık nedeniyle büyük sorunlar yaşayan aileler olduğunu belirtiyorlar.
Kıskançlığın derecesi her çocukta farklıdır. Bu nedenle çocuğun kıskançlık derecesi çok yüksek ise mutlaka profesyonel yardım alınması gerekir.
Şayet çocukta, alt ıslatma, tırnak yeme, mutsuz ruh hali, gereksiz ağlamalar, uyku ve yeme bozuklukları, saygısızlık, öfke nöbetleri, hırçınlık, saldırganlık, kardeşe vurma, içine kapanma, inat, ardaşlarına kötü davranma vb. davranışlar gözlemleniyorsa mutlaka profesyonel destek alınmalı, çocuğun bu dönemi daha kolay ve daha sancısız atlatması sağlanmalıdır.
Anne ve babalar kardeş gelmeden önce çocuğu bu sürece hazırlamalıdırlar. Çocuğa eve gelecek yeni bireyin varlığı en uygun dille anlatılmalı, bebekle ilgili alınan kararlara ( bebek odasının düzenlenmesi, bebeğin ismi vb.) büyük çocuğun da katılması sağlanmalı, yeni bebekle birlikte büyük çoçuğun hayatında fazla değişiklik olmaması için gayret edilmelidir.
Kardeş kıskançlığı zaman içinde kendiliğinden ortadan kalkan bir duygudur. Ancak bazı durumlarda kıskançlık sorunu bir türlü ortadan kalkmaz ve çözüme ulaşamadığı için ilerleyen yıllarda da görülebilir. Öyle ki, bazen, yetişkin insanların dahi kardeşini kıskandığı görülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
yorum bırakırsanız mutlu olurum