Hani sınavlarda üç yanlış bir doğruyu götürüyor ya, hayatımızda da yapmış olduğumuz yanlışlar doğruları götürse ne olurdu...
Hiç kimse hatasız değil bu dünyada. Oscar Wilde'ın "Ahlak dersi vermeye kalkan bir erkek ikiyüzlüdür; ahlak dersi vermeye kalkan bir kadınsa kesinlikle sıradan" sözünü düşünürüm kendini hatasız ve kusursuz gösterme çabası içindeki insanları gördüğümde.
Evet, herkesin kendine ait özel bir dünyası var. Hiç kimse bu dünyanın sınırlarını, yanlış ve doğrularını bilemez. Eğer bir insanın yanlışları kendi doğrularını götürüyorsa bu onun tercihidir. Kimse kimsenin özel hayatının sınırlarını zorlamamalı. Yanlışından dolayı kimse kimseye ahlak dersi vermeye kalkışmamalı.
Bazen öyle anlar olur ki, böylesine ikiyüzlü yaşamayı başarmış insanlar hakkında duyduklarınız karşısında şok olursunuz. "O mu" diye şaşırırsınız. Biz insanlar toplumun onayladığı her şeyi doğru kabul ederiz. Topluma aykırı bir şeyle karşılaşınca hemen toplum kurallarını düşünür, ahlak polisine dönüşürüz. "Ben dönüşmem" diyenlerin birçoğu ne yazık ki herkesten önce ahlak dersi vermeye başlıyor. Ne yaparsak yapalım, ne kadar kültürlü, ne kadar görmüş geçirmiş olursak olalım toplumun bize dayatmış olduğu değer yargılarına, düzene, sisteme, geleneğe, aileye, yapıya, dine, adına ne derseniz deyin işte tam ona göre insanları yargılayabiliyoruz.
Bazen insanların yanlışlarını yargılarken dini duyguları ön plana çıkarıyoruz. Bizden daha az dinle münasebeti olan insana yerine getirmiş olduğumuz dini vecibelerden söz ederek amiyane bir deyimle "Müslümanlık taslıyoruz."
Hiç unutmam; tanıdığım, başından neler geçtiğini çok iyi bildiğim bir arkadaş, başka bir kadının yanlışını gördüğünde, sanki kendisi de yıllar önce aynı yanlışı yapmamış gibi kadına dünya kadar hakaret etmiş, kadına "hacca veya umreye gitmesi" "abdest alıp namaz kılması" hususunda vaaz vermiş ve beni çok şaşırtmıştı. Diğer kadın adına çok üzülmüş, aynı yanlışı yapan bir kadın tarafından bu denli aşağılanmasına çok kızmıştım. O gün bugündür kimsenin doğru ya da yanlışı ile ilgilenmiyorum. Kimseyi yapmış olduğu yanlış nedeniyle yargılamıyorum. Kimseye ahlak dersi vermeye kalkmıyorum. Kişi yapmış olduğu yanlış karşısında kaybedeceği doğruyu gözden çıkarmışsa, onun tercihi olduğunu düşünüyor ve saygı gösteriyorum.
Keşke herkes "çuvaldızı kendine, iğneyi başkasına" batırmayı öğrense. Hepimizin hataları, yanlışları var. Yanlışlarımız nedeniyle kimsenin bizim üstümüzde hükümdarlık kurmaya, bizi yargılamaya ya da mahkum etmeye hakkı yok.
Yazını okurken böyleleri gözümün önünde canlandı resmen. Onlar ne sinsidir az bile anlatmışsın. Ben yazsam herhalde tepeden tırnağa tetkik etmeden bırakmazdım:) Din meselesiyle içli dışlı olmanın kime göre, neye göre doğru olduğu bir kenara, aynı hatayı yapmış birinin karşısındakine ahlak dersi vermeye çalışması başlı başına tiksindirici.
YanıtlaSilAyrıca hata ya da yanlış yapmakla "ahlaksız" olunsaydı ohooo... Ahlak o kadar kolay sarsılacak bir kavram değildir. Zaten herkeste de bulunmaz :) Ya vardır ya yoktur. Yanlış yapmanın ahlakla ilgisi yoktur, yanlışı bile bile sürdürmenin belki o da biraz...
YanıtlaSilFidancığım aslında ben de senin gibi tepeden tırnağa tetkik ederek yazmak isterdim ama her zaman söylüyorum biraz kendimi rahat hissetmem lazım. Ama maalesef.
SilHa, senin de dediğin gibi yanlış yapmanın ahlak ile ilgisi yok. Hata, yanlış biz insanlar için. Hata yaptığı için bir insanı böylesine acımasızca eleştirmek ise bence ikiyüzlülük. Sanki hiç hata yapmamışız gibi, dünyanın en doğru insanı bizmişiz gibi karşımızdaki insanı aşağılamak, eleştirmek bana göre doğru değil.
SilCok dogru soyluyorsunuz. Kendi kusurlu hayatlarimizi gormezden gelip, cevremizde kim yanlis onu arastirmakla ugrasiyoruz.
YanıtlaSilYanlış yapan birini gördüğümüzde hepimiz "sütten çıkmış ak kaşık" oluyoruz. Aslında hiçbirimiz masum değiliz.
SilHatalardan ders çıkarmak önemli..Çok güzel bir yazı emeğinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler Sertaç Hanım. Sevgiler.
SilÇok dogru birini elestirmeden önce insanin kendi hatalarini da görebilmesi gerekir de nerde o olgunluk...
YanıtlaSilYok Derya, illa başkalarını eleştirmemiz, onların hata ve yanlışlarını görmemiz gerekir. Aksi takdirde nasıl dürüst insan profili çizebiliriz ki...
Sil