Yakın bir arkadaşımın eşine bu teşhis konuncaya kadar böyle bir hastalık olduğundan habersizdim. Yeni öğrendiğim bu hastalık hakkında sizlerin de bilgi sahibi olmanızı istedim.
Dürtü Kontrol Bozukluğu
Dürtü kontrol bozukluğu önemli bir psikolojik rahatsızlık. Dürtü denetimi yapamayan birey, kendisine ve çevresindekilere zarar verecek içsel itkilerini kontrol edemez, dürtülerine karşı koyamaz.
Dürtü denetim bozukluğu olan kişiler, dürtüsel olarak gerçekeştirmeyi düşündüğü davranışı gerçekleştirmeden önce yoğun bir gerginlik dönemi yaşar. Bu gerginlik kişinin yapmak istediği şeyi yaptıktan sonra yerini haz ve rahatlamaya bırakır.
Farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Dürtü kontrol bozukluğu, kleptomani, aralıklı patlayıcı bozukluk, trikotillomani, piromani ve patalojik kumar oynamayı kapsar.
Kleptomani
Kleptomani çalma hastalığı olarak bilinen dürtüsel bozukluktur. Hasta gereksinimi olmayan nesneleri çalar ve bundan büyük bir haz alır. Çalma davranışı kızgınlık ya da intikam alma amacıyla yapılmaz. Daha çok kadınlarda görülen bu hastalık psikoterapi ve ilaçla tedavi edilir.
Aralıklı Patlayıcı Bozukluk
Dürtü kontrol bozukluğunun bu halinde ise hasta saldırganlık dürtülerine engel olamaz. Saldırganlık sonucu hasta mala zarar verme ya da saldırı eylemlerinde bulunur.
Yangın Çıkarma ( Piromani)
Dürtü denetim bozukluğu yaşayan hastaların bazıları da yangın çıkarmaktan keyif alırlar. Yangın çıkarmadan önce kişi, aşırı gerginlik ya da duygusal uyarılma yaşar. Ancak eylem sonrası büyük bir rahatlama ve haz söz konusudur.
Saç Yolma (Trikotillomani)
Saç yolma hastalığı olarak da bilinir. Kellik derecesine varacak oranda saç yolma davranışı söz konusudur. Yolma eylemi tüy çıkan tüm bölgelerde gerçekleşse de en çok kafa, kirpik ve kaşta devam ettirilir. Çocuklarda hem erkek hem de kızlarda eşit oranda görülen rahatsızlık, yetişkinlerde daha çok kadınlarda görülür.
Patalojik Kumar Oynama
Kumar oynama dürtüsünü kontrol edemeyen kişi, sürekli kumar oynama düşüncesi içindedir. Bu bozukluk daha çok erkeklerde görülür. Bozukluğa diğer denetim bozuklukları da eşlik edebilir. Patalojik kumar oynama sorunu olan kişiler kumar oynamaya aşırı derecede kafa yorarlar. Kumar oynamak için gerekli parayı bulmak için yasal olmayan (dolandırıcılık, sahtekarlık, hırsızlık) yollara başvurabilirler. Kumar oynaması ile ilgili yalan söylerler. Kumarda kaybettiği parayı tekrar kazanmak için tekrar tekrar kumar oynarlar. Sorunlarından ve olumsuz durumlardan kaçmak için kumar oynarlar. Kumar oynama yüzünden ailesini, eşini, çocuklarını, işini, kariyerini kaybedebilirler. Kumar oynama sorunu nedeniyle ortaya çıkan ekonomik problemlerini çözmek için yakın çevresine (eşine, ailesine, kardeşlerine, akrabalarına, arkadaşlarına...) güvenirler. Az miktarda başlarlar ancak zamanla kumar oynadıkları para miktarını artırırlar.
görsel alıntıdır
Yazınızı görür görmez hemen okumak istedim. Ben de bu hastalığı ilk kez duyuyorum ve gerçekten çok ilginçmiş.
YanıtlaSilBen de ilk kez duydum, daha doğrusu çalma, saç yolma falan bildiğim şeylerdi ama patalojik kumar oynama hastalığı olduğunu bilmiyordum. İnşallah kimse bu tür rahatsızlıklar yaşamaz.
Siloff çok feci kleptomani felan duydum ama dürtü kontrol bozukluğu genel adıyla bilmiyordum. Umarım şifa bulsun hastalar:(
YanıtlaSilDürtü denetim bozukluğu yaşayanalar kumar oynama isteklerine, çalma isteklerine, yangın çıkarma isteklerine ve saç yolma isteklerine engel olamıyorlar. Evet bence de feci bir durum. En güvendiğiniz insan belki de bir kleptoman ya da patalojik kumar hastası olabilir.
Silharbiden ilginç bir makale olmuş... dürüt bozukluğu diyince farklı düşündüm ilk etapta. yazınızı okuyunca gerçekten neyin ne olduğunu insan daha iyi anlamama sebep oldu..
YanıtlaSilAslında çoğumuzun farkında olmadığı bir hastalık. Ben de böyle bir hastalık olduğunu yeni öğrendim. Bakış açım değişti tek kelimeyle.
SilBir öğrencim durmaksızın konuşuyordu .Anne babası ayrımıştı .Annesi çocuk psikiyatrına götürdü. Dürtü kontrol bozukluğu teşhisi kondu dedi.
YanıtlaSilEvet, hastalık hakkında yaptığım araştırmalar, dürtü kontrol bozukluğunun çocukluk yıllarına dayanan bir rahatsızlık olduğunu gösteriyor. Aslında çocuktur çok konuşur, çocuktur bağırır gibi bize basit gelen şeylerin psikolojide mutlaka bir karşılığı var. Bu konuda dikkatli olmak gerekiyor.
Sil