Biz anne babalar, çocuklarımızın mükemmel olmasını çok isteriz.
Onlardan her zaman derslerinde başarılı olmalarını, sosyal hayatında ise (arkadaş ilişkilerinde, okulda, aile içinde) her zaman ölçülü ve saygılı davranmasını bekleriz.
Zaman zaman bu ölçüyü kaçırdıklarında onlara "hiperaktif misin nesin, yerinde duramıyorsun" diye çıkışırız.
Şu bir gerçek ki, çoğumuz bu terimin anlamını bilmeden ya da kulaktan dolma bilgilerle kullanıyoruz.
Peki, aslında nedir bu hiperaktif çocuk meselesi?
Aslında hiperaktivite, dikkat eksikliği ile kendini gösteren ve öğrenmeyi bozan davranışlardan oluşan bir sorundur.
Hiperaktivite sorunu yaşayan çocuklar gereğinden fazla hareketlidirler. Dikkatleri dağınıktır, dikkatlerini kolay kolay toparlayamazlar.
Bir şeye birkaç dakikadan fazla yoğunlaşamadıkları için dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu daha çok okul çağında ortaya çıkar.
Erkek çocuklarda kızlara göre daha sık görülen hiperaktivite sorunu bir davranış sorunudur ve mutlaka kontrol altına alınması gerekir.
görsel alıntıdır
Bazı çocuklarda dikkat eksikliği önemli bir sorundur, dikkat eksikliği ile birlikte düşüncesiz hareket etmek de dikkat çeken bir davranış bozukluğu olarak görülür. Bazı çocuklar ise davranışlarının sonucunu bildiği halde düşüncesiz hareket eder ama hareketlerinde diğerlerine göre aşırılık olmayabilir.
Davranışlarını kontrol edememe, hiperaktif çocukların arkadaş ortamında, aile içinde ve okulda sorun yaşamasına ve derslerinde başarılı olamamasına neden olur.
Bu çocuklar oturmaları gerektiğinde oturamazlar, aşırı konuşurlar ve deyim yerindeyse düz duvara tırmanırlar.
görsel alıntıdır
Öğretmenin söz vermesini beklemek yerine olaylara müdahale eder, arkadaşlarının konuşmasını keser ve sınıf düzenini bozarlar. Saymış olduğum bu sebeplerden dolayı, hiperaktivite sorunu daha önce başlamış olsa bile kesin teşhis genellikle okula başladığı ilk yıllarda sınıf öğretmeninin şikayetleri sonucu konur.
Hiperaktivitenin Nedenleri
Hiperaktiviteye neden olan etkenlerin başında genetik yatkınlık gelmektedir. Ailesinde anti-sosyal kişilik bozuklukları, alkolizm, histeri hikayesi olan çocuklar daha risklidir.
Bu çocuklarda santral sinir sisteminde bir hasar oluşması hiperaktiviteye neden olan muhtemel riskler arasında yer almaktadır.
Çocukların beyinleri belirli dönemlerde daha hızlı büyür. Beyninde olgunlaşma geriliği olan çocuklarda hiperaktivite görülebilir.
Psikososyal etkenler de çocuklarda hiperaktivite oluşmasında rol oynar.
Annenin gebelik döneminde herhangi bir sorun (hastalık, doğum komplikasyonları, alkol ve sigara kullanma, uyuşturucu kullanma vb.) yaşayıp yaşamaması da hiperaktivite oluşmasında etkili olmaktadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Tedavisi
Genellikle anne-babalar çocuklarını hiperaktif olduğunu kabul etmek istemezler, bu davranışların tüm çocuklar tarafından sergilendiğini söylerler.
Ancak, işin aslı öyle değildir. Bu çocukların davranışlarını savunmak onlara yapılacak en büyük kötülüktür. Çünkü bu çocukların terapi ya da ilaçla tedavi edilmesi gerekmektedir.
Anne-babalar soruna daha duygusal yaklaşabilirler. Ancak bu duygusallık onları mantıksız davranmaya itmemelidir.
Burada esas olan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu olan çocuğun geleceğini kurtarmaktır.
Tedaviye ne kadar erken başlanırsa bu çocuklar erken dönemde daha iyi sosyal ilişkiler kurmaya başlarlar. Okul başarıları günden güne artmaya başlar. Aile içinde ve okulda davranışlarını kontrol etmeyi öğrenirler.
Hiperaktiflik yaşla birlikte ortadan kalkar mı? Hayır, hiperaktivite zamanla ortadan kalkmaz, ancak çocuk olgunlaştıkça hareketlerini kontrol etmeyi öğrenir ve kendi kendini idare edebilir.
Kaynaklar: http://mebk12.meb.gov.tr/
http://www.yankiyazgan.com/
http://www.e-psikiyatri.com/
günümüz çocuklarında sıklaşan bir problem..
YanıtlaSilfaydalı oldu, teşekkürler :)
teşekkür ederim Bahar. Evet, ben de çevremdeki birçok çocukta bu rahatsızlığın olduğunu biliyorum. Sevgiler...
SilSevgili Şule, toplum olarak hareketli her çocuğa hiperaktif teşhisi koyuyoruz. Oysa hiperaktif çocuklara ancak uzman bir doktor teşhis koyabilir. Zaten bu çocuklar okul öncesi olmasa bile okul çağında sınıf öğretmenleri tarafından farkedilip ailelere bildiriliyor. Elbette bu çocuklara erken tanı konulmalı ki bu çocuklar da akranları gibi topluma uygun davranmayı öğrenebilsinler. Bu güzel yorumunla yazımı desteklediğin için teşekkür ederim. Bu arada spor hareketli çocuklar için çok doğru bir tercih, enerjilerini boşaltmanın en uygun yolu. Beslenme konusunda da sana katılıyorum. Çocukların eline durmadan çikolata veriyoruz ve enerjilerini oturarak atmalarını bekliyoruz. Bazen onların çocuk olduğunu unuttuğumuz zamanlar da olmuyor değil. Sevgiler...
YanıtlaSilaynı benim yeğen
YanıtlaSilatom karınca mübarek :d
bazen çocukların enerjisine yetişmek mümkün olmuyor ne yazık kı. :)
Sil