9 Mart 2014 Pazar

İnsanları Dili, Dini, Irkı, Mezhebi ya da Siyasi Düşüncesi Nedeniyle Ötekileştirmek Doğru mudur

Ötekileştirmek, bir insanı, bir topluluğu, bir halkı, bir grubu vb. düşüncesi, dili, dini, ırkı, mezhebi nedeniyle yok saymak, görmezden gelmek, değersizleştirmek, kabul etmemek, düşman görmek olarak tanımlanabilir.

Dünya üzerinde, her renk, her ırk, her din, her mezhep ve her düşünce var olmayı hak etmektedir. Hiç bir din, ırk, mezhep ya da düşünceyi yok saymak ve öteki olarak görmek ya da göstermeye çalışmak doğru değildir.

Ötekileştirme haksız bir uygulamadır ve ötekileştirmeye çalıştığınız insanlar ve toplumlar üzerinde yaralayıcı bir etkisi vardır. Farkına varın ya da varmayın, ötekileştirmeye çalıştığınız insanların canını fazlasıyla yakarsınız.

Kimseyi siyasi düşüncesi nedeniyle, ateist, dinsiz, din düşmanı vb. diyerek zan altında bırakamayız. Siyasi fikir ve tercihlere  bu şekilde müdahale etmek son derece yanlış bir tutum olur ve insanların bölünmesine, kutuplaşmasına ve karşı tarafı düşman bellemesine neden olur.

Özellikle, ırk ve din üzerinden yapılan ötekileştirme çalışmaları, insanlar üzerinde yıkım etkisi yapan bir uygulamadır. Kimse Kürt, Türk, Ermeni, Arap, Müslüman, Hristiyan ya da Yahudi diye ötekileştirilemeyeceği gibi mezhepsel ötekiliştirmeye de maruz kalmayı hak etmez. Sünni ya da Alevi olduğu için kimse dışlanamaz, düşman olarak görülemez, damgalanamaz ya da yok sayılamaz. 

Cinsiyet üzerinden yapılan ötekileştirme uygulamaları da kabul edilemez. Kimse erkek ya da kadın olduğu için ikinci sınıf insan muamelesi göremez. Her iki cinsin de eşit olduğunu kabul etmemek, erkek egemen bir topluma dönüşmemize neden olur, bu da kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine zemin hazırlar.

Kimse zengin ya da fakir olduğu için de başka bir dünyaya aitmiş gibi muamele göremez. Bunun en çarpıcı örneğini Derya Şensoy isimli dizi oyuncusu yaptı. Fotoğrafını çeken gazetecilere, "fotoğrafımı böyle çekin de, kapıcı kızı gibi çıksın" diyerek bir sınıfı nasıl ötekileştirdiğini göstermiş oldu. Hiç kimseyi,  kapıcı, işçi, fakir olduğu için öteki olarak görme hakkına sahip değiliz. 

Her ne kadar gelir düzeyimiz, yaşam koşullarımız, hayata bakış açımız, siyasi düşüncemiz, dinimiz, mezhebimiz, ırkımız, cinsiyetimiz farklı olsa da aynı topraklar üzerinde yaşamak zorundayız. Bu nedenle kimseyi ötekileştirmeden bir arada yaşamak ve her şeyden önce karşımızdakine saygı duymak zorundayız. 

Sevgiyle kalın...

4 yorum:

  1. Keşke herkes böyle düşünse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, keşke hiç kimse bir başkasını dini, mezhebi, ırkı, siyasi görüşü yüzünden ötekileştirmese... Sevgilerimle...

      Sil
  2. Zamanlamasi cok iyi olan bu guzel paylasimin icin pek cok tesekkurler. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim, seninle aynı düşünceleri paylaşıyor olmak beni çok mutlu etti. Öpüyorum...

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum