14 Ekim 2017 Cumartesi

Otizm Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Merhaba; 
Uzun bir aradan sonra, neden böyle bir konu ile bloğuma dönüş yaptığımı kısaca anlatayım. 

İki senedir anasınıfında "yardımcı anne" olarak görev yapıyorum. Bu sene geçen seneden farklı olarak, normal çocuklarla birlikte "kaynaştırma öğrencisi" adı altında, farklı sorunları ve özel rahatsızlıkları olan öğrenciler ile birlikteyiz. Benim kadar, normal öğrenciler de, yeni arkadaşlarına uyum sağlamada, onları anlamada, onlara yardımcı olmada epey yol katediyor. 

Otistik olduğunu öğrendiğim öğrenciler hakkında biraz araştırma yaptım. Otizm konusunda biraz bilgim vardı, ama konuyu detaylı inceleyince bilmediğim şeyler de olduğunu anladım. Bildiğimi sandığım, ya da bilmediğim epey şey olduğunu görünce, bloğumda bu konuya yer vermeye karar verdim. 

Otizm Nedir?

Otizm, çocuklarda görülen, diğer bireylerle iletişim kurmayı engelleyen bir beyin rahatsızlığıdır. Konuyla ilgili yaptığım araştırmada nörogelişimsel hastalıklar arasında en sık rastlanan hastalık olduğunu öğrendim. 

Gelişimsel bir hastalık olan otizm, hayat boyu sürüyor. Yani geçmiyor, otizm hastası bir çocuk, ileride otistik bir yetişkin oluyor. Nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalık. Genetik olduğu ile ilgili şüpheler olsa da tam olarak kanıtlanmış değil. Bazı bilim adamları ise, otizme çevresel faktörlerin ve bazı ilaçların neden olduğunu düşünüyor. Bu konuda yapılan araştırmalar devam ediyor, hastalığa genetik faktörlerin mi, ilaçların mı, çevresel faktörlerin mi neden olduğu konusunda henüz net bir şey yok. 

Otizmde Erken Teşhisin Önemi

Otizm, her 88 çocukta 1 çocukta görülen bir rahatsızlık. Erkek çocuklar kız çocuklara göre daha şanssız. Çünkü, erkek çocuklarda görülme oranı, kız çocuklarda görülme oranının 2-5 katı. Otizm engellenebilir mi? Uzmanlar, anne adaylarının hamilelik öncesinde ve hamilelik sürecinde "folik asit" almalarının faydalı olabileciğini belirtiyorlar. 

Doğuştan gelen ve ilk 3 yılda kendini gösteren bu hastalığın ne yazık ki tedavisi yok, ancak erken tanı ve teşhis, çocuğun gelişimi açısından son derece önemli. Otizmli çocukların, fiziksel açıdan diğer çocuklardan farkları yok. Bu çocukların nörogelişimsel sorunları var. Otizm ne kadar erken fark edilirse, çocuğun gelişimine o denli katkı sağlanmış oluyor. 

Otizm Belirtileri 

Otizmin belirtileri "sosyal iletişim ve etkileşim sorunları" ve "tekrarlayan davranışlar, sınırlı ilgi" olmak üzere iki ana başlıkta toplanıyor.

Otizmin belirtilerinden herkesin anlayacağı, en basit anlatımla bahsedersek, otizmli çocuk, ismini duyduğunda tepki vermez, göz kontağı kuramaz, orada değilmiş gibi davranır, arkadaşlık ilişkisi geliştiremez, kendisine gösterilen ilgiye kayıtsız kalır, garip konuşur, bazı sözcükleri tekrarlar, konuşmada bozukluk sonradan gelişebilir, arkadaş grubu ile oyun oynayamaz. 

Otizmli çocuk bazı eşyalara ve objelere takıntı derecesinde ilgi gösterir. Örneğin, çamaşır makinesini saatlerce seyredebilir, ses, doku, koku gibi etkenlere karşı aşırı hassasiyeti olabilir, ya da tepkisiz kalabilir. 

Otizm Tedavisi

Ne yazık ki, otizmin kesin tedavisi yok. Ancak otizmli bireyin hayatını kolaylaştırmak ve sosyal hayatın içinde yer almasını sağlamak için başta özel eğitim olmak üzere, konuşma ve dil terapisi, fiziksel tedavi ve mesleki tedavi yöntemleri uygulanır. Bunun yanında çocuğun günlük yaşamında faydası olacak hareket terapisi uygulanır. 

Otizmli çocuklar özel okullada eğitim alırlar. Bu çocukların ders süreleri daha kısadır ve öğretmen sayısı daha fazladır. Otizmli çocukların eğitim aldıkları kurumlarda öğrenci sayısı da azdır. Özel eğitim kurumlarında, otizmli çocuklara konuşma ve dil becerisini geliştirecek eğitim verilir. Fiziksel becerilerini artıracak özel tedavi yöntemleri ile çocuğun kendisine olan özgüveni artırılır.