7 Aralık 2015 Pazartesi

Üçüncü Dünya Savaşı mı Çıkıyor

Dünyada son bir yıl içinde  mültecilerin sayısı 8.3 milyon artış göstermiş. Bu sayı ikinci dünya savaşından beri mülteci sayısında görülen en büyük artış. Aslında fiilen bir savaş çıkmış gibi görünüyor. 

Haberleri takip edenler bilirler. Birçok ülke Akdeniz'e savaş gemilerini gönderiyor ve Akdeniz'de askeri birliklerini konuşlandırıyor. 

Arap Yarımadası'nda Arap Baharı olarak bilinen ayaklanmaların başlaması ile birlikte Ortadoğu'da bir savaş durumu baş gösterdi. İlk olarak Tunus'ta başlayan ayaklanmalar ve protestolar daha sonra Mısır, Yemen, Cezayir ve Ürdün'le devam etti. Tunus'ta Zeynel Abidin Bin Ali, Mısır'da Hüsnü Mübarek protestolar ve ayaklanmalar nedeni ile görevlerini bırakmak zorunda kaldı. Ayaklamalar kapsamında Libya lideri Kaddafi de Libyalı muhalifler tarafından öldürüldü. 


Bu kadar ayaklanmanın yaşandığı Arap Yarımadası'nda en uzun soluklu çatışma ve iç savaşsa Suriye'de yaşanıyor. Suriye'de ilk defa 2011 yılında başlayan ayaklanmalar, bir iç savaşa dönüştü ve halen  tüm hızıyla sürüyor. Suriye toprakları aslında fiilen bölünmüş vaziyette. Suriye'de yaşanan kanlı iç savaş, mezhepsel bir iç savaş olarak akıllara kazındı. 

Bugün tüm dünyanın gözü Suriye'de. Suriye'de bütün hızı ile devam eden iç savaşta dünya ülkeleri de saflarını belirlemeye başladı. Suriye Lideri Beşer Esad'a en büyük destek Rus Lider Vladimir Putin'den geliyor. Çin Halk Cumhuriyeti de Suriye'nin yanında yer alıyor. 

Suriye'de yaşanan iç savaşla birlikte dünya kamuoyu IŞİD isimli terör örgütü ile tanıştı. Rehinelerin ve Müslüman olmayanların kafasını kesen terör örgütü Suriye'de ilerleyişini sürdürmeye başladı. Adeta Suriye iç savaşı hükümet ile IŞİD güçleri arasında devam etmeye başladı. Dünyayı da tehdit etmeye başlayan İŞİD, başta Irak olmak üzere Türkiye, Rusya, Amerika, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde bir dizi eylem yapmaya ve bu ülkeler için de tehdit unsuru olmaya başladı.

Bunun üzerine, Rusya, IŞİD hedeflerini hava bombardımanı ile vurmaya başladı. Çin ve İran da IŞİD'in karşısında saf tuttu. Avrupa ülkeleri ise ikinci dünya savaşından beri en büyük mülteci akımı ile karşı karşıya kaldıklarını anladılar ve ülkelerine mülteci gelmemesi için bir dizi önlem almaya başladılar. 

Türkiye ise bölgenin en şansız ülkesi oldu. Suriye ile sınırı olan Türkiye'ye bir anda 2 milyonun üzerinde mülteci girdi. Bunun yanında Türkiye'nin Suriye sınırı ne yazık ki yeterli önlem alınmadığı ve muhalif güçlere tolerans gösterildiği için deyim yerindeyse, yol geçen hanına dönüştü. Sınırdan mültecilerle birlikte onlarca IŞİD terör örgütü mensubu da Türkiye girdi. Hücre evlerinde eylem hazırlıkları yaptılar ve Türkiye'yi adeta örgüt üssü gibi kullandılar. 

Bugün ise Suriye iç savaşında belki de sona doğru adım adım yaklaşıyoruz. Akdeniz adeta uluslararası bir denize dönüştü. Neredeyse her ülkenin Akdeniz'de savaş gemisi bulunuyor. Fiili bir savaş durumu oluştu. Suriye'ye girmek isteyen, deyim yerindeyse savaş ganimetlerini (başta petrol olmak üzere) paylaşmak isteyen tüm ülkeler, Akdeniz'de kendine sağlam bir yer edinmeye çalışıyor. IŞİD'i bombalama bahanesi ile Akdeniz'e inen Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Amerika ve diğer ülkeler aslında karış karış Suriye'yi paylaşmaya hazırlanıyorlar. 


Bu durumda Üçüncü Dünya Savaşı çıktı demek pek de yanlış olmasa gerek. Zira, bu kadar askeri yığınak, savaş gemisi hayra alamet değil. Türkiye'nin çok dikkatli olması gerekiyor. Yanı başında bu kadar dost(!) ve düşman(!) ülkenin yer alması Türkiye açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Adım adım Üçüncü Dünya Savaşı'na yaklaştığımız şu günlerde Türkiye "Yurtta Barış, Dünyada Barış" sloganı ile hareket etmeli, tehlikeli sularda yüzmemeli. Savaşlar konusunda acı bir deneyime sahip olan ve küllerinden yeniden doğan bu ülke macera olsun diye böyle bir savaşın içinde yer almamalı. 


14 yorum:

  1. O kadar güzel özetlemişsin ki, hep Amerika'nın başının altından çıkıyor bunlar, ta kaç yıl önceden Büyük Orta Doğu Projesi diyerek, 22 ülkenin sınırlarını değiştirmekten, Kürdistan kurdurmaktan bahseden planlar yapıp, kitaplar yazdılar. Tabii yazanlar Amerikalı generaller!!! Hep aynı bahane ile ülkelere saldırdılar, önce karıştırdılar, yalanlarla (kimyasal silah var gibi)dünyayı kandırdılar, Irak, Libya, Suriye, Yemen...millet Suriye'den Yemen'le pek ilgilenmiyor ama orasını da her gün Suudi Arabistan uçakları bombalıyor...dediğin gibi biz tarafsız durmalı, hiç bulaşmamalıydık ama Tayyip hükümeti tam tersini yapıyor! Dilerim 3. Dünya Savaşı çıkmaz...:(
    Kalemine sağlık canım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkür ediyorum yorum bıraktığın için. Yorumlarınla beni motive ediyorsun. Görünen dağ kılavuz istemez Müjdecim. Olan insanlığa oluyor. Onlarca insan yerinden yurdundan oluyor, hayatını kaybediyor. Ne için çıkar ve güç kavgası için. Aslında tüm yaşananların tek sebebi petroldür dersek abartmamış oluruz. Gerisi hikaye bence. Sevgilerimle..

      Sil
  2. Ne güzel özetlemissin Nermin'cim. Nekadar dogru... ahh ahhh! Inan daha bu sabah kahvaltida konustuk bunlari esimle, 3. dünya savasinin cikmasindan ödümüz kopuyor bizim de. Allah korusun hepimizi...:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ayşe, bu motive eden yorumlarınla yazmaya teşvik ediyorsun beni. Evet, ben kendi anladığım şekilde bu durumu özetledim. Senin duana kocaman bir AMİN diyorum. Savaş ölüm demek, savaş yurdundan edilmiş insan demek, savaş kirlenmek demek, savaş çocuklara zulüm demek. Kim ister ki savaşı, çıkarı olanlardan başka.

      Sil
  3. 3. Dünya Savaşı mı çıkacak, kıyamet mi kopacak belli değil. Kıyamet emarelerinin çoğu da gerçekleşmiş durumda çünkü. İnan haber izlemeye, okumaya korkar oldum. Aynı endişeleri fazlasıyla hissediyorum sevgili Nermin. Mülteciler sorunu da çok can sıkıcı. Yok mu bir Müslüman, ikinci çocuktan sonra bunları kısırlaştırsalar bari. Kucağında yaşını doldurmamış bebe, ama yine hamile. Açsın kardeşim aç! Doğurup durma!
    Dünyayı bu hale getirenlerden nefret ediyorum. İnşallah en kısa zamanda büyük güçler bir araya gelirler de bir çıkış yolu bulunur.
    Ellerine sağlık bu güzel yazı için.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeugma sen de savaş haberlerinden benim gibi sıkılmışsın. Haberleri dinlemekten korkuyorum. Acaba bugün nerede savaşın eşiğine gelmişiz diye. İnşallah bir an önce biter de dünya daha yaşanası bir yer haline gelir. Yoksa bizden sonra gelen çocuklara yıkılmış, harabe olmuş bir dünya bırakmak zorunda kalacağız.

      Sil
  4. Merhaba, yazinizi cok begendim blogunuzu da takibe aldim. Allah sonujuzu hayr etsin..

    Bloguma da beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bloğuma hoş geldin Şeyda. Elbette ben de senin bloğunu ziyaret ederim. Sevgiyle kal.

      Sil
  5. Başımı kuma gömdüm resmen. Yüreğim ağrıyor etrafa baktıkça.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Handan, dünyada savaş hiç olmasa, yüreklerimiz acımasa ne güzel olur.

      Sil
  6. ÖNCELİKLE YÜREĞİNİZE KALEMİNİZE SAĞLIK..! BARIŞ ;SAVAŞ İLE SAĞLANAMAZ..! BARIŞ BARIŞ İLE SAĞLANIR..! SAVAŞIN HİÇ BİR HAKLI NEDENİ OLAMAZ..! GÜNÜMÜZDE SAVAŞLARIN EN BÜYÜK SEBEBİ LARDIR..! ÜLKELER ARASINDA KALICI DOSTLUKLAR YOKTUR; KALICI MENFAATLER VARDIR..! DÜŞENİN DOSTU OLMAZ..!MENFAATİ OLAN HER ÜLKE TABİR-İ CAİZSE AKBABALAR GİBİ,LEŞİN ÜZERİNE ÜŞÜŞÜRLER..!KİMİSİ DİN İÇİN SAVAŞIYORUM DER SALDIRIR..! KİMİSİ İÇ BARIŞ İÇİN DER,KİMİSİ İNSAN HAKLARI İÇİN DER..! AMA TEK AMAÇ SAVAŞ SONRASI ELDE EDİLECEK..!? BU G ANİMET BAZEN PETROL,BAZEN TOPRAK,BAZEN DE MADDİ VE MANEVİ DEĞERLERDİR..!
    BU SAVAŞ SIRASINDA BAZILARI KENDİLERİNİN FARE OLDUĞUNU UNUTUP ,KEDİYE KAFA TUTARLAR....!? NEYSE..! ÇOK GENİŞ BİR KONU....! SEVGİ İLE KALIN..!D.U

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duycan Bey sizin de yüreğinize sağlık. Evet savaşlar sadece çıkar için çıkarılır. Bunun başka bir açıklaması olamaz. Farelerin kedilere kafa tutması benzetmenizi de çok beğendim.

      Sil
  7. Şarkısının nakaratında "Aman petrol, canım petrol artık sana muhtacım petrol" derken Ajda'nın da bildiği vardı herhalde :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ajda taa o zaman anlamış petrolün nelere mal olacağını :)

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum