5 Temmuz 2015 Pazar

Kadına Yönelik Psikolojik Şiddet

Kadına yönelik şiddet gün geçmiyor ki son bulsun. Son olarak Bade İşçil'in vermiş olduğu boşanma dilekçesi ile gündeme gelen psikolojik şiddet yani zorbalık Türkiye'de yaşayan kadınların en önemli problemlerinden birisi olarak dikkat çekiyor. 


Psikolojik Şiddet Nedir?
Şiddet denilince aklımıza ilk olarak dayak, yaralama ve hatta cinayet olayları yani fiziksel şiddet geliyor. 
Oysa kadınlara yönelik psikolojik şiddet de en az fiziksel şiddet kadar yoğun bir şekilde uygulanıyor. 
Özel olarak kadın sorunu olduğu için ele aldığımız psikolojik şiddet toplumun her kesiminde ortaya çıkabiliyor.


Psikolojik şiddet, gücü manevi olarak kullanmaktır. Karşıdakini etkilemek için baskı kurmak ve onları istemediği şeylere yapmaya zorlamak psikolojik şiddet olarak tanımlanabilir. 

Kadın erkek ilişkisinde ise daha çok erkek tarafından uygulanan bir şiddet türüdür. Genelde kadının ailesi ve arkadaşları ile görüşmesine izin vermeme, çalışmasına izin vermeme, istediği kıyafeti giymesine izin vermeme, yemeklerini beğenmeme, aşağılama, kusurlarını ve hatalarını sürekli yüzüne vurma, zorla cinsel ilişkiye girme, kıskançlık, çocuklardan uzaklaştırma, toplum içinde hakaret etme, tehdit, şantaj, küfür etme... gibi pek çok şekilde ortaya çıkar. 

Kadına fiziksel değil psikolojik şiddet uygulamak, ruh sağlığını hedef alan bir şiddet türüdür. Bir defa olabileceği gibi süreklilik de gösterebilir. Sürekli psikolojik şiddete maruz kalan kadınların ruhsal dünyasında ağır yaralar açılır. Görsel olarak zararı yok gibi görünen bu şiddet türünde asıl yarayı ruh dünyası alır. 

Sürekli psikolojik şiddete maruz kalan kadınlarda kendine güven duygusu azalır, korku ve panik başlar, utanç ve suçluluk duygusu oluşur, sosyal ilişkileri bozulur. Bir zamanlar kendine güvenen ve sosyal ilişkileri iyi olan kadınlar, görmüş oldukları zorbalık yani psikolojik şiddet nedeniyle kendine güvenmeyen, sosyal ilişkileri bozulmuş, içine kapanık bireylere dönüşürler. Şiddetin fiziksel sonuçları olmadığı için çoğu zaman bu insanlar şiddete maruz kalarak yaşamaya devam ederler. 

Tüm şiddet türleri gibi kadına yönelik psikolojik şiddet de mücadele edilmesi gereken bir konu. Belki de psikolojik şiddete maruz kalan kadın en yakınımızda bile olabilir. Yakın bir dostumuz, görmüş olduğu psikolojik şiddet nedeniyle duygusal anlamda sorun yaşıyor olabilir. Onlara önyargısız elimizi uzatmalıyız. Onların daha fazla yalnız kalmasına izin vermemeliyiz. Kadın, erkek, çocuk kim olursa olsun psikolojik şiddete maruz kalan insanlara elimizden gelen tüm yardımı yapmalıyız. Unutmayalım ki, şiddet bir insanlık suçudur, ne kadın, ne erkek ne de çocuklar bu şekilde yaşamayı hak ediyor. 

Sevgilerimle...


görsel alıntıdır

14 yorum:

  1. Psikolojik siddetin,fiziksel siddete göre ispat edilmesi cok güc... Fiziksel siddet yaptirimlar sonucu engellenebilse bile,aile,ev icindeki pikolojik terör daha yikici ,kanitlamasi güc..El icinde güleryüzlü ,sevecenen gözüken kisi evde canavara dönüsebilyor...:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum Şulem, fiziksel şiddet kolayca ispat ediliyor ama psikolojik şiddet ev hali gibi bir gerekçe ile örtbas edilebiliyor. Ya da tarafların çok iyi kamufle etmesi sayesinde toplum yıllarca bu durumu fark etmiyor.

      Sil
  2. Resimlerde cuk oturmuş. Düşündüğümüzden çok daha fazla olduğu kanısındayım psikolojik şiddet gören kadın sayısının. Malesef:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Kadriye, çevremizde o kadar çok ki psikolojik baskıya maruz kalan kadın sayısı. Ben şahsen çalışmama engel olduğu için eşimin baskısı ile karşı karşıyayım ve benim gibi yüzlerce kadın var. Ne yaparsak yapalım erkek egemen toplumda bu düzeni tek başımıza değiştiremiyoruz maalesef...

      Sil
  3. Fiziksel şiddeti bile korkup gizleyenler var, pskolojik şiddetten habersiz olanlarda cabası, inşallah herkes bilinçlenir bir gün.
    Ellerinize sağlık,bize de bekleriz, sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiziksel şiddet gören kadınlar bu durumu paylaşmaktan utanç duyuyorlar. Bir de toplumda da şöyle bir önyargı var "kim bilir ne dedi, ne yaptı da adamı çileden çıkardı" Bu şekilde düşünenlerin büyük bir çoğunluğunun kadın olması ise daha vahim bir tablo. Kadınlar hemcinslerini kendilerini yargılıyorlar ve utandırıyorlar... Açık söylemek gerekirse nefret ediyorum o şekilde düşünen kadınlardan, o tür kadınların varlıgından dahi hicap duyuyorum.

      Sil
  4. ÖNCELİKLE HASSASİYETİNİZE TEŞEKKÜRLER ,YÜREĞİNİZE SAĞLIK..!
    KADINA İSTER PSİKOLOJİK,İSTERSE DE FİZYOLOJİK TÜM ŞİDDETİN HEPSİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ. ZİRA HİÇBİR CANLI ŞİDDETİ HAK ETMEZ VE ŞİDDETE MAĞDUR KALMAK DURUUNDA DEĞİLDİR..!
    PEKİ NEDEN KAYNAKLANIR KADINA OLAN BU ŞİDDET...!? SADECE OLAN OLUP CANLAR YANDIKTAN SONRA , CEZALANDIRMAYA YÖNELİK ,HİÇBİR CAYDIRICILIĞI OLMAYAN BU ŞİDDETİ DİNDİRMEYE YETERLİMİDİR..? CİNSEL EĞİTİMSİZLİĞİN ,DİN,GELENEK VE GÖRENEKLERDEN KAYNAKLANAN, KULAKTAN DOLMA YANLIŞ BİLGİLER İLE KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARI ARASINDA YAPILAN AYRIMCILIK BU ŞİDDETTE NE KADAR ETKİLİDİR..! ERKEK DOKTORA DİYE GİTMEYEN ZİHNİYETİN,SAÇI UZUN AKLI KISADIR KADINLARIN DİYEN ,KIZINI DÖVMEYEN DİZİNİ DÖVER DİYEN ZİHNİYETİN BU ŞİDDETTE NE KADAR SUÇU VARDIR...?
    O KIZ ÇOCUĞU OKUMASADA OLUR,KARISINI DÖVMEYENE ADAM DENMEZ DİYEN BİR ZİHNİYET,KIZ ÇOCUKLARININ YAŞINI BÜYÜTÜP OKULA YOLLAMAYAN BİR ZİHNİYET BU ŞİDDETTE NE KADAR SUÇLUDUR....!? BENİM LERİM ÜNLÜDÜR...! ONUN İÇİN NEYSE DİYOR VE HER ZAMAN ISRARLA SÖYLEDİĞİMİ TEKRAR EDİYORUM..!
    MONTAİGNE'NİN DEDİĞİ GİBİ; ÇÖZÜM DE BUNU TERSİNE ÇEVİREBİLMEMİZE BAĞLI..! NEYSE...! SEVGİLER SAYGILAR D.U

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duycan Bey o kadar güzel anlatmışsınız ki eğitimsizliğin şiddet üzerindeki etkisini. Erkektir yapar, kadın bir adım geride olmalı, kadın şunu yapmamalı, erkek adam ne yapsa yakışır, kadın erkeğini mutlu etmeli, kadın dediğin hizmet etmeli, erkek çocuğu sokakta oynar kız çocuğu evde iş yapar... gibi yaklaşımlar toplumun en küçük topluluğu olan ailede başlayar ayrımcılığı toplumun her kesimine yayıyor. Sonuçta erkekler kendilerini özel olarak yaratılmış, hizmet edilmesi gereken, kadınlar tarafından hizmet edilmeye ve mutlu edilmeye layık insanlar olarak görmeye başlıyorlar. Sonuçta kadına hükmetme hakkı olduklarını düşünüyorlar. İşi gitmesine izin vermiyorlar, dövüyorlar, sövüyorlar dahası hızlarını alamadıklarında öldürüyorlar. Bu şiddete artık dur dememiz lazım. Ama nasıl? Toplum öyle bir dayatıyor ki, aile deniyor, ailenin devamı deniyor ve kadın ister fiziksel olsun ister psikolojik şiddet bununla birlikte yaşamaya devam ediyor. Bence kız çocukları mutlaka okutulmalı ve bir meslek sahibi yapılmalı. Ekonomik olarak özgür olmayan kadın ne yazık ki deyim yerindeyse karın tokluğuna kocasının kahrını çekmeye devam ediyor. Saygılar...

      Sil
  5. Daha önce psikolojik şiddete maruz kaldım ve yazıyı okurken tüylerim diken diken oldu. gerçekten ispatlanması zor ama anlatılınca hemen ortaya çıkan bir durumu var psikolojik şiddetin. Kendime güvenimi tümden kaybetmişken şükür ki bu durumdan sıyrıldım. Hiçbir canlı bunu haketmiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili cam misket yaşamış olduğun psikolojik şiddeti tüm samimiyetinle paylaştığın ve bu yazıyı okuyan insanlara örnek olduğun için teşekkür ederim. Bu durumda olan ve kurtulmayı bekleyen tüm kadınlarımızın kurtulmasını dilemekten başka bir şey gelmiyor elimden. Dediğine kesinlikle katılıyorum psikolojik şiddeten yarattığı en vahim sonuç kendine güvenmeyen, kötü olduğunu düşünen kadınlar yaratması. Sevgilerimle...

      Sil
  6. Resimler öyle güzel ki sözlere hiç gerek yok. Sadece kadına değil çocuklarına da psikoojik şiddet uygulayan o kadar çok kişi varki.

    YanıtlaSil
  7. şiddeti kime yönelik olursa olsun hayatımızdan tamamen çıkardığımızda gelişmeye başlayan bir ülke olacağız diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  8. kadın erkek ilişkisinde sanırım en ağırı psikolojik şiddet..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle maviye iz süren. Tahribatı görünür olmadığı için kadınların ruhsal dünyasında büyük bir yıkıma neden oluyor.

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum