2 Şubat 2015 Pazartesi

Bencilliğinizden Kurtulun

Oscar Wilde: "İnsanın istediği şeyleri yaşaması değil, başkalarını kendi isteklerimiz doğrultusunda yaşamaya zorlamaktır." diye tanımlar bencilliği...

Ne kadar kabul etmesek de, biz insanların doğasında biraz bencillik var. Dediklerimizin itirazsız yapılmasını isteriz...


Birçoğumuz, çocuklarımızın fikirlerini dikkate almayız, onların ne düşündüğünü bilmek istemeyiz.

Yine birçoğumuz, komşumuzun, arkadaşlarımızın, dostlarımızın özeline saygı göstermeyiz, onların paylaşmak istemediği şeyleri didikler dururuz.

Aslında bencillik yapan insanlar tek kırmızı gül olmak isterler, kendilerinden başka kırmızı gül olmasına tahammül edemezler...

Bencillikte sınır tanımayanlarımız, hastalandığımızda dünya bizim çevremizde dönsün, çevremizdekilerin başka işi kalmasın, sadece bizimle ilgilensin isteriz.

Bencilsek eğer, geçim sıkıntısı sadece bizim derdimizmiş gibi bizden kötü durumdaki insanları düşünmeden yaşarız... Evine ekmek dahi alamayan insanların varlığını düşünmek dahi istemeyiz.

Siyasette de durum böyle değil midir aslında. Renklerimizden, farklılıklarımızdan memnun kalmayız birçoğumuz. Herkes bizim gibi düşünsün isteriz. Muhalefete tepki gösterir, kendimiz gibi düşünmeyenleri bir kaşık suda boğmak isteriz. 

Bazılarımız haddinden fazla ben merkezciyizdir. Çevremizdeki insanların hep bizi mutlu etmek için uğraşması hoşumuza gider, ama biz onları mutlu etmek için asla çaba sarf etmeyiz. 

Eğer bencilsek, sen ya da biz gibi kavramlara hayatımızda fazla yer vermeyiz. Bizim sözcüklerimiz fazla değildir, varsa yoksa ben vardır, yıkılmaz bir ego bizi esir almıştır. Cümlelerimizin öznesi her zaman ben'dir. Bence diye başlar cümlelerimiz... Sen ne düşünüyorsun, sence... diye cümle kurmayı pek bilmeyiz...

Serde bencillik varsa, eşyalarımızı, duygularımızı, bilgimizi, aklınıza gelen ne varsa, paylaşmaktan hoşlanmayız... Ben, ben demekten, başkalarına hiç hareket alanı bırakmayız...

Bencillik yapıyorsak, "ben çok paylaşımcıyım, verici bir insanım" diyerek kendimizi çok iyi kamufle ederiz. Aslında hiç de öyle değilizdir, yakınlarımızı kaybettiğimizde bile "ben şimdi ne yapacağım, ben bir başıma kaldım" diyerek bencillikte tavan yapar, sevdiklerimizi dahi kendi bencilliğimize kurban ederiz.

Bencillik karakterimizin ayrılmaz bir parçası ise, sinsilik de yaparız biraz. Aklımız fikrimiz kendimizdedir bizim. "Acaba beni düşünüyorlar mı" diye çevremizdekilere hayatı zindan etmekten hoşlanırız. Bizden başka kimseyi, hiçbir şeyi düşünmelerine tahammül edemeyiz. Çevremizdekilerin bir işi olduğunu, çoluk-çocukları olduğunu, zor hayat şartlarında başka başka sıkıntıları olduğunu kabul edemeyiz... Ya da bencillik gözümüzü kör ettiği için kabul etmek istemeyiz.

Bencillik biraz dikbaşlı da yapar bizi. Ne denirse densin tepki gösteririz. Bize kimsenin bir şey demesine razı olmayız. 
Biz o denli ulaşılamaz, eleştirilemez yaratığızdır ki, hangi çılgın bize bir şey dese ezer geçeriz... Kendimizi ve bencilliğimizi kabul ettirmek için bildiğimiz tek yol budur. Paylaşmayı, konuşmayı pek beceremeyiz...

J.Mayer: "Bencillik doğal bir davranıştır, bencil olmamak ise insani bir değerdir." demiş. Aslında bir cümle ile bencilliğin nasıl bir duygu olduğunu ne güzel anlatmış öyle değil mi? 

İnsanın doğasında olan bu duygunun ancak insani değerlerimizi artırarak azaltabileceğimizi, ben duygumuzu törpülediğimizde bencillikten de kurtulacağımızı anlatmış J.Mayer. 

Mevlana da: "Bencillik, gözüne takılmış ayna gibidir, o gözler nereye bakarsa baksın, kendinden başka birini görmez." diyor.

Ne dersiniz artık bencillikten kurtulmanın zamanı gelmedi mi? Hadi ne duruyorsunuz, kurtulun artık bencillik zincirinden. Hayat paylaştıkça güzel... 


görsel alıntıdır





17 yorum:

  1. çok güzel yazı.. yüreğinize sağlık...
    sürekli bir çaba gerektirir bu duygudan kurtulmak için..
    mayer in sözü çok harika..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yorumunuzla bloğumu şenlendirdiriniz.

      Sil
  2. Bencilliğe dair güzel ve kapsamlı bir yazı.
    ''Hepimiz biraz bencilizdir,'' cümlene katılıyorum sevgili Nermin.
    Ancak bazı cümlelere 'hepimiz' öznesi gitmemiş. O cümlelerde ''birçoğu'', ''bazıları'' kullansan daha iyi olurdu. Çünkü bu dünyada sayıları az da olsa, sevgi dolu, fedakâr, verici insanlar da var.
    Bu illetten kurtulmak için öncelikle ''empati'' özelliği taşımak, bir de ''Hep bana hep bana!'' dediğini farketmek gerekiyor kanımca.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkürler Zeugma. Hepimiz diye başlayan cümleleri hemen düzeltiyorum. Teşekkürler...

      Sil
    2. Önemsediğin için ben teşekkür ederim Nermin...

      Sil
    3. Senin eleştirilerin benim için önemli Zeugma, o nedenle hemen dikkate aldım ve yazımda düzenleme yaptım... Sevgiler..

      Sil
  3. bende de var birazcık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel anne adayı belki bu dönem biraz bencillik yapabilir. Öpüyorum canım...

      Sil
  4. Merhaba Nermin :)
    Bencillik gerçekten de, hepimizin içinde var. Az da olsa...
    Öpüyorum sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Mervsuu, evet bencillik hepimizde bir parça da olsa var. Önemli olan dozu aşıp karşımızdaki insanları zehirlememek, eza çektirmemek, onlara da haraket alanı bırakabilmek diye düşünüyorum. Sevgilerimle...

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Mutlaka hepimizde bencillik vardır. Hepimizin içinde melek de şeytan da olduğu gibi. Hiç bir insan ne tamamen iyi ne de tamamen kötüdür. Hangi tarafımız galebe çalarsa bizi öyle bilirler. Burada önemli olan bencilliğin dozunu ayarlamak. Çünkü, bizi bizden daha iyi kimse koruyamaz. Kendimizi düşünmek zorundayız. Yapmamız gereken bunu abartmamak. Kendimizle beraber diğer insanları da düşünmek. Bencil insanları da kibarca, şakayla karışık uyarmak iyi olur galiba. Siz bu yazıyla bunu gayet iyi yapmışsınız :)

    YanıtlaSil
  7. Rabia Hanım güzel yorumunuz için teşekkürler. Evet, hepimizin kendimizi korumak ve düşünmek zorundayız. Bencil insanlarsa kendilerinden başka kimsenin varlığına saygı göstermezler, düşünmezler, onlar için varsa yoksa ben vardır. Zaten o nedenle bencil deniyor bu insanlara. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Oscar Wilde'ın sözünü çok severim. O kadar doğru anlatmış ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Handancım. Bencillik bu kadar yalın ve doğru ancak bu söz ile anlatılabilir.

      Sil
  9. "Bencil olmamak insani değer. " demiş ya, şimdi böyle insanları bulmak iğneyle kuyu kalmak gibi bir şey. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Pericim, insani olan bencil olmak değil olmamak... Bunu anladığımızda bencilliğimizden kurtulabiliriz. Sevgilerimle...

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum