21 Aralık 2014 Pazar

Kronik Mutsuzluk, Keyifsizlik ve Yorgunluk

Merhaba blog takipçilerim ve blogger arkadaşlar,

Bugünlerde o kadar yoğun bir şekilde çalışmak zorunda kaldım ki, bloğumu ihmal ettim.

Ancak, blogumu ihmal etmem de sadece çok çalışmış olmam değil, kronik bir hal almaya başlayan keyifsizlik hali de etkili oldu. 

Kendimi çok iyi hissetmiyorum bugünlerde. 

Yağmurlu günlerin etkisi midir bilmem ama keyifsizlik kronikleşiyor sanki....

Çevremizdeki insanların bizi anlamaması ya da anlamak istememesi keyifsizliğimizin artmasına, mutsuzluğun dibe vurmasına ve kronik bir hal almasına neden oluyor.

Acaba benim içine düştüğüm durum bana mı özel diye internette araştırayım dedim, kronik mutsuzluk diye psikolojik durum olduğunu öğrendim. 


Yaptığım araştırma sonucunda kronik mutsuzluk belirtileri hakkında biraz bilgi elde ettim. 

Benim gibi hissedenler için derlediğim bu bilgiyi paylaşıyorum:

Kronik Mutsuzluk Belirtileri

En önemli belirti bireyin kendisi ya da yakın çevresi tarafından fark edilen depresif ruh hali olması. İnsanız, hepimizin zaman zaman sinirli ve asabi olduğu zamanlar olabilir. Ancak burada bahsedilen depresif ruh hali, gün boyu hatta günlerce süren depresiflik.

Çok severek yapılan ve ilgi gösterilen işleri yapmak istememek. Ben de bugünlerde bloğuma giriş bile yapmıyorum. Belki yoğunluk belki de mutsuzluktan bilmiyorum.

Aşırı kilo alma ya da diyet yapmadığı halde aşırı kilo kaybetme de kronik mutsuzluk belirtileri arasında yer alıyor. Benim kilo ile ilgili bir problemim yok, demek ki benim mutsuzluk daha o denli kronik hale gelmedi.

Uyku problemi yaşamak. Uykusuzluk ya da aşırı uyuma şeklinde kendini gösteren problem kronikleşmeye başlayan mutsuzluğun belirtileri arasında sayılıyor. Zaten biz insanların ruh hali değişmeye başladığı zaman hemen uyku düzenimiz bozulur. Benim şu anda öyle bir problemim yok ama bazen hiçbir sorumluluğum olmadığını hayal ediyorum ve günlerce avare avare dinlenmek istiyorum.

Kronik mutsuzluk ve depresyon içinde olan kişilerde görülen bir belirti de başkalarınca da takip edilebilen davranış bozukluklarıdır. Örneğin; çok hızlı hareket etme, çok fazla konuşma, kıpır kıpır olma gibi. Davranış bozukluğu tam tersi de olabilir. Çok yavaş konuşma, ilgisiz davranma vb. 

Her gün düzenli olarak yorgun, bitkin ve enerjisiz hissetme durumunun varlığı kronik mutsuzluk belirtilerinden.

Bir konuya yoğunlaşamama durumu. İş, ev işleri, çocuk bakımı, alışveriş vb. bütün bu konularda yoğunlaşma sorunu yaşamak da belirtiler arasında yer alıyor.

Peki, Ne Yapmalı

Öncelikle, ben doğdum doğalı mutsuzum, benim kaderim böyleymiş, kimse beni anlamıyor, ah keşke şöyle olsaydı, insanda doğuştan şans olacak gibi karamsarlık kokan düşüncelerden uzaklaşmak gerekiyor.

Uzun zamandır kendinizi bu şekilde hissediyorsanız kısa sürede bir uzmandan yardım almalısınız.

Ayrıca hayatın yaşamaya değer olduğunu düşünmeli, hayatınıza anlam katan şeylerle konsantre olmalı ve mutlu olmaya çalışmalısınız. Hayatınıza anlam katan şeyler çocuklarınız olabilir, kitaplarınız olabilir, işiniz olabilir, anne-babanız olabilir....

Aslolan bize hediye olarak verilen, geçen her gün bir gün daha eksilen bu hayatı en güzel şekilde yaşamaktır.

Bırakın sizi üzenleri düşünmeyi, size değer verenleri düşünün ve mutlu olun. 

Bırakın sizi herkesin anlamıyor olmasını, siz kendinizi anlamaya çalışın.

Emeğinize saygı gösterilmiyor diye hayata küsmek ve mutsuz olmak çok da akıl kârı değil, inadına yaşamak gerekir...

Girdiğiniz cendereden kurtulun, çıkın biraz temiz hava alın. 

Nereye gitmek istediğinize başkaları değil siz kendiniz karar verin. 

Nasıl bir hayat istediğinizi düşünün ve hayatınızı o şekilde biçimlendirmek için çaba sarf edin. 

Ne yemek pişireceğinize siz karar verin, dayatmalardan usandıysanız işe mutfaktan başlayabilirsiniz.

Eviniz her zaman temiz olmayabilir bunun için kendinizi üzmeyin. Temizlendiğinde yine eskisi gibi olacak unutmayın.

Komşularınızın hepsiyle iyi olmak zorunda değilsiniz. Siz sizi anlayan insanlarla zaman geçirin. Görmek istemediğiniz insanlarla zaman geçirmek zorunda olmadığınızı unutmayın.

Size değer verenlere siz de değer verin. Birisi değer vermiyorsa ya da önemsemiyorsa sizin zorlamanız işe yaramaz. Bırakın kendi haline, ne hali varsa görsün...

Ben de böyle birkaç öneri ile size ve kendime yardımcı olmaya çalıştım. Sizin de kronik mutsuzluk ile ilgili önerileriniz varsa paylaşır mısınız? Bekliyorum efendim...

Herkese mutluluk dolu günler diliyorum. Hayata misafiriz unutmayın, mutlu olmaya bakın... Saygılar, sevgiler...

görsel alıntıdır




8 yorum:

  1. Bir uğraş bulun; ortak insanlarla uğraşınızı yapın. Ya da yeni bir şey öğrenin. Öğrenirken; mutsuz olmaya vaktiniz kalmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bir uğraşbulmak mantıklı geliyor Safiyecim. Bakalım bu hallerden ne zaman kurtulacağım...

      Sil
  2. Sevgili Nermin Hanım :)
    O kadar güzel yazmışsınız ki ekleyecek bir şey bulamadım.
    Tüm kalbimle size katılıyorum.. Gerçekten de hayata misafiriz; bu gün var, yarın yokuz.
    Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bu dünyaya misafir olduğumuzun farkına varsak hayat daha anlamlı olacak ama birçoğumuz misafir olduğumuzu bilmeden yaşıyoruz ve yolun sonu göründüğünde keşke diyerek hayıflanıyoruz. Sevgilerimle, yorum bırıktığınız için teşekkür ederim...

      Sil
  3. Sevgili Nermin Hanım, zaman zaman hepimizin yaşadığı bir durum. Bilhassa, kısa karanlık kış günlerinde ortaya çıkıyor. Bir sohbette arkadaşım, kardeşlerinin yaşadığı İsveç'den bahsetti, televizyondan devamlı anonslar yapılırmış. "Karanlıkta oturmayın bulunduğunuz mekanın tüm ışıklarını açın" diye. Oralarda saat üçte hava kararıyormuş. İnsanız, bazen çok şeye katlanırız, kendimiz bile şaşırırız. bazen ise en ufak bir söz kolumuzu kanadımızı kırar. İnşaallah atlatmışsınızdır. Geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabia Hanım kendimi daha iyi hissediyorum. Sizin de dediğiniz gibi kısa ve karanlık kış günleri içimi kararttı galiba. Şimdi daha iyiyim. Çok teşekkürler. Sevgiler...

      Sil
  4. Merhaba kizim lise oyrencisi 15 yaşinda her zaman mutsuz yorgun yalniz aliş veriş onu mutlu edir .Bu mutsuzluk hali aldigi notlarida etkiliyor.Her zaman sakin nasil yardim ettiyimi bilemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Seadet İsmayilova, lise öğrencisi olan kızınızın her zaman yorgun ve mutsuz olduğundan bahsetmişsiniz. O yaşlarda çocukların genelinde bu durum hakim olabiliyor. Ben size ancak onun sevdiği şeyleri yapması için fırsatlar yaratmanız gerektiğini söyleyebilirim. Eğer bu durum her şeye rağmen devam ediyorsa profesyonel yardım alabilirsiniz diye düşünüyorum.

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum