12 Eylül 2014 Cuma

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu mu O da Ne

Adet öncesi gerginlik kadınların hayatını zorlaştıran önemli bir sorun.

Erkekler arasında "aybaşısı tuttu" diye çok da hoş olmayan bir tabir vardır. Evet, ne yazık ki biz kadınların her ay yaşamak zorunda kaldığımız bu sıkıntı erkeklerin bizimle zaman zaman dalga geçmesine neden oluyor.

Aslında bilmedikleri bir konuda ahkam kesiyorlar. Kadınların o dönemde nasıl bir ruh
halinde olduğunu, ne gibi sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kaldığını bilmediklerinden, akılları sıra dalga geçiyorlar.

Peki, aslı astarı nedir bu adet öncesi gerginliğin. Tıp dilinde adet öncesi yaşanan ve yaklaşık bir hafta süren bu gerginliğe Premenstruel Sendrom (PMS) adı veriliyor. 

Kadınlarda ruhsal ve fiziksel belirtiler gösteren PMS rahatsızlığı adetten bir hafta önce başlar ve adetle birlikte azalarak birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur. 

Tüm kadınlarda görülmeyebileceği gibi bazı kadınlarda daha az bazı kadınlarda ise hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli belirtiler ortaya çıkar.

Fiziksel belirtileri arasında en çok karın ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve ağrı, şişkinlik ve ödem, geçici kilo artışı, baş ağrısı, kusma, iştah artışı, kabızlık, ciltte döküntü (sivilce) görülür. 

Duygusal ve psikolojik belirtileri ise sıkıntı hali, aşırı sinirlilik, aşırı uyuma, yorgunluk ve halsizlik, depresyondur. Psikolojik belirtileri bazen kadının iş hayatını ve sosyal hayatını olumsuz etkileyecek seviyede olabilir. Amerika'da yapılan bir araştırma kadınların bu dönemde daha fazla suç işlediklerini ortaya çıkarmıştır.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Tanısı Nasıl Konur
Premenstruel Sendrom teşhisi ancak kadın-doğum uzmanı ve psikiyatrist tarafından konulur. 

Teşhis konulması için bazı kriterler bulunmaktadır. İşte bu kriterler;

Adet öncesi görülen belirtiler bedensel bir bozukluktan dolayı ortaya çıkmamalıdır.

Ödem, huzursuzluk, depresyon gibi belirtiler ortaya çıkmalıdır.

Bu belirtiler her ay düzenli olarak görülmeli ya da en az üç adet dönemi üst üste ortaya çıkmalıdır.

Belirtiler adet döneminin ikinci yarısında ortaya çıkmalı, adetten sonra birkaç gün içinde yok olmalıdır.

Adet öncesi yaşanan gerginlik kadının iş ve sosyal hayatını olumsuz etkileyecek şiddette olmalıdır. 

Ne dersiniz siz de adet öncesi gerginlik sendromu yaşıyor olabilir misiniz?

Ben kendi adıma söylüyorum, ben gençlik dönemimde bu sorunu çok fazla yaşamazken son yıllarda yaşadığımı düşünüyorum, henüz bir uzmana başvurmadım ama başvurmayı düşünüyorum. 

Siz de yaşadığınız sıkıntı ve gerginliği benimle paylaşmak ister misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum...

 görsel alıntıdır

25 yorum:

  1. Genc kizligimda felaketti.Sonradan kayboldu.Sadece,adet öncesi, hafif sinirlilik ve cikolata yeme istegi vâr.Allhtan kisa sürüyor bu etkisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben biraz daha sinirli oluyorum bu dönemde. Elimde olmadan çevremdekileri kırabiliyorum maalesef. Onun için bir uzmana başvurmayı düşünüyorum.

      Sil
  2. ayyy nefret ediyorum her ay bu illeti çekmekten !! liseden üniversite sona kadar her ay acildeydim! ağrı eşiğim çok düşük bir kere oksijen bile verdiler düşün ablacım :(( Siniri stresi ayrı dert ahhh bir hamile kalsamda biraz rahat etsem :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hamilelikte de hormonlarla başımız dertte, kah ağlayıp kah kahkaha ile gülüyoruz. Lohusalık dönemi ise başlı başına bir hormon istilası. İnşallah bir an önce hamile kalırsın ve bize bu güzel haberi verirsin canım. Çok öpüyorum.

      Sil
  3. Ben de aynı dertten muzdaribim. Uzmana da başvurdum, bir yıl ilaç kullandım fakat bende pek bir etkisi olmadı sonra bıraktım. Çok zor bir durum,Allah çekenlere şifa versin, bana da :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok zor. Hormonlar sizi ele geçiriyor ve ne yaparsanız yapın adet olmadan hormonların etkisinden kurtulamıyorsunuz.

      Sil
  4. Allah erkeklere de her ay aybaşı versin de ne çekiyor kadınlar anlasınlar:)))başka türlü anlamalarını beklemiyorum.
    40 yaşında menopoza girdim kurtuldum darısı tüm kızların başına:))) Allah'ım tıpkı Hazel'im gibi nefret - nefret - nefret ederdim menopoza girmek için dua ederdim tuttu...hele o karın ağrılarım, yuttuğum apranaxlar...ay ne berbat şeydir...sokağa çıkamazsın, bir yere gidemezsin, ya bir şey olursa diye...Allah'ın adaleti bu mu yahu? :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdeciğim menopoza erken girmişsin. O da bir ayrı dert bence. Kadınlar hayatları boyunca hormonlarla baş etmek zorundalar. Bence bu kadar hormon erkeklerin dünyasında olsa kadınlar kadar dayanamazlar.

      Sil
    2. Evet çok erken girdim hatta komşum 'Müjde dua ede ede böyle olmuştur psikolojik olarak' demişti. Ama çok sevindim menopoza girdiğimde, zil takıp oynamadığım kaldı. (belki oynamışımdır da:)))hala marketlerde orkid, günlük ped, yok bilmem ne ped raflarını görünce oh ne güzel bunlara ihtiyacım yok diye seviniyorum:)

      Sil
    3. Sıkıntısı olmadıysa ne güzel. Büyük bir stresten kurtulmuşsun. Evet itiraf ediyorum, bazen ben de, artık bitse de menopoza girsem diye dua ederken buluyorum kendimi.

      Sil
  5. Gençkızken adetlerim düzensiz olduğundan zaman zaman yaşadığım depresyonun nedeninin ne olduğunu çözememiştim. Kendimi pencereden atsam ruhum duymazdı o derece. Çoook sonradan çocuklar doğup, adet düzene girip ben de kendime bakacak kadar vakit ayırmaya başlayınca çözdüm olayı. Tabi olayı çözmek ve bu biyolojik demek hiç bir işime yaramıyor. Hele o günler yapmam gereken işler de çoksa sıklıkla dua edip deein nedes alırken buluyorum kendimi. Bir keresinden doktorumdan yardım istemiştim. Bana bitkisel bir ilaç yazmıştı. Bir ay boyunca kullanacakmışım. Bitkisel de olsa ilaçları sevmem üstüne üstlük hep unuturum ben kullanmayı. Depresyon haydi sadece bana etki ediyor da şu sinirime bir çare bulsaydım iyiydi:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handancığım ben de çok sinirli oluyorum. İlaç kullanmak istemiyorum ama şu bitkisel ilacı paylaşsaydın keşke. Bitkisel olduğu için kullanmakta bir sakınca yoktur diye düşünüyorum. Safyama tekrar uğrarsan bitkisel ilacın adını not düşüver canım ya...

      Sil
    2. Aradan çok zaman geçti, ismini net hatırlayamıyorum. Şimdi şöyle bir araştırma yaptım,

      http://www.jinekolognet.com/premenstruel-sendrom.asp

      Agnus castus sanki tanıdık geldi. Emin değilim ama, almayı unuttuğumdan pek kullanamamıştım:-)

      Sil
    3. ben de bi bakayım. Bir yan etkisi falan var mı yok mu araştırıyım.

      Sil
  6. Derin nefes demek istemiştim bu tablet kendi kafasına göre yazıyor, benden değil:-)

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Uzun yillar, her ayin 10 gunu kalp krizi gecirecek gibi, agrilardan kramplardan nefret gelmisti vallahi. Pis bir surec, zor bir donem ve hakikaten travmatik bir surec. Cok agir yasadim ama menapoz devreye girdigi icin, o donemler bitti menapoz donemini yasiyorum simdi.Kadin olmak her anlamda zor. Sevgiler arkadasim, opuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu dönem bitecek bir de menopoz var değil mi? Ateşiydi, hormonuydu, kemik erimesiydi...Kadın her zaman kadın ya...Ne kadar zormuş kadın olmak..

      Sil
  9. Hay elinize sağlık. Ne güzel bi konuya değinmişsiniz. Daha 2 gün önce face'te bununla ilgili bir yazı paylaşmıştım, aynen kopyalıyorum: "Dönemlerimiz var bizim. Erkek arkadaşlar, eşinizle mutlu huzurlu olmak istiyosanız, o dönemlerde eşiniz ak diyosa ak, gök diyosa gök diyceksiniz. Çok mu zor yani?!" :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle blog sayfama hoş geldiniz. Yorum bıraktığınız için çok teşekkür ederim. Kesinlikle doğru, ne var sanki bu özel günlerde bizi biraz idare etseler, üstümüze üstümüze gelmeseler...

      Sil
  10. Benim de cok gergin ve sancılı geciyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de. bir hafta on gün öncesinden başlayan sıkıntılar ancak adetten sonra sona eriyor. Gerçekten çok sıkıntılı bir süreç. Allah yardımcımız olsun. İlaç kullanmadan atlatmaya çalışıyorum, bakalım ne zamana kadar dayanabileceğim.

      Sil
  11. Ben de kıramplar ve duygusal patlamalar yaşıyorum. bunu da yaşım ilerledikçe daha fazla hissediyorum Tek sayfa bir yıllık takvim üzerine özel günlerimi işaretliyorum .Bu takvimi elbise dolbında eşiminde görebileceği bir yere yapıştırdım kiböyle dönemlerden haberdan olsun ve bana daha anlayışlı davransın. İki oğlum var. Onlarında ilerde eşleri olacak bu konuda onları da bilgilendirmeyi düşünüyorum. Ayrıca bloğunuz çok hoşuma gitti. Başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  12. Ben de kıramplar ve duygusal patlamalar yaşıyorum. bunu da yaşım ilerledikçe daha fazla hissediyorum Tek sayfa bir yıllık takvim üzerine özel günlerimi işaretliyorum .Bu takvimi elbise dolbında eşiminde görebileceği bir yere yapıştırdım kiböyle dönemlerden haberdan olsun ve bana daha anlayışlı davransın. İki oğlum var. Onlarında ilerde eşleri olacak bu konuda onları da bilgilendirmeyi düşünüyorum. Ayrıca bloğunuz çok hoşuma gitti. Başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ümmühan öncelikle bloğuma hoş geldin, bloğumu beğenmen beni çok mutlu etti. Eşinin görebileceği yere adet takvimini asman çok hoşuma gitti. Bunu ben niye düşünmedim diye kendime kızıyorum açıkçası. Bilsinler ki bu dönemde kadınların daha hassas, duygusal ve asabi olabileceğini düşünerek hareketlerine biraz daha dikkat etsinler. Çok iyi fikir.. gerçekten çok hoşuma gitti.

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum