25 Ağustos 2014 Pazartesi

Yatalak Hastalarda Görülen Yatak Yaraları

Kayınpederim Alzheimer hastası ve şu an yatağa bağımlı .Bu nedenle son günlerde yatalak hasta bakımı ile ilgili bilgi edinip kayınvalidemle paylaşmaya çalışıyorum.

Yatalak hastası olanlar gayet iyi bilirler. Yatalak hastaları bekleyen en büyük sorunlardan birisi de devamlı yatmaktan dolayı vücutta açılması muhtemel yatak yaralarıdır.


Yatak yarası, sürekli yatmak zorunda kalan hastanın vücudunda sürtünme ve basınç nedeniyle oluşan deri lezyonlarıdır. 

Aynı pozisyonda uzun süre yatan hastanın kemik çıkıntıları (omuz, topuk, kalça, dirsek vb.) ile yatak arasında oluşan basınç nedeniyle  bu bölgelerde yatak yarası oluşur. Kan dolaşımının vücut ağırlığı nedeniyle bozulması ve oluşan basınç, derinin oksijensiz ve hareketsiz kalmasına neden olacağı için deride ülser ya da bası yarası denilen yaraların açılmasına neden olur. 

Yatak yaraları, özellikle parkinson, alzheimer, felç ve benzer hastalıklarda ortaya çıkan bir durumdur. Başlangıçta kızarıklık şeklinde başlayan bu yaralar,  önlem alınmadığı takdirde morarmaya ve daha sonra da açık yaraya dönüşür. 


Açık yaralar ise enfeksiyona açık bir hal alır. Hasta açısından çok zor olan ve çok büyük acılar çekmesine neden olan açık yaranın ilerlemesi durumunda cerrahi müdahale gerekebilir. Gerekli önlemler alınmazsa yatak yarası kemiğe kadar derinleşebilir. 

Yatak Yarası Oluşumu Önlenebilir mi

Yatak yarası oluşumu engellenebilir mi? Evet, yatak yarası oluşumu engellenebilir. Burada hastaya bakan kimseye büyük bir görev düşmektedir. Hastaya bakan kişi gerekli özen ve dikkati gösterirse yatak yaraları en aza indirilebilir hatta görülmeyebilir. 

Yatalak hasta bakımında her şeyden önce vücut ile yatak arasındaki basıyı azaltan havalı yatak kullanmak gerekir.  Havalı yatak sürekli yatmak zorunda kalan hastaların vücuduna uygun şekilde tasarlandığı için hava dolaşımını sağlar, basınç noktalarını düzenler ve basıncı azaltarak yara açılmasına engel olur.

Havalı yatak hastanın vücuduna masaj yaparak rahatlatır ve basınç gören dokuyu besleyerek oksijen almasını sağlar. 

Kiloları farklı olan hastaların kendi kilolarına göre özel olarak hazırlanan ve ayarlanabilen bu yataklar hava üfleyerek yatağın devamlı kuru kalmasını sağlar.

Havalı yatak modelleri arasında en çok rağbet görenleri ise pozisyon değiştirme özelliğine sahip olan modeller. Bu modeller sayesinde hastanın yatış pozisyonu kolayca değiştirilebilmektedir. 

Yatalak Hasta Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastayı mutlaka havalı yatakta yatırın.
Hastanın dengeli beslemesine ve bol su almasına dikkat edin.
Hastanın derisinin temiz ve kuru kalmasına özen gösterin. 
Hastanın bezini sık sık değiştirin.
Hastanın yatış pozisyonunu belirlenen aralıklarda uygun şekilde değiştirin. 
Hastanın vücudunun hava almasını sağlayın. 
Hastanın kimyasallardan (deterjan, kolonya, ıslak mendil vb.)uzak kalmasını sağlayın. 
Yatakla temas eden topuk, sırt, kalça, omuz gibi çıkıntılı bölgelere masaj yapın, mümkünse yumuşak yastıklarla bu bölgeleri destekleyin.
Çarşaftaki kırışıklıklar vücuda basınç uygular bu nedenle mutlaka düzeltin. 
Hastanın düzenli banyo yapmasını sağlayın, banyo sonrası hastanın cildini iyice kurulayın, kuru cilt için nemlendirici kullanmayı ihmal etmeyin. Aşırı yağlı cilt için pudra kullanarak kuruluk sağlayabilirsiniz.
Hastanın bulunduğu odanın ve yatağın temizliği son derece önemlidir. Bu nedenle hasta bakımında hijyene önem verin.

Not: görseller google'dan alınmıştır.



19 yorum:

  1. :( çok üzücü, kayınpederine Allah'tan şifalar dilerim..:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Müjdeciğim. Artık O'nun için yapabileceğimiz hiçbir şey yok ne yazık ki.

      Sil
  2. Allah kolaylik versin.Allah sonumuzu hayir eylesin.Yararli bir paylasim ,bu durumda yakinlari olanlar icin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi deneyimlerimizi ve bilgimizi burada paylaşmak, böyle bir durumda ne yapacağını bilmeyen insanlara yol göstermek istedim. İnsanın başına gelmeyince bilmiyor gerçekten.

      Sil
  3. Allah şifa versin :( zor durum gerçekten. Bu konuda bilgilendirdiğin için ayrıca teşeşkürler. Yarın ne olacağı belli değil. Hepimiz engelli adayıyız bir de çevremizdeki insanları uyarabiliriz böylece. Teşekkürler takrardan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Anarşi, blog yazmaktaki amacımız kendi deneyim ve tecrübelirimizi paylaşmak, ben de böyle bir paylaşımla yol gösterici olmak istedim. Bu süreç çok zor bir süreç, bu durumda olan hastalara ve hasta yakınlarına Allah sabır versin.

      Sil
  4. Allah.kolaylik versin karsi.komsumda gencecik adam beyin kanamasi gecirdi.kaldi.nasil.uzuluyorum ya rabbim.kimseyi ole dusurmesin cok zor bakanada yatanada.allahım olumun dahi hayirli ve.kolay.olanini versjn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Allah'ım böyle zor bir durumda hiçbir kulunu bırakmasın, iyiliğini esirgemesin onlardan.

      Sil
  5. Allah şifa versin, içim parçalandı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım sağolasın. Benim kayınpederim için yapılacak birşey yok artık. Bu hastalık hem hasta hem de hasta yakını için çok zor bir hastalık. Allah tüm hastalara şifa versin inşallah.

      Sil
  6. Allah şifa versin ablam :(
    Bugün sağlıklıyız ama yarınımız belli değil..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeymacığım Allah kimseyi böylesine darda bırakmasın. Sevgilerimle canım.

      Sil
  7. uffffff ALLAH ŞAFİ adıyla şifa verir inşallah :(

    YanıtlaSil
  8. Allah şifa versin. Size de bol sabır diliyorum. Allah hayırlı ve sağlıklı ömür versin.
    Sizin çok aktif olmanız gerekiyor. Hastayı düzenli bir şekilde masaj hatta pasif spor yaptırmalısınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayınvalidem köyde yaşıyor. Sık sık gidip yardımcı oluyoruz. Allah hepimize sağlıklı bir yaşam versin inşallah.

      Sil
    2. Nermin Hanım Kayınvalidenizin cilt yaraları için Zdrave Kremi kullanmanızı tavsiye ediyorum Çinko oksit temel maddesi olmak üzere bitkisel karışımlar yarayı kısa sürede tedavi ediyor araştırın hak vereceksiniz. Zdrave KREM facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.

      Sil
  9. Hayırlı Günler arkadaşlar, Sizleri Bulgaristan'ın en meşhur 60 yıllık Cilt kremi ile tanıştırmak istiyorum. İnternetten de araştırabilirsiniz. Yaygın değil ancak kullanan herkes memnun eminim sizde memnun kalacaksınız. (Ulaşım için hasansamiboyaci@gmail.com mesaj atabilir) yada Facebook sayfamızın linkine tıklayarak bize mesaj ile ulaşabilirsiniz.

    -İçeriği Doğal bitkisel ürünlerden oluşmaktadır. En önemi maddesi Çinko oksittir. Topraktan alınan bu madde sayesinde diğer bitkisel bileşenlerle beraber Cilt hücrelerinizi yapılandırarak onarım ve yenileme işlemi gerçekleşecektir. Özellikle yatalak hastaların iyileşmek bilmeyen yaralarını kısa sürede tedavi etmektedir. Bulgaristan da hasta kremi diye de bilinir. Her Türlü cilt problemi yaşayanlar mutlaka kullanmalıdır.

    1. Çok amaçlı Zdrave Krem her evde bulunması gerek ilk yardım kremidir. Bütün cilt problemlerine çok faydalı gelmektedir. Yanık, Pişik, Kesik yaraları, Ameliyat izleri, tahriş, Sivilce olan her cilt soruna kesin çözüm olmaktadır. Bulgaristan'ın en meşhur Kremidir. 30gr Fiyatı: 10 TL

    2. Ergenlik sivilcelerine karşı özel olarak üretilmiştir. Bütün Avrupa'nın kullandığı yine doğal içeriğe sahiptir. Kısa sürede sivilceleri kurutarak yok etmektedir. Yatmadan önce sorunlu bölgeye ince tabaka halinde uygulayın müthiş sonucu göreceksiniz. 40 gr Fiyatı: 15 TL

    3. Bebek cildine özel olarak geliştirilen pişik kremidir. Bebek bezlerinin sebep olduğu veya çeşitli sebeplerden dolayı pişik olup acı çekmektedir. Kısa sürede pişiği tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bebeği olan herkesin kullanmasını tavsiye ediyoruz. Yetişkinler de kullanabilir. 40gr Fiyatı: 15 TL

    -Sipariş etmek için sayfamıza mesaj göndermeniz yeterlidir. Hesap numaramıza ücreti havale yaptığınızda PTT kargo ile size en yakın şubeye gönderiyoruz. Sipariş veren müşterilerimizin dekont ve kargo fişlerini sizlere sunmaktayız sizler bizim referansımızsınız.

    https://www.facebook.com/HerDerdeDevaKremi/

    YanıtlaSil
  10. Merhaba benim babamda felçli ve yatağa bağımlı alzaymırda oldu ve ayak topuğunda bu şekil yara oluştu ve ayağının üzeride morardı ne yaptıysak düzelmiyor çok üzücü 😔

    YanıtlaSil

yorum bırakırsanız mutlu olurum