20 Ağustos 2014 Çarşamba

Dikkat! Türkiye'de Obez Çocukların Sayısı Hızla Artıyor

     Bir tek obezite sorunumuz yoktu artık obezite sorunumuz da var. Türkiye'de obez olanların oranı %15'e ulaşmış. Ne kadar büyük bir oran değil mi? Yani Türkiye'de nüfusun 10 milyonu obez.  İlkokula giden çocuklar arasında yapılan bir araştırmaya göre çocukların % 22'si obez çıkmış. Bu rakam çok yüksek bir rakam. 

Ciddi sağlık sorunlarına neden olan obezite, hareketsiz yaşam ve yanlış beslenmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunu. Obezite ile mücadelenin ilk kuralı ise çocukların doğru beslenme alışkanlığı kazanmasından geçmekte. Bu sağlanamazsa Türkiye ileriki yıllarda çok sayıda obez insanın yaşadığı bir ülke haline gelebilir. 


       Çocuklar arasında yapılan bir araştırma obezitenin özellikle zengin çocukları arasında daha yaygın olduğunu göstermiş. Gün içinde yemek öğünlerini fast-food beslenerek, ayak üstü atıştırarak geçiren bu çocuklar, zamanla obezite ile mücadele etmek zorunda kalıyorlar.

 Yüzyılın sorunu olarak görülen obezite ile mücadele edilmediği takdirde önemli hastalıklara kapı açılmış olunuyor. Obezite, kalp-damar hastalıkları, kanser, yüksek tansiyon, kas ve iskelet sistemi hastalıkları, şeker hastalığı, tiroid gibi önemli hastalıklara davetiye çıkarmakta. Ayrıca, obez kişilerin depresyon hastası olmaya aday olduğunu belirten uzmanlar, obezite ile etkili şekilde mücadele edilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.
görsel alıntıdır
Şişmanlığa ya da kilo almaya neden olacak herhangi bir  ilaç kullanmayan çocuklarda görülen obezitenin nedenleri arasında, hareketsiz yaşam ve fast-food beslenme birinci sırada yer almakta.

 Obezite ile mücadelenin bebeklikten itibaren başladığını belirten uzmanlar "bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesinin doğru olduğunu, ilerleyen yaşlarla birlikte ise çocuğa sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması gerektiğini" vurguluyorlar. 

Çocukların televizyon ve bilgisayar karşısında geçirdiği zamanı da en aza indirmekte yarar var. Çünkü,  hareketsiz bir yaşam, nasıl ki büyüklerde yağlanma, kilo alma ve obezite sorununa neden oluyorsa, çocuklarda da yağlanmaya ve obeziteye neden oluyor.  

12 yorum:

  1. Bizim mahallede bile öyle, tombiş tombişler! Çok sağlıksız ve tehlikeli bir şey, o yaşta o kadar kilolu olunca büyüyünce nasıl olacaklar kimbilir? Ben hep bu fastfood denen şeylere, tv reklamlarında çocukların aklını çelen gofretler, mofretler, cipslere bağlıyorum. Tamam benim çocukluğumda da bakkaldan gofret, macun, lebleli, sakız vs. alırdık ama bu kadar çeşit yoktu ve tv reklamları yoktu. Şimdi bakıyorum markette koca koca anne, babalar bir dolu gofret, çikolata benzeri şeyle dolduruyorlar sepetlerini...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru söylüyorsun Müjdeciğim, bizim zamanımızda bu kadar çok çeşit ve alım gücü yoktu. şimdilerde ise hem çok çeşit ver hem de alım gücü yüksek. Bir de ebeveynler çocukların fastfood beslenmesine izin veriyorlar. Bu da obez çocukların sayısında ciddi bir artış yaşanmasına neden oluyor.

      Sil
  2. Ne kadar güzel bir konuya değinmişsin Nermincim. İkizlerimden biri yaşına göre gerçekten çok iri ve onun birtakım isteklerine gem vurmak zorunda oluşum beni kahrediyor malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönülcüğüm senin için ne kadar zor olduğunu anlayabiliyorum. Benim küçük oğlanın da çok zayıf bir çocuk olmasına rağmen kolesterol sorunu var. yüksek kolesterol nedeniyle diyet yapmak zorundayız ve ben de onun isteklerine engel olurken üzülüyorum ama yapacak başka bir şey yok. Sağlıklı yaşamaları için bu diyeti yapmak zorundayız. Kendini üzme.

      Sil
  3. Evlerde kekler,pogacalar hergün piser oldu,cocuklar disarda oynayamayip,tv,bilgisayar karsisida zaman geciriyor,ambalajli ürünler elimizin altida,cocuklarin büyük cogunlugu spor yapamiyor,yüksek kalorili icecekler buzdolabinda,su az icilir oldu....

    Saymakla bitmiyor ki.hem büyükler hem kücükler bu sorunla karsi karsiya maalesef.Saglikli pisirme ve beslenme yöntemlerini uygulayabilsek ve yeterli hareket edebilsek sorun bitecekte, iste cevremiz bizi biraksa.....

    Cok sükür böyle bir sorunumuz yok.Dengeli beslenmeyi sagliyoruz.Tamamen birakmak zor olsada bu tarz yenilen gün sayisini en aza indirmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim evde de eşim obezite sınırında. O da gece çok fazla yiyor. Bu nedenle bazen tartışıyoruz ama engel olamıyorum. Mutlaka gece birşeyler yiyip yatıyor. Benim oğlanlarda böyle bir sorun yok. Hatta yaşıtlarına göre zayıflar.

      Sil
  4. Karsinizda obezite sinirina ulasmis ve fark ettigi anda bu isin onlemini almis bir kadin var hanimlar. Su aralar ac geziyorum hepinizi yiyebilirim. Saka bir yana da ciddi riskli bir durum, gonlune saglik eski dostum♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mukaddesciğim ben senin eski değil eskimeyen dostun olmak isterim. Seni ne kadar çok sevdiğimi bilirsin. Bu arada ben de bugünlerde ipin ucunu biraz kaçırdım galiba. Yürüyüşümü aksattım ve kilolar geri gelmeye başladı. En kısa sürede yürüyüş yapmaya başlayacağım. Sevgilerimle, çok öpüyorum.

      Sil
  5. Ablam bilinçli anne-baba olmak lazım.
    Tabiki çocuklar çikolata gibi gıdaları daha çok severler ama belli bir miktar belli zamanlarda olmak şartıyla..
    Sebze,süt ürünleri ya da meyve yerine şeker,ekmek kızartmalarla büyüyen bir çocuğun kilolu olmasa da sağlığı yerinde olacağına inanmıyorum.
    Ve üstelik öyle bir zamandayız ki herşeyin içinde katkı maddeleri..
    MSG'yi dolduruyorlar ürünlere sonra doyumsuzluk daha da yeme isteği aslında güzel olmayan gıdaların zihne güzel sinyali göndermesi..
    Olabildiğince uzak tutmak lazım bunun içinde annenin babanın da doğru beslenmesi lazım.
    Çocuklar her zaman anne-babayı rol model alarak büyürler sonuçta..
    Çok yerinde bir paylaşım olmuş ablam benim kalemine sağlık.
    Öpüyorum kocaman :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana katılıyorum Şeyma ama bazen çocuklar anne-babasını dinlemiyor ve okulda, arkadaş ortamında fastfood yiyecekler tüketiyor. Bunun yanında anne-babası fastfood yiyeceklerden hoşlandığı için zorunlu olarak kötü beslenen çocuklar da yok değil. bu nedenle sorumlu bir anne-baba olarak tüm ebeveynler üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Ben de seni öpüyorum canım.

      Sil
  6. daha küçücük bebeklere perhiz veriyorlar ... bazen paranoyakça düşünüp bu GDO'lu olan yada olmayan dışarıdan ülkemize getirilen tüm gıdalarda bilerek ve istenerek bu iştah artırıcı kimyasalların kullanıldığını, uyuşmuş bir toplum yaratılmak istendiğini düşünüyorum yanlış düşünmüyorum demi bana katılıyorsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşününce mantıklı geliyor vallahi. Bir zamanlar hiç iştahım yokken ben bile doymak bilmeyen bir insan haline geldim. Neden olmasın şişman ve yemek yemekten başka bir şey düşünmeyen bir toplum yaratmak istiyor olabilirler. Sevgilerimle Hazel.

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum