5 Ağustos 2014 Salı

Alevi, Sünni, Zaza Kardeş Değil miyiz

Seçimlerden ve seçim söylemlerinden bir kez daha nefret ettim. 

Toplumsal sorumluluğu olan insanlar, söylemlerinin toplum üzerindeki etkisini ölçüp biçmek zorundadırlar. 

Son günlerde seçim propagandalarında hiç de arzu etmediğimiz mezhepsel ve ırksal bir söylem var yine.

Sizi bilmem ama ben son derece rahatsız oluyorum bu tür  söylemlerden. 

Bir insana mezhepsel kimlik ile yaklaşılmasından hoşlanmıyorum. Bir insanı hiç de gerek yokken "Aleviyim" demeye zorlamak neye hizmettir anlamış değilim.

Yine bir insana "Zazasın" demenin mantığı nedir bunu da anlamış değilim. 

Bu ülkede yüzyıllardır mezhebi nedeniyle ya da ırkı nedeniyle öldürülen, yakılan, yok edilen insanların külleri soğumamışken, mezhep ya da ırk üzerinden oy toplama gayretinin kime ne faydası olabilir. 
Yaşadığımız coğrafyaya bir bakalım. Öyle bir coğrafya ki her gün onlarca insan ölüyor. Adeta ateş hattı, bir türlü durulmuyor. Bakın, Suriye ve Irak'ta mezhep savaşı (Alevi-Sünni) nedeniyle her gün onlarca insan öldürülüyor. Şiiler Sünnilerden, Sünniler Şiilerden nefret ediyor. Böyle bir coğrafyada attığımız her adım, söylediğimiz her söz çok önemlidir, bu yüzden dikkatli olmamız gerekir.

Yaşadığımız coğrafyada, insanların kafaları kesiliyorken ve  sırf Şii diye onlarca insan kurşuna diziliyorken, bu görüntüler an be an internete düşüyorken, seçim propagandasının mezhepsel söylemlere, ırksal eleştirilere bağlanmasını çok yanlış buluyorum. 

Tarihten gelen ve son derece yanlış ön yargılar nedeniyle insanların birbirini tam olarak anlamadığı bir ülkede yaşıyoruz. Alevilerin ne denli zor şartlardan bugünlere geldiğini biraz kitap okuyan, tarih bilgisi olan herkes çok iyi bilir. Yakın tarihimizde bile Alevilerin yakıldığı, silahla tarandığı Çorum, Maraş, Sivas katliamları gün gibi ortada dururken bu söylemlerin ne derece yanlış olduğunu zannederim yalnız ben değil hepiniz takdir edersiniz. 

Toplumun mezhepsel ön yargılarına çanak tutmak, bu ön yargıların ne denli boş şeyler olduğunu anlatmak yerine insanları Alevi olduğu için ya da Zaza olduğu için eleştirme gayreti içinde olmak, milliyetçiliği hortlatarak taban oluşturmaya çalışmak aslında en kolay seçim kazanma taktiğidir bana göre. Ama, yanlıştır.

Yoksa bize yanlış olanı mı öğrettiler? Aslında, Alevi, Sünni, Zaza, Kürt, Türk kardeş değil miydik?
Not: görsel alıntıdır

19 yorum:

  1. Biz kardeştik elbet ama kardeşimiz olmayan alçaklar bizlerin arasında öyle bir ayrımcılık yapıp ötekileştirdi ki !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşi kardeşe vurdurmak bir gelenek galiba bizim ülkemizde. Ben çok üzülüyorum insanların dini, dili, ırkı, mezhebi nedeniyle ötekileştirilmesine.

      Sil
  2. Çok güzel bir konuya değinmişsin gerçekten sevgili Nermin. Kesinlikle katılıyorum sana bence de seçim taktiğidir bu. Hakkımızda hayırlısı diyelim artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gönül sen ben bu taktiği anlıyoruz ama taban ne yazık ki anlamıyor. Beni üzen nokta da bu. Bugün sadece birkaç oy için insanlar arasına atılan nifak tohumları yarın büyük kavgalara neden olmaz inşallah.

      Sil
  3. Bunlar kaleyi icerden yikmak icin kullanilan eski Savas taktikleri.Eskiden vardi,gelecekte de olacâktir.Hatâlardan ders alinmadigi sürece ,tuzaga düsülecktïr maalesef.

    Oynanan kirli oyunlara bulasmamâk lazim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle katılıyorum. Önceden vardı bugün de var. umut ediyorum ki yarın olmasın sevgili şule m.

      Sil
  4. çok saçma şeyler bunlar.. kendisini ötekileştirdiğinin yerine koyabilse belki o zaman anlar hata yaptığını

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Ötekileştirmek yerine sarıp sarmalasa ama göstermelik değil gerçekten bunu istese ne güzel olur.

      Sil
  5. Çok güzel anlatmissiniz. Böyle böyle insanları birbirine kirdiriyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, insanları birbirine kırdırmanın en kolay yolu. Keşke herkes bizim gibi düşünse de bu oyuna gelmese.

      Sil
  6. Böylece yönetmek kolay oluyor. Tabi okumayan, araştırmayan insanları; inançlar üzerinden yönetmek. Allah sonumuzu hayır etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, zaten öyle değil mi bahçe perim, okumayan araştırmayan insanları inançlar üzerinden yönetmiyorlar mı yıllardır..

      Sil
  7. ben de öyle ümit ediyorum.Sonuçta kin tekeri dönmeye başladı marabanin nerede duracağı belli olmaz. Irkçılığın körükkledigi ates, sadece üç beş kişiyi yakmaz, bir toplumu temelden yok eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kin tekeri dönmeye başladı mı arabanın nerede duracağı belli olmaz lafı cuk oturmuş. Dikkatli olmak lazım, kolaya kaçıp oy toplamak için düşmanlık yaratmamak lazım.

      Sil
  8. Bu duruma çok üzülüyorum..Sağduyulu olmamız lazım hepimizin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağduyuyu kaybedersek yıllar önce yaşanan acı olayların tekrar etmesi kaçınılmaz olur. Allahtan meydanları dolduran halk şimdilik sadece yuhalamakla yetiniyor. Daha kötüsünü düşünmek bile istemiyorum...

      Sil
  9. Merhaba :) Blogunuzu takibe aldım banada beklerim http://suslusirine.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  10. Ablam öyle saçma bir hal aldırmaya çalışıyolar ki amaç birbirimize düşürmek hepimiz farkındayız.
    Ama insanoğlu görmezden geliyor maalesef..
    Üstelik bu durum sadece şuan için değil böyle sen alevisin diye ötekileştiren çok insan olmayan adına insan denilen insanlar gördüm..
    Garip gerçekten sonuçta herkesin dini kendine kimseyi dini için yada kökeni için dışlamamak lazım..
    Tabi ülkeye gerçekten zarar vermediği sürece..
    Kalemine sağlık ablam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeymacığım amaç her zaman insanları birbirine düşürmek zaten. Yoksa inan kimsenin Alevi, Sünni ya da Kürt, Zaza, Türk oluşu kimsenin umrunda değil. Gaye ikilikten, kavgadan prim yapıp iktidarda kalmak.

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum