31 Temmuz 2014 Perşembe

Kahkaha Atmak İffetsizlik midir

Kahkaha atmak ne zamandan beri iffetsizlik oldu bilmiyorum ama bildiğim bir şey varsa o da benim çok neşeli olduğum zamanlar doya doya güldüğüm ve kahkaha attığımdır.

Bir ülkenin Başbakan Yardımcısının işini gücünü bırakıp kadınların kahkahası hakkında konuşuyor olması açıkçası beni çok üzdü. 
 Burada siyasi söylemlerde bulunacak değilim. Sağ ya da sol, Alevi ya da Sünni, Kürt  ya da Türk hiç fark etmez, kahkaha  insani bir duygu durumudur. 


Kahkahanın kelime anlamı Türkçe sözlükte, gülerken çıkan ses, yüksek sesle gülme olarak açıklanır.

Yani ben birçok yere baktım, kahkahanın iffetsizlik, edepsizlik olarak açıklandığı bir kaynak göremedim. 

Gülmek o kadar insani bir duygu ki, ağlamak kadar, yemek içmek kadar olağan. Neşelendiği zaman gülmeyen birisini gördünüz mü hiç? 

Siz hiç gülüyor diye bir kadına iffetsiz yakıştırması yaptınız mı?

Kadın hırsızlık mı yapıyor ki kahkaha attığı için iffetsiz olsun.

Ben bir kadın olarak yeri geldiğinde içimden geldiği gibi gülerim. Bundan kime ne? 

Bir kadın kahkaha attığı için namussuz sayılabilir mi? Namus ne zamandan beri kahkaha atmakla eş değer oldu?

Bu ülkede böyle bağnaz düşünceler yüzünden öldürülen kadınların hesabını bundan sonra kim verecek?

O kadınları öldüren kocalar mı, o kadınların öldürülmesine zemin hazırlayan yöneticiler mi?

Şimdi geri kafalı bir koca karısı kahkaha attı diye karısını öldürse ve dese ki "karım kahkaha atıp iffetsizlik yaptı, namusumu lekeledi" dese bunun sorumlusu kimdir söyler misiniz?

Böyle söyleyince komik geliyor değil mi? Yok canım, kahkaha attı diye kadın öldürülür mü diyebilirsiniz. Oysa bu ülkede yok yere ne kadar çok kadın öldürülüyor. Yemeğin tuzu yok diye karısını öldürünlerin olduğu bir ülkede fetva verir gibi "kahkaha atmak iffetsizliktir" demek bu tür cinayetlere zemin hazırlamaktan başka bir şey değildir.

Ve canım ülkemin cahil insanları için yeni bir cinayet sebebi üreten politikacıları kutluyorum. 

Ülkede her gün bir kadın ölürken, çocuklar tecavüze uğrayıp katledilirken, küçücük bebeler genç kız bile denmeyecek yaşta gelin edilirken sesi çıkmayanlar kadının namusunu ve iffetini iki bacak arasından(!)alıp bir çırpıda kahkaha atmakla eş değer tutuverdiler.

Bir zamanlar sadece iki bacak arasından ibaret olan namus bu yeni anlayışla artık daha kolay kaybedilir oldu. Bundan sonra, otobüslerde, parklarda, cafelerde arkadaşları ile otururken kahkaha atan kızlarımıza kötü gözle bakanların sayısında bir hayli artış olacak gibi görünüyor. 

Gülen ve kahkaha atan her kadına kötü gözle bakılacak. Daha kadının, namusun ve iffetin ne olduğunu bilmeyen bir ülke olarak gerilemeye devam edeceğiz, bir arpa boyu yol almadan aynı yerde debelenip duracağız. 

Yanarım yanarım da yıllar önce Atatürk'ün yapmaya çalıştığı her şeyi bir kalemde, bir kelamda yıkmaya çalışmamıza yanarım. Daha Avrupa ülkelerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmemişken yurdum kadınına seçme ve seçilme hakkı tanıyan Atatürk'ün kadınlar hakkında konuşulan bu sözler karşısında  eminim mezarında kemikleri sızlıyordur.

Ben naçizane buradan herkese kahkaha dolu günler temenni ediyorum.  Korkmayın, kahkaha atmak sizi iffetsiz yapmaz

Güzel günlere. Sevgiyle kalın... Şu dörtlüğü de paylaşmadan edemedim, konuya tam uydu sanki;

bir de ekmeği
son lokmasına dek yemeyi
bir de ağız dolusu GÜLMEYİ 
Unutma hiçbir zaman 
Nazım Hikmet


28 yorum:

  1. Kadını gülümser halde görmedikten sonra yaşamanın ne anlamı, ne de rengi kalır ..Yüreğine sağlık, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum, senin de yüreğine sağlık. Sevgiler...

      Sil
  2. Artık ne yapsak da saçmalasak diye düşünüyorlar herhalde, ya da biraz daha yobazlaşalım diye düşündüler galiba :)
    Aman boş işler bunlar ciddiye alanı ciddiye almam :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Myna sen ben ciddiye almıyoruz ama bunu ciddiye alan o kadar çok insan var ki anlatamam. Kadının sesini erkek duymamalı, günah diyen bir milletiz. Artık gülmenin ne denli bir günah olduğunu ve iffetsizliğe sebeb olacağını düşün. Ben ciddiye almıyorum ama inşallah halk da almıyordur diye düşünüyorum. Sevgiler.

      Sil
  3. Myna'ya katılıyorum. Ciddiye alanı almayın. İnsanları sindirmek için farklı boyutlarda bir baskı var. Gülün geçin. :D:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahce perim ben de ciddiye almak istemiyorum ama ciddiye alan halkı düşününce sinirlerim zıplıyor. Küçük kasabalarda ve şehir merkezlerinde gülen,ve kahkaha atan kadınların baskılanacağını düşünmek beni çıldırtıyor.

      Sil
  4. Sen ne guzel renklenmissin boyle bahar bahar, degisiklikler var ne guzel. Bende yazdim ayni baslikla bir yazi ve sonra dusundum hakikaten bazi seyler iyice cigrindan cikiyor, ne yapacagiz o zaman? Bil bakalim ne yapiyoruz? Daha cok guluyoruz sen sakrak. Gulmek bize yakisiyor arkadasim, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım uzun bir aradan sonra hoşgeldin blog sayfama. Özlettin hem kendini hem de yorumlarını. Bayram tatili nedeniyle blog yazılarını okuyamadım. Şimdi senin bu konuda yazmış olduğun yazıyı okumaya geliyorum. Sevgiler...

      Sil
  5. gülmek çok güzeldir kadınlar ve insanlar gülmelidir hayattan bu şekilde tat alırlar .Sözüm meclisten dışarı eşimin ailesi aşırı güler bana artık bıkkınlık geldi :D mide bulantısı başladı yani :) herşeyi kararında tutmak lazım diye de bir dipnot etmezsem rahat edemem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Elbette gülmeliyiz, hayat zaten yeterince zor bir de gülmeyerek hayatı daha da çekilmez kılamayız. Ağız dolusu gülelim ki hayatın zorluklarından ve hengamesinden biraz olsun uzaklaşabilelim öyle değil mi? Elbette herşeyi kararında bırakmak en doğrusu, gülmüş olmak için de gülünmez yani... Sevgiler...

      Sil
  6. Haysiyetsiz köpekler..
    Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyeti ne hale getiriyorlar.
    Elbet hesabı sorulacak bunların.

    YanıtlaSil
  7. bir ülkenin başbakan yardımcısının iki bacak arasından daha önemli işlerle ilgilenmesi gerek, atanamayan öğretmenler, doktorlar, işsizlik, gelir dağılımı, ama yok onların tek anladığı aklının sürekli takılı kaldığı bir konu var !! oda kadın ve kadını nasıl 2. sınıf vatandaş haline getirebilirim düşüncesi bu yobaz beyinsiz yaratıklardan nefret ediyorum!! Neyse çok ağır laflar edeceğim kendime hakim olamıyorum..
    kahkahalarımız bol olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım hoşgeldin, tatilden döndün demek. Söylemiş olduğun her şeye katılıyorum. kadınlardan ne istiyorlar anlamıyorum, kadını ötekileştirerek, ikinci sınıf vatandaş haline getirerek ellerine geçen ne onu da bilmiyorum. Erkek egosu olsa gerek. Evet kesinlikle kahkahamız bol olsun :)

      Sil
  8. Şunu söyleyim:Böyle bir şeyi söylemek bir milletvekiline düşmez.Onun söylemesi yanlış.Fakat söyledikleri kısmen doğru.Yani iffet olarak adlandırmadan kadının toplum içinde (erkekler arasında) kahkaha atarak gülmesi doğru değil, erkekler için de geçerli.Karşısındaki bayanı rahatsız edecek şekilde kahkaha atması da doğru değil.Ha dikkat ediyor muyuz o ayrı ama bu doğru olup olmadığını değiştirmez.Kaynak bulamadım demişsiniz, belki aşağıdaki linkler size yardımcı olabilir:
    http://www.sorularlaislamiyet.com/article/16787/gulme-tebessum-kahkaha-gibi-konularda-dinimizin-tavsiyeleri-nelerdir-gulmenin-de-adabi-var-midir.html
    http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1219

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Poyraz Bey vermiş olduğunuz linklerde kahkaha atmanın iffetsizlik olduğu mu belirtiliyor merak ettim. Eğer öyle ise vay halimize...

      Sil
    2. YOK yani tamamıyla öyle bir şey demiyor.Daha çok ölçüden örneklerden bahsediyor.Okuyabilirsiniz.

      Sil
    3. okuyum o zaman tekrar konuşalım.

      Sil
  9. Merhabalar, sizi yeni keşfettim takipteyim :), Bana da beklerim http://hobylst.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  10. Kim ağlamak yerine gülmeyi tercih etmez ki ? Hayatta herşeye bol bol güleceksin ki ömrün uzasın..
    Sizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğuma hoş geldiniz. Hepimiz bol bol gülelim ve mutlu olalım inşallah. Ben de sizi takip listeme ekliyorum.

      Sil
  11. Merhaba
    Beyaz Begonvil'den geliyorum. Blogunu takibe aldım bana da beklerim.
    Sevgilerle...
    www.neclasolen.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş geldiniz. Ben de takip listeme ekliyorum.

      Sil
  12. canım arkadaşım dediğin gibi beyni iki bacağının arasında kişiler kadının kahkahası her şeyinden tahrik olurlar
    kadını tahta kutuya koysan da bir şey bulurlar bunlar sapık sapıkkkkkkkkkkkkkkkkk
    hele o salyasümük bülo yok mu yakalayamacaklarını bilsem adamı parçalarına ayıracağım yeminle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadını değersizleştirmek, basitleştirmek için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar vallahi. İnsan bazen yetişemiyor, kim ne söylemiş diye. Tuğçe Kazaz diye bir mankenimiz de çıkıyor bunların ekmeğine yağ sürüyor ya insanın canı ona daha çok sıkılıyor. Sevgiler arkadaşım...

      Sil
  13. Ablam insanların başka işi gücü yok kadınların her davranışını inceliyolar maalesef..
    Ve bu benim çevremde de duyduğum bişeydir
    Öyle yüksek sesle gülen bir insan olmama rağmen yanımda öyle biri varsa büyükler kızar yüksek sesle gülünmez diye
    Ama ben nedeninin bu olduğunu aklımın ucuna bile getirmemiştim.
    İnsanlar gerçekten çok tuhaf...
    Öpüyorum ablam beniiim en kocamanından :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Şeymacığım. Evet maalesef kadınlar her zaman eziliyor ve hor görülüyor. Kadın gülmemeli, konuşmamalı, çalışmamalı, okumamalı, boşanmamalı, aşık olmamalı, hakkını aramamalı ve ..... Kadının adı yok bitanem. Dün de yok bugün de yok eğer bu zihniyet değişmezse yarın da olmayacak ne yazık ki... Ben de öpüyorum kocamanından...

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum