6 Haziran 2014 Cuma

Trafik Kazaları Can Almaya Devam Ediyor! Lütfen Aşırı Hız Yapmayın

Trafik kazaları can almaya devam ediyor. Ülkemizde her gün ortalama 600 trafik kazası yaşandığını biliyor muydunuz?

Ve bu kazaların birçoğunun ölümlü olduğunu, birçok insanın trafik canavarına kurban gidip can verdiğini...

Otomobilin ilk defa üretilip kullanılmaya başlandığı zamandan beri trafik kazaları yaşanmaya başlanmış. İlk defa 1896 yılında Londra'da yaşanan trafik kazası, yetkilileri "bu bir daha asla olmamalı" diyerek önlem almaya itmiş, ancak trafik kazaları bir türlü önlenememiş.

Haberleri izlerken ya da dinlerken düzenli olarak trafik kazası haberleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Gazetelerde kaza fotoğraflarını sanki bizden çok uzakmış gibi okuyoruz. Bütün bu yaşananlardan ders almak ve kazaları önlemek yerine, kazaya kader deyip bu  kazalarda kaybettiğimiz canlarımızı kadersizleştiriyoruz. 

Trafik kazalarına en fazla sebep olan şeyin dikkat dağınıklığı olduğunu biliyor muydunuz? Dikkat dağınıklığını, ilginin yoldan başka bir şeye kayması tetikliyor. Cep telefonu ile konuşmak, başka bir şeye bakmak, tartışmak vb. dikkat dağınıklığına neden oluyor ve kazalara zemin hazırlıyor.

Uykusuz sürücüler de trafikte tehlike arz ediyor. Yolculuğa çıkmadan önce uykunuzu alıp dinlendiğinizden emin olun. 

Kesinlikle ama kesinlikle alkollü iken araç kullanmayın. Kendinizi düşünmüyorsanız, sizinle birlikte yolculuk yapanları düşünün. 

Lütfen hız yapmayın. Ölümlü kazaların en önemli nedenlerinden birisi ne yazık ki aşırı hız. Kazanın şiddetini artıran ve ölümlere neden aşırı hız insanların yaşama hakkını elinden alan en önemli neden. Lütfen ama lütfen hız yapmayın. 
Sinirliyseniz, trafikte kendinizi kontrol edemiyorsanız lütfen araç kullanmaktan vazgeçin. Asabi sürücüler de kazalara neden olan faktörlerin başında gelmekte. Eğer sinirli iseniz ve çevrenizle kavga ederek araç kullanıyorsanız aracınızı sakin birine devredin ve lütfen siz araç kullanmayın. 

Olumsuz hava koşullarına uygun sürüş tekniklerini öğrenin ve aracınızın bakımını yaptırarak koşullarla uyumlu hale getirin. Kışın kar lastiği kullanmak yerine yaz lastikleri ile yolculuk yapmayın. Yağmurlu havalarda yolun kayganlaşabileceğini unutmayın. Sisli havalarda görüş mesafenizi takip edin. Olumsuz hava koşullarında hızınızı düşürün. Mümkünse koşullar düzelinceye kadar araç kullanmayın. 

Neden trafik kazalarına dikkat çekmek istedim biliyor musunuz, çünkü güzel bir insanı trafik kazasına kurban verdim. İnsanlarla her daim birtanem diye konuşan, olayları hep iyi yönden düşünmemiz için bizi teşvik eden, kimseyi kırmayan bir teyzemizi kaybettik. Evine birkaç adım kala aşırı hız yapan bir trafik canavarı tarafından hayatına son verildi. 

Her şey birkaç saniye içinde olmuş. Son sözleri ismi ve adresi olmuş. Bu kadar.  Aşırı hız yapan sürücü sadece bir can almadı, onunla birlikte eşinin, çocuklarının ve ailesinin hayatını da kararttı.  Bir insanın yaşama hakkını elinden almak istemiyorsanız lütfen trafik kurallarına uyun.


5 yorum:

  1. Bi kişinin dikkatsizliği bütün aileye mal olabiliyor.
    Babam ve ablamda kaza geçirmişlerdi..
    Kepçeyi yolun ortasında koymuşlar uyarı levhası yok yolda ışık bile yok..
    İlla birilerinin canı yanması mı lazım. .
    Dikkat etmek şart sonuçta can bu ..
    Çok güzel bir konuya değinmişsin kalemine sağlık :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeymacığım komşumuz evine birkaç metre kala hız yapan bir gencin kurbanı oldu. Çok üzüldük. Bir hafta olacak hala olayın şokundayım ve inanmak istemiyorum. Birinin yaşam hakkını elinden almak ne kadar korkunç bir şey ya..

      Sil
    2. Aynen öyle..
      Ve göz göre göre dikkatsizlik hiç durmadan devam ediyor.
      İnsan hayatı hiç kıymetli değil maalesef. .

      Mim getirdim sana yapmak istemezsen kırılmam öpüyorum seni üzme kendini tamam mı :*

      Sil
  2. Dikkat çekici ve bilgilendirici bir yazı. Trafik canavarı ile ilgili ne çok yayın yapıldı televizyonlarda ama ne fayda. Kazalar olmaya devam ediyor. Kazaların çeşitli sebeplerinin içinde en önemlisi aşırı hız. Hal böyleyken neden hızlı araç üretirler anlamak zor. Başınız sağ olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum Rabia Hanım, insanlar benim başıma gelmez diye düşünüyor. Hiç beklenmedik şekilde herkesin başına gelebiliyor. dikkatli olmak lazım. Hele biz yayalar mümkünse yolda hiç araç yokken geçelim lütfen. sürücüler de hız yapmasınlar artık lütfen. Sevgiler...

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum