17 Haziran 2014 Salı

Bencillik Nedir, Bencillikten Kurtulmak Mümkün mü

İnsanoğlu bencil ve haris bir varlık olarak yaratılmıştır. Yaradılıştan gelen bu özellik insanoğlunun karakterini ve ikili ilişkilerini belirleyen özellikler olarak dikkat çeker. 

Çevremizdeki insanları şöyle bir gözden geçirelim. Çevremizdeki insanları incelediğimizde bir kısmının çok fedakar, bir kısmının çok hırslı, bir kısmının çok kibirli ve bir kısmının ise çok bencil olduklarını görürüz. 
Kişi toplumsal ilişkilerinde bu özellikleri ne kadar dengeli gösterebilirse o derece iyi ilişkiler kurar. Söz konusu bu özellikler bütün insanlarda az ya da çok bulunmaktadır. Çevremizdeki insanların bir kısmı çok fedakar ve tavizkar iken bir kısmı ise aşırı şekilde bencil ve egoist olabilmektedir.


Peki, bencillik aslında ne demektir? Bencillik ya da bilinen öteki adıyla egoistlik tüm insanların ortak özelliğidir aslında. Bencillik, insanın kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesi demektir. Buraya kadar kabul edelim ki bencillik gayet insani bir duygudur. Hepimiz kendi çıkarlarımız söz konusu olduğunda bencil oluruz. Ancak bencillik başkalarının haklarına tecavüz etme noktasına geliyorsa sakıncalı bir hal almış demektir.  Demek ki bencillik her ne kadar insani bir duygu gibi görünse de bazen zararlı bir duygu halini de alabilmektedir.

Aslında dünyaya gelen her insan bencil bir birey olarak doğmaktadır. Bu, bebekler de bencil varlıklar demektir. Kendi istediği şeyi yaptırmak için avazı çıktığı kadar ağlayan bir bebek sizce de bencil değil midir? Bencil olarak dünyaya gelmemiz, kendi çıkarlarımızı koruyabilmemiz ve yaşamımızı sürdürebilmemiz için gereklidir. Ancak başkalarının çıkarlarına ve haklarına saygısızca davranmak, kendi dışında herkesi yok saymak,  eziyet etmek, ben ben diyerek bitmeyen bir ego yaratıp her dediğini yaptırmak, insanlar üzerinde inanılmaz bir baskı kurmak, hiç kimseye saygı göstermemek, ahlaksızca davranmak bencilliğin yanlış kullanılması sonucu ortaya çıkan olumsuzluklardır. 

Yukarıda da belirttiğim gibi aslında hepimiz bencil yaratıklarız. Ancak bencil  olarak yaratılmış olmamız bize kendi çıkarlarımız için başkalarını bir hiç olarak görme hakkı vermez. Bencilliği iyi ya da kötü diye ayıran ince çizgi işte tam da budur. Yani, başkalarına kötülük yapıyorsak bencilliğimizi yanlış kullanıyoruz demektir. Bu farkı belirleyen ise kişinin kendi vicdanıdır. Vicdanlı insanlar kendi haklarını korurken başkalarının haklarına da saygılı olmayı bilen insanlardır. 

Bencillik ve fedakarlığı abartmak, iyi ayırt edilmelidir. Fedakarlığın abartılması da  bencillik kadar insana zarar verir. İnsanları fedakarlığı abartmıyor diye bencil olarak değerlendirmek yanlıştır. Öz benliğine saygı duyan bir insana bencil yakıştırması yapmak doğru değildir. Mutlu olmak için çabalayan ve bunu önemseyen bir insanı bencil olarak değerlendirmek de yanlıştır. Bunlar sağlıklı bencillik olarak kabul edilir. Bunların  dışında kalan ve hem kendine hem de diğer insanlara zarar veren davranışlar ise sağlıksız bencillik olarak değerlendirilir. İşte sağlıksız  bencillik olarak tanımlanan bu bencillik türü hem bireye hem de o bireyin sosyal çevresine zarar veren bir durumdur.
Egodan kurtulmak teorik olarak mümkün değildir. Ancak egonuza teslim olup dünyayı kendi çevrenizde dönüyor zannetmekten kurtulabilirsiniz. Nasıl mı? Her şeyden önce ben demekten vazgeçip sen demekle işe başlayabilirsiniz. Sen diyerek karşınızdaki insanı önemsemeye başlarsınız. 

Egonuzu topluma hizmet için kullanabilirsiniz. Bu çok zor değil, mutlaka denemelisiniz. 

Olumlu düşünmek egonuzu yenmenize yardımcı olabilir. 

Nazik ve ince olun. Karşınızdakini dinlemek size bir şey kaybettirmez. Asıl dinlemediğiniz zaman çok şey kaybedersiniz. 

Başkalarını aşağılamak ve küçük görmek yerine onların yerine kendinizi koymayı öğrenin. Böylece karşınızdaki kişinin ne düşündüğünü anlama fırsatı yakalamış olursunuz. 

Merhamet ile bencillik dengeli olmak zorundadır. Ne zaman biri azalır ya da çoğalırsa diğeri onun tersi olur. Merhametli olmayı öğrendiğiniz gün bencillikten uzaklaştığınızı göreceksiniz. 

Not: Görseller alıntıdır


17 yorum:

  1. bencil insanları hiç sevmem ben

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bencil insanlardan haz ettiğimi söyleyemem.

      Sil
  2. Hayatimdaki en cok yuzyuze kaldigim ve salakligimdan oturu anlamakta gucluk cektigim insan karakterleriydi bencil insanlar. Bir gun en eski dostlarimdan olani dediki bana senin nasil bir yuregin var bu kadar merhametli olma diye! Eee sende bencil olma diyemedim cunku bencillik nedir bilmezdim o zamana kadar. Acikca soyluyorum simdi bencil insani sevmiyorum. Hep bana hep bana olmaz bu hayat paylasacaksin, vereceksin karsilik beklemeden ancak o zaman guzel. Rahmetli annecigimin bir lafi vardir "iyilikten maraz dogar"diye, bu da fazla merhamet de iyi degil demek, yani dedigin gibi sekercigim dengelemek lazim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım her zaman söylüyorum, biz seninle çok benziyoruz. Ben de bencil insanları tanımakta zorluk çekiyorum ya da bu insanlara hak ettiklerinden fazla fırsat tanıyorum. hal böyle olunca da ben merhametli ve salak onlar bencil ve gaddar yaşayıp gidiyoruz. Ne yapıyım kötü olamıyorum ben. Sevgiler canım.

      Sil
  3. Hepimiz biraz benciliz bu gerçek en aza indirgemekse en doğrusu
    Çok fazla merhamet insana zarar veriyor gerçekten. .
    İnsanlar seni böyle kullanmaya başlıyolar..
    Çok güzel bir paylaşım olmuş keşke bencil insanlar da bunun farkına varıp düzeltseler kendilerini. .
    Öpüyorum çoook :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Şeyma insanların doğasında bencillik zaten var. Biz bencilliği kötü kullanmak yerine, kendi haklarımızı korumak ve karşımızdaki insanlara saygı göstermek için kullanmalıyız. Çok fazla merhamet senin de dediğin gibi zamanla kötü niyetli kişilerin suistimal edecekleri bir durum oluyor. Bu nedenle bencil olmalıyız ama gaddar değil, merhametli olmalıyız ama salak değil. Sevgiler canım çok öpüyorum.

      Sil
  4. ''Bencillik daima affedilmelidir, bilirsiniz çünkü hiç iyileşme umudu yoktur." diye bir söz okumuştum. Bilemiyorum ne derece doğru.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ne güzel anlatmış bencilliği bu söz. Bencil insanlar ancak kendileri isterlerse iyileşebilirler. Biz ne kadar mücadele edersek edelim bencil bir insan yaptığının farkında değilse iyileşme umudu yoktur. Sevgiler...

      Sil
  5. Ben demek yerine biz diyen insanları seviyorum ve dilerim hep biz diyen insanlarla karşılarız;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de biz diyen insanları seviyorum. Ben, ben , ben nereye kadar öyle değil mi?

      Sil
  6. Dilde söylenmesi ve yerinde kullanılması en güç olan kelime, ''ben''kelimesidir.

    Alfred de Vigny

    YanıtlaSil
  7. Egonuzu topluma hizmet için kullanabilirsiniz. Bu kısmı çok iyi bir farkındalık, herkse böyle baksa keşke..
    çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Bahar zaten egomuzu topluma hizmet için kullanmaya başladığımız gün ben olmaktan çıkıp biz olmayı öğrenmişiz demektir. Toplum derken en dar anlamı ile toplumdan bahsediyorum.Bencillikten kurtulmanın ilk aşaması ailede bencil olmamaktır. En küçük toplum birimi olan ailede biz demeyi öğrenebilirsek eğer farklı ortamlarda da biz demeyi becerebiliriz diye düşünüyorum.

      Sil
  8. Biriyle birlikteligi varken kavga edince fazla uzatmayan fazla abartmayan zamana birakan bi insan bencil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki bencil değildir Leylak, aksine fedakardır bile diyebiliriz. İkili ilişkilerde fazla uzatmayan, abartmayan taraf genelde fedakarlık yapan taraf oluyor. Eğer karşısındaki insan onun bu fedakarlığına karşılık bencilliğini devam ettiriyorsa ilişki kısa zamanda değil ama uzun vadede çok zarar görüyor. Tecrübe ile sabit (!).

      Sil
  9. Resimi Instagram paylaşımında kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil

yorum bırakırsanız mutlu olurum