22 Mayıs 2014 Perşembe

Taşeron Üretim Nedir

Soma faciasının üzerinden geçen bir hafta boyunca mikrofonlara konuşmaya cesaret eden işçiler en çok taşeron sisteminden yakınıyorlar. 

Taşeron üretim işgücü maliyetinin düşürülmesi için uygulanan bir üretim şeklidir. Taşeronlaşmanın temel nedeni ucuz işgücü karşılığında çok üretimdir. 

Taşeron sistemde ortaya çıkan ucuz işgücü işçiler arasında rekabeti artırır ve işçilerin daha ucuza çalışmasına neden olur. 

Taşeronluk en basit anlatımla asıl iş sahibinin işi bir başkasına vermesi ve işi onun tamamlaması esasına dayanmaktadır. Yani üretici A firması yapmış olduğu işi (bu iş inşaat, maden, yol vb. her alanda olabilir) B isimli şahsa veriyor.  Taşeronluk sisteminde A firması asıl işverenken B isimli şahıs ise alt işveren olarak görev yapmaya başlıyor.

görsel alıntıdır
Taşeron kişiler asıl işverenden yardımcı işi alıyor. Bu işi tamamlamak için gerekli iş gücünü de taşeron hazırlıyor. Taşeron ne kadar ucuz iş gücü bulursa o kadar çok kar elde ediyor. O nedenle taşeronluk da esas ucuz işçi çalıştırmak oluyor.  

Taşeron üretim sisteminde taşeron adı verilen alt işveren üretim ne kadar çok olursa o kadar çok kazanıyor. Bu nedenle taşeron üretimde alt işveren üretimi artırmak için işçinin daha fazla çalışmasını talep ediyor. 

Taşeron sistemin getirmiş olduğu rekabet nedeniyle işçiler işini kaybetmekten korktuğu için birçok hakkından (sendika, kadro, sigorta vb.) vazgeçmek zorunda kalıyor. 

Taşeron sistem ucuz işgücüne dayanan bir sistem.  Taşeron işçiler sunulan şartlar ne kadar kötü olursa olsun kabul etmek zorunda kalıyor. Taşeron işveren giderleri en asgariye indirebilmek için güvenlik önlemlerini azaltılıyor ya da alınması zorunlu olan önlemler için gerekli alt yapıyı hazırlamıyor. İşçilerin maske, sensör, gaz ölçüm cihazı, uyarı cihazı, çizme, eldiven vb. ihtiyaçları karşılanmadığı ya da kalitesiz ürünler kullanıldığı için işçiler zor şartlarda çalışmak zorunda kalıyor. Hatırlarsanız, Soma'da kullanılan maskeler çok eski model olduğu için işçiler bu maskeleri açamadan ilk dakikalarda ölmüşlerdi. 
görsel alıntıdır
Soma'da yaşanan son facia, taşeron sistemin ne kadar acımasız bir sistem olduğunu gözler önüne seriyor. Soma Maden Ocağı'nda dört çeşit taşeronluk olduğu söyleniyor. Radikal Gazetesi'nin haberine göre Soma'da işçi taşeronu, baca taşeronu , ayak taşeronu ve darama taşeronu bulunuyor. 

Her taşeron daha fazla kazanmak için işçileri daha fazla çalışmaya ve daha çok risk almaya zorluyor. Taşeronlar işçilerin sırtından kazançlarını artırırken işçilere hiçbir ek ödeme yapılmıyor. 

10 yorum:

  1. Insan hayatı bu kadar değersizmi?
    Yazık

    YanıtlaSil
  2. Ucuz etin yahnisi yavan olur derler, böyle kıytırık işler yaparken paralarla oynayıp insanların canına kast edenler Allah sizi bildiği gibi yapsın, reziller ... Üç kuruş fazla kazanacağım diye insanları öldüren, jiplere bineceğim diye ölen insanlar üzerinden dinci söylemlerle insanları kandıran vicdansızlar hepinizden nefret ediyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel söylemişsin Hazelciğim, ucuz etin yahnisi yavan olur.ucuz iş gücü ile çok üretim derken ellerine yüzlerce işçinin kanı bulaştı.. Sorumluluğu olan herkesin bunun hesabını vereceğini ümit ediyorum.

      Sil
  3. Anlatılanların hepsi doğru. Fakat taşeron işçiliğin özellikle kamuya ait işyerlerinde yaygınlaşmasında, verimli çalışmayan, sendikal haklarını kötüye kullanan bir takım emekçilerin de, emekçilerden aldığı gücü pozitif kullanamayan sendikaların da kusurları var. Soma konusunu yazmaya çalıştığım yazıda "kimse masum değil" demiştim. Aynı görüşümü sürdürüyorum. Bu konuda gerek işveren, gerek emekçiler...Kimse masum değil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Maberald senin Soma ile ilgili yazını okudum. Evet doğru söylüyorsun emekçiler de hatalı ama en fazla üretici firma ve sendikalar hatalı. İşçiler borç içinde, hepsi de borcumu ödemek için çalışmak zorundayım diyor. Sendikalar ne güne duruyor, sendika işçinin daha iyi şartlarda çalışması için mücadele eden kurum değil midir. Oysa Soma'da kimse kendi yetkisini kullanmamış, görevini yerine getirmemiş ve bu kaza göz göre göre gelmiş. İnşallah başka bir kaza olmadan maden ocakları daha güvenli hale getirilir.

      Sil
  4. Taşeron sistemde emekçi kim ki sözü olsun?! Taşeronluk, piyasa da Fiat kırmak için kurulan kölelik sistemlerinden birisidir. İdarecilerden büyük çoğunluğu işin üçünün kendine dokunmayacağını düşünerek kullanıyor. Sıra kendilerine geldiğinde göreceğiz. Yeryüzü ya da yeraltı hiç farketmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun Periciğim. taşaronluk (yeni adı dayıbaşı) sistemi işçinin en fazla sömürüldüğü bir sistem. Gazetede okuduğum bir habere göre hangi ülke olduğunu hatırlamıyorum maden işçisi çok yüksek maaş alıyormuş ve bana göre maden işçileri aldıkları her kuruşu hak ediyorlar. İnşallah bizim ülkemizde de bir gün maden işçileri hak ettikleri maaşı alabilirler ve yok yere ölmezler.

      Sil
  5. Seni sobeledim yapmak isteesen :*
    Öpüyorum çook :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki yapmak isterim Şeymacığımı. Ben de çok öpüyorum.

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum