13 Mayıs 2014 Salı

Sınıf Annesi de Ne Demek

Merhaba arkadaşlar, 

Hepinizin gayet iyi bildiği gibi hafta sonu annelerimizin Anneler Günü'nü kutladık. 

Benim ufaklık (küçük oğlum) aslında pek küçük sayılmaz, artık ilkokulu bitiriyor. Allah izin verirse seneye ortaokul olacak. Neyse lafı fazla uzatmayım, oğlumun cuma günü öğretmeni ve arkadaşları ile birlikte hazırladığı Anneler Günü Şiir Dinletisi vardı.

Arkadaşlar birisi bana şu sınıf annesinin görevi nedir lütfen anlatsın, yoksa kafayı yiyeceğim...

Şiir dinletisi, öğretmenimizi saf dışı bırakan, yöneten, emir veren, velileri gruplara ayıran, çocuklara ona göre muamele eden sınıf annemizin gösterisine dönüştü desem abartmamış olurum. 

Arkadaşlar, kadında nasıl bir ego var anlatamam. Kraldan çok kralcı... Çocuklar öğretmenden çok ona bakıyorlar. O ne derse onu yapmaya çalışıyorlar.

İş bununla kalsa yine iyi. Sınıf annemizin ikiz kızları var. Şiir dinletimiz resmen onların mezuniyet gecesine dönüştü.

Çocuklar, sırayla şiirlerini okumaya başladılar. Pek tabi ki sunucumuz sınıf annemizin kızı, ilk şiiri ikizler birlikte okuyor, hiç bir çocuğa hazırlanmayan ama onların okuyacakları şiire uygun özel dekor hazırlanıyor onlar şiir okumadan önce. Şiir teatral bir ortamda okunuyor daha dokunaklı olsun diye.

Arka fonda çocukların fotoğrafları ile hazırlanmış olan slayt gösterisi devam ediyor ve sonunda sınıf annemizin içtenlikle (!) yazmış olduğu yazı gözümüze gözümüze sokuluyor. Bakın ben neler hazırladım der gibi.

Bu arada öğretmenimiz hiçbir şekilde müdahale etmiyor. Oğlumun sırasını bekliyorum büyük bir sabırsızlıkla. Oğlumun slayt gösterisi tam bir rezalet. Fotoğraflar iğrenç görünüyor. Ağlamak istiyorum ama neye olduğunu tam olarak bilmiyorum. Fotoğrafların kötü olduğuna mı, yapılan ayrımcılığa mı, sınıf annemizin hal ve hareketlerine mi, oğlumun gözümün içine bakarak okuduğu duygusal şiire mi bilmiyorum. Ama ciddi ciddi ağlamak istiyorum. 

Sinirlerim aşırı şekilde bozulmuşken "Hayırlısı ile şu geceyi bitirelim." diye dua etmeye başlıyorum. Bu gecenin biraz zor olacağını zaten tahmin ediyordum, ama bu kadar aleni şeyler yaşanacağını kestiremiyordum. 

Geldik son hamleye. Artık her şey bitti derken sınıf annemiz bir daha sahneye çıkıyor. Öğretmene çiçek sunulacak. Kim sunuyor bilin bakalım. Tabii ki sınıf annemizin kızı sunuyor çiçeği. Ardından sınıf annemiz sözde "bizim adımıza hazırladığını" söylediği, düpedüz kendi özel slayt gösterisini sunmaya başlıyor.

Öğretmenimize hitaben kendi duygularını bir güzel döküyor cümlelere. Amacı öğretmeni ağlatmak belli. Arkasından sıkı durun güzel bir öğretmenim şiiri okunuyor. Bilin bakalım kim okuyor. Evet, doğru tahmin ettiniz sınıf annemizin ikiz kızları okuyor şiiri. Fonda sınıf annemizin "Öğretmenim, canım benim, canım benim." diye şarkı söyleyen sesi geliyor. 

Slayt gösterisi devam ediyor bu arada. Daha önce söylemiştim sınıf gruplara ayrıldı diye. Sınıf annemizin grubunda yer alan yaklaşık 10-12 kişinin özel resimleri gösteriliyor ekranda. Bu grupta yer alan anneler ve çocukları ile öğretmenin birlikte fotoğrafları bir bir görünüyor ama her nedense kalan 20 annenin ve çocukların resimleri yok slayt gösterisinde. Çocukların bir kaçının şöyle yalanda da olsa görüldüğü fotoğraflar konulmuş belli.

Onun için soruyorum sınıf annesi ne demek diye. Benim bakış açımdan sınıf annesi sınıfı toparlayan, öğretmene yardımcı olan kişidir. Sınıfı bölen, çocukları ayıran, öğretmenin yerine kendini koyup diğer velileri ötekileştiren biri sınıf annesi olamaz. Acaba ben öğretmen olsam sınıf annesi diye saçma sapan bir kurumun çalışmasına izin verir miydim bilmiyorum. Ya da şöyle söylemek daha mı doğru olur: Ben öğretmen olsam sınıf annesine bu kadar sorumluluk vermez, sınırlarımı çizerdim. 

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz çok merak ettim, konu ile ilgili yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Sevgiler...

18 yorum:

  1. kafayı yemiş o kadın, çocuğum yok ama ben de ilkokulda böyle çok olay yaşamıştım, çocuk aklımla içimde yer etmiş, öğretmenin ses çıkarmaması ise çok aptalca, diğer çocuklar çocuk değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Aycan eminim benim oğlumun da kafasında yer ediyordur tüm bu yaşananlar... Yapacak bir şey yok artık. Laf aramızda okul kapanıyor diye çok seviniyorum ne yalan söyleyim... Sevgiler...

      Sil
  2. Öğretmen resmen pasifize edilmiş durumda. Böyle bir şeye izin vermesi kendi kişilik zayıflığını gösterir.
    Bu annenin yaptıklarını okudukça sinir bastı. Daha önceki yıllarda da mı aynıydı yoksa ilk defa mı böyle bir şey oldu bilmiyorum ama nasılsa beşi bitiriyormuş çocuğunuz şurada kalmış birbuçuk iki ay bu saatten sonra yapacak pek bir şey yok gibi. Eğer daha o öğretmende kalıp ders yapacaksa ileriki yıllarda bence o öğretmenden alın derim. Kendi pısırıklığını çocuklara bulaştırır maazallah. Allah kolaylık versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birinci sınıftan beri sınıf annemiz olarak görev yaptı. Geçen sene değiştirelim dedik değiştirdik. Sınıfın hiçbir etkinliğine katılmadı, grubuyla birlikte tavır aldı. Sonunda bu senenin başında öğretmen yine sınıf annesi seçmek zorunda kaldı. Sevgiler...

      Sil
  3. Yaa bi de bunlar mı var. Sinir bastı okurken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım bunlar var bir de.. Ama bütün sınıf anneleri bizim annemiz gibi değildir diye düşünüyorum ama genel olarak böyleler. Biraz öğretmene ve idareye yakın oluyorlar ya o nedenle kendilerini senden benden üstün görüyorlar. Başka bir açıklaması yok bunun...

      Sil
  4. Çok iğrenç bir durum. Öğretmenin işine gelmiş çünkü kendisi uğraşmıyor. Okurken sinir oldum. Sen nasıl dayandın bilmem ama ben dalardım o kadına

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok daraldım. Ağlamamak için kendimi zor tuttum. Terezi burcu kadınıyım ve haksızlığa dayanamıyorum. Söz konusu haksızlık çocuklara yapılıyorsa o zaman daha da çekilmez bir hal alıyor. Sevgiler meralciğim. Blog sayfama hoş geldin ve yorum bıraktığın için teşekkür ederim.

      Sil
  5. İnanmıyorum ya...
    Böyle belli bir yaşa geldiği halde hala çocuklardan faydalanıp kendinü göstermeye çalışan insanlarda var maalesef...
    Aslında bu genelde oluyor işte öğretmene öyle bir yağ çekiyorlar ki öğretmen hiiç karışmıyor bile..
    Aslında orada asıl yanlışı öğretmen yapıyor.
    Çünkü herşeyden önce bir eğitmenin öğrencilerinin bölünmesini arka plana atılmamasının bütün sorumluluğu onda olmalı..
    Ama öğretmenin hiç bunu düşündüğünü zannetmiyorum...
    Bence 20 aile olarak toplanıp bunun biran önce bir çıkar yolunu bulun.
    Çocuklukta yapılan dışlanmışlık yada arka plana atılma kolay atlatılmaz..
    Canını sıktım biliyorum ama çocukken ruhumuz bazı şeyleri içimize atmaya ve orda büyütmeye daha müsait. .
    Güzel haberlerini bekliyorum. .
    Öpüyorum seni çok :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeymacığımı artık çok geç. Çünkü bizim çocuklar bu sene mezun oluyorlar. Senin de söylediğin gibi ilkokul birinci sınıftan beri bu kadını başımıza sınıf annesi seçen öğretmenimizin sorumluluğu daha çok bu konuda. Evet doğru söylüyorsun, çocuklukta yaşanan olumlu ya da olumsuz şeyler bilinçaltımızda yer ediyor. İşte bu nedenle sınıf öğretmenleri biraz daha dikkatli olmak zorunda. Umarım bundan sonra bizim öğretmenimiz de bu konuda gereken hassasiyeti göstermeye başlar... Sevgiler canım, ben de çok öpüyorum...

      Sil
  6. Merhaba,
    Blogunuzu çok begendim ve sizi takibe aldım :)
    Bende bloguma beklerim.
    Sevgiler,
    http://hayatimakyajla.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldin safalar getirdin Ebrucuğum. Bloğunu hemen ziyaret edeceğim. Sevgiler...

      Sil
  7. Şok oldum. Herhalde herhangi bir meslek vs görev yapamayınca kendine makam yaratmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu da bir ihtimal. Ben hiç böyle düşünmemiştim. Ama bu yaptığı şey çok kötü. Özellikle çocuklarımızı olumsuz etkiliyor. Sevgiler Periciğim...

      Sil
  8. Sınıf annesi çocukların anneleri gelene kadar onları beklemek zorunda mı merak ediyorum bizim annemiz beklemiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok öyle bir şey Unknown. Ana sınıfı ise onların cici anneleri yardım ediyor ve bekliyor çocukları. Ama ilkokulda sınıf annesi beklemek zorunda değil. Ayrıca ben sınıf annesi diye bir makam oluşturulmasına da karşıyım. Sevmiyorum böyle şeyleri. İşte bizim sınıf annemizin durumu ortada. Birçok sınıf annesi de kelimenin tam anlamı ile kendini bir şey sanıp bunları yapıyor. Olmasın sınıf annesi ne olur, bir şey kaybetmeyiz bence.

      Sil
  9. Ya evet çok güzel yazmissin yorum yapmadan gecemiycem çünkü ayni durumlar bizde de var .hem de 1 kişi olsa neyse 4 kişiler herşeye burunlarını sokuyorlar.yarin sikayetimi olusturuykrum 4sene bunlarla gecmez

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem Hanım ben yaşadım ve kurtuldum, inşallah siz de çok fazla sorun yaşamadan "sınıf annesi" probleminden kurtulursunuz. Sevgiler.

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum