2 Mayıs 2014 Cuma

Çığlık Yetmez

Bir çocuğumuzu daha vahşice işlenmiş bir cinayete kurban verdik. Haberleri okurken yüreğim daralıyor, gözlerim doluyor, içimden bu çocuklardan ne istiyorsunuz diye haykırmak geliyor. 

Güzeller güzeli Gizem, daha altı yaşında bir melek. Bir cani tarafından bıçaklanarak hunharca öldürüldü. 

O'nu öldüren katil utanmadan, afişini basıp sokak sokak Gizem'i aramış. Öyle rahat ve soğuk kanlı ki kimse şüphelenmemiş. Gizem'in ailesi katilden şüphelenen polislere "O bizim ciğerimiz" diyerek karşı çıkmış. Oysa katil her an ailenin yanı başında, onlarla birlikte olayları takip etmiş.  

Türkiye ne yazık ki çocuk istismarı ile mücadelede başarılı olamıyor. Ülkemizde 6 bine yakın çocuk kayıp ve bunların büyük bir kısmının hayatını kaybettiğinden şüphe ediliyor.
 
Çocuklarımıza yabancı insanlara karşı uyanık olmaları gerektiğini anlatmamız isteniyor. Evet doğru çocuklarımıza yabancı insanlarla haşır neşir olmaması gerektiğini anlatmalıyız. Ancak şöyle de bir gerçek olduğunu unutmayalım, öldürülen çocukların birçoğu ailesinin de tanıdığı komşu, akraba, arkadaş vb. kişiler tarafından öldürülüyor.

Yakın zamanda Kars'ta hunharca öldürülen Mert'in katili de ailenin tanıdığı bir kişi. Her ne kadar aile bu insanla görüşmese de tanıyor. 

Küçük Gizem'in katili de tanıdık bir isim. Katil daha önce Gizem'in ablası ile evlenmek istemiş, aile kızlarını vermeyince de intikam almak için Gizem'i kaçırıp öldürmüş. Ne kadar acı verici ve ne kadar gaddarca...


görsel alıntıdır
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam çocuklarımıza çığlık atmayı öğretmemizi istemiş. Evet bir yere kadar koruyucu bir tedbir olabilir. Doğru, kötü bir muamele karşısında ve  kaçırılmaya çalışıldığında çocuklar mutlaka avazları çıktığı kadar bağırmalı. Bakanımıza sonuna kadar katılıyorum. Ancak, bu çocuklar canları yanarken zaten avazları çıktığı kadar bağırmıyorlar mı? Çocukların bağırması sorunu çözmek için yeterli bir önlem olsaydı bugün bu çocukların hiç biri ölmemiş olurdu. Çünkü bu çocuklar acı içinde ölüme giderken zaten bağırıyorlar. Onların ne kadar acı çektiğini düşündüğümde uykularım kaçıyor, uyuyamıyorum. 

Bana göre devlet yetkilileri çocuklara çığlık atmayı öğretin demek yerine yerine daha önemli adımlar atmalıdır. Çocuklarımıza biz zaten kötü insanlardan uzak durmaları gerektiğini, şeker vereceğim diyerek kandırmak isteyenlere inanmamaları gerektiğini, yalnız başına izin almadan evden uzaklaşmaması gerektiğini, su birikintisinden, derelerden, kuyulardan uzak durması gerektiğini, tanımadığı insanlardan uzak durması gerektiğini, hoşuna gitmeyen bir davranışla (dokunma, elleme) karşı karşıya kaldığında mutlaka bizimle paylaşması gerektiğini anlatıyoruz. 

Bunun başka bir yolu olmalı, bu çocuklar göz göre göre bir hiç uğruna ya da aşağılık, iğrenç ve pislik bir zevk uğruna ölmemeli. Bu insanlara bir şekilde dur demek mümkün olmalı. Avrupa ülkeleri ve Amerika'da uygulanan yöntemler yakından incelenmeli, çocuk ölümlerinin önüne geçilmeli artık. Lafla, çığlıkla, tembihle bu işlerin çözüme ulaşmadığı bir gerçek. 

İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD çocukları korumak için bir dizi önlem almış. Koruma yöntemleri geliştirmiş. Biz de bu yöntemleri incelemeli ve kendi şartlarımıza uygun olanları değerlendirmeye almalıyız. Gelişmiş ülkeler çocuklara karşı işlenen cinsel taciz, tecavüz, fiziksel ve psikolojik işkence suçlarına karşı çocukları korumak için yasalar hazırlamışlar ve bu ülkeler çocuk tacizcilerine karşı oldukça başarılı yöntemlerle mücadele ediyorlar. 

Bizim çocuklarımız da en az o çocuklar kadar korunmayı ve insanca yaşamayı hak ediyorlar. Bir psikopat ya da bir sapık tarafından öldürülmeyi hak etmiyorlar. Ben şahsen, devletin bu konuda çok ciddi adımlar atmasını bekliyorum. Artık bu insanlara caydırıcı cezalar verilmeli, çocuklar bu canilerden korunmalıdır. Daha çok küçükler, neyin ne olduğunu bilmiyorlar, herkesi kendileri gibi saf ve temiz zannediyorlar. Bu istismara dur diyecek yasalar bir an önce çıkarılmalıdır. 

Lütfen, artık küçük canlarımızı kaybetmeyelim. Onlar daha çok küçük, onlara ölüm değil gülmek, oyuncakla oynamak yakışır. Sokaklarda kovalamaca oynamak yakışır. Devlet büyüklerimize sesleniyorum, lütfen ne gerekiyorsa bir an önce yapın, yapın ki artık güzel gözlü Gizemlerimiz, Mertlerimiz ölmesin. 

14 yorum:

  1. Varya bir tanesini sadece bir tekini idam etsinler yada halka verip linç ettirsinler o bilmem ne hastası ismini bile yazmak istemiyorum kendilerinden turp gibi olurlar bu neya yavrum gizemi m sana bakmaya kıyamazdı insan RABBİM annene babana sabırlar versin sen memleketin zaten bu pis dünyadan çok kötü ayrıldın biz ve bizim çocuklarımız yeni nesil ne olacak bu gidişe dur denişmezse biz gözümüzden kıskanalım öpmeye kıymalı yüzü yara olacak diye elalemin yaratığı ya isim bile konuşmuyor bunlara herşeyi yerlebir etsin yuh yuh yuh....Bu konu bitmez ama idam hak bu köpeklere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun Sevgili Dilmet, bunlar insan olamazlar ama hayvan da olamazlar. Bunlar dünyanın en adi yaratıkları. Benim başıma gelmez diye rahat olamıyoruz bu konuda, hepimizin çocuğu var. İnan oğlum basketbol sahasında oyun oynakrek içim içimi yiyor, aklıma kötü kötü şeyler getiriyorum ve çocuğumun en doğal hakkı olan oyunu elinden alıyorum. Onu eve kapatmak zorunda kalıyorum. Sevgiler canım...

      Sil
  2. hepimiz çok hassaslaştık maalesef bu üzücü olaylardan dolayı. benim de kaç gündür içim acıyor. Keşke diyorum evet keşke çok güzel cezalarımız olsa caydırıcı olsalar ve artık çocuklar kadınlar ölmese öldürülmese, dövülmese, tecavüz edilmese.. Ayşegül İslam çığlık atmayı öğretin demek yerine daha etkili çözümler üretmeli. Sokakta yanında bir büyük olan çocuğun çığlığı ne kadar etkili olabilir kim inanır. Alışveriş merkezlerinde sokaklarda istedikleri alınmadığı için çığlık atan bir çocuk olmadığını kim anlayabilir ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru söylüyorsun çocuklar istedikleri yapılmadığında da koparıyorlar yaygarayı, o nedenle herkes ben babasıyım, abisiyim, dayısıyım diyen bir kişiye inanır. Çığlık çözüm değil, gelişmiş ülkeleri takip etmeliler. Örneğin ABD'de Amber Alarmı var. Çocuk kaybolduğunda devreye giren bir sistem. Bir de ulusal cinsel suçlular veritabanı halka açık. Aileler kendi çevrelerinde bu suçtan hüküm giymiş kişileri internet üzerinden kontrol edebiliyorlar. Biz ne zaman önlem alacağız çok merak ediyorum. Çığlık ata ata ölmeyi bekleyeceğiz galiba...

      Sil
  3. Ben karincayi incitmeyi istemem ama bana versinler o yaratiklari sorgusuz sualsiz idam ederim, etmeden once cocuga nasil aci cektirdiyse aynisini yaparim. Hic tereddutsuz yaparim, her turlu pisligin uzeri ortuldukce cesaret aliyorlar. Cocuklara taciz edenler gogsunu gere gere mahkemelerden cikarsa daha neler olur bu ulkede. Cok ama cok aci verici bir durum, o cocuklara ve ailelerine hangi kelime yeter bilmiyorum ozur ve sabir icin. Allah sonumuzu hayir etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun Mukaddesciğim, üstü örtüldükce istedikleri gibi at koşturuyorlar. Yasalar çocuk tacizcilerine yeteri kadar ceza vermiyor bence de. Çocukları taciz edenler elini kolunu sallayarak çıktıkça cezaevinden diğerleri de cesaretleniyor ne yazık ki.. Ben de idama karşı bir insanım ama bunlar sonuna kadar hak ediyorlar. Savunmasız, suçsuz bir çocuğu işkence ederek öldürmek nasıl bir gaddarlıktır açıklamak mümkün değil.. Allah bu acıyı yaşayan tüm ailelere sabır versin..

      Sil
  4. devlet bu konuda daha etkili çözümler üretmeli, yetersiz çünkü var olan yaptırımlar, cezalar..
    çok üzücü çokk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakanımız çığlık atmayı öğretmemizi istiyor. Çığlık atmak yeterli olsaydı o çocuklar ölmezdi.. Çocuklara tecevüz edenlere, cinsel tacizde bulunanlara ve işkence ederek öldürenlere ciddi yaptırımlar uygulanmalı. Bu konuda örnek alınacak ülkeler çok fazla. Bu arada çocuk gelinleri de unutmamak gerekiyor. Bir ülkede 12-13 yaşında çocuklar gelin oluyorsa o ülkenin ahlaki değerlerini sorgulamak gerekir.

      Sil
  5. Küçücük meleklere nasıl kıyabiliyorlar...
    Bu nasıl bir vicdandır
    Bu nasıl bir canavarlıktır :(
    Keşke dediğin gibi devlet konuyu ele alsa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şeymacığım bunlar bildiğin canavar. İnsan falan olamazlar. Konuyu devlet ele almak zorunda. Bu ülkede her gün bir kadın ve çocuk cinayete, tacize, tecavüze ve istismara uğruyorsa onları koruyamayan devlettir. Artık daha fazla geç kalmadan birşeyler yapılmalı.. Yazık bu çocuklara.

      Sil
  6. Eline sağlık çok güzel yazmışsın, apartmana kapıcı olamayacak karı bakan olmuş...ABD de çok vahim, istatistik rakam şu an aklımda değil her bilmem kaç dakikada bir çocuk kaçırılıyor, çoğu zaten öldürülüyor ya da bulunamıyor:( o yüzden çocuklara ana, babalar daha bebekken hangi dokunuşlar sakıncalı, hangisi değil öğretiyorlar, asla yabancılarla konuşmazlar Amerikalı çocuklar, hatta bize çok normal gelen şeyler onlarda yasaktır, mesela parkta tatlı bir çocuk görsek biz hemen "ayyy canım yerim senii" diye üzerine çullanırız bunu Amerika'da yapsak polis çağırırlar...
    Ama en kötüsü akp nin zihniyeti daha geçenlerde yok liseli kızların kıyafetleri darmış, yok mini etek kısa etekmiş o yüzden oluyormuş....dekolte giyinen tecavüzü hak eder demeye getiriyorlar..böyle bir zihniyet evvela yok edilecek....bunlar kurbanı değil suçluyu, sapığı koruyor, arka çıkıyorlar...
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız çocuklarını 10 yaşından itibaren kadın gözü ile görmek ne utanç verici bir durumdur. Bu düşünce ile büyüyen birçok erkek de kız çocuklarına o gözle bakmaya başlıyor. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren sağlıklı bir cinsel eğitim verilmesinden yanayım. Bu nedenle kıyafeti açık, dar, kapalı gibi basit değerlendirmeler bir yana bırakılmalı, bu soruna köklü bir çözüm bulunmalıdır. Sevgiler...

      Sil
  7. O kadar haklısınız ki.... söyleyecek söz bulamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim, o çocukları düşündüğümde gözüme uyku girmiyor. Hergün yeni bir kayıp çocuk haberi gelecek mi diye korkarak dinliyorum haberleri...

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum