14 Mayıs 2014 Çarşamba

Canlar Yanıyor Canlar; Soma'da 200'den Fazla Madenci Öldü

Canlar yandı, yürekler dağlandı...

Simsiyah olmuş gözleri, kömüre bulaşmış yüzleri ile içimizi her daim burkan maden işçilerimizden kötü haber gelmeye başladı. 

Soma'da meydana gelen korkunç maden kazasında 157 madencinin öldüğü açıklandı. 

Aman Ya Rabbi bu nasıl büyük bir rakam. Katliam gibi... 

Diri diri toprağın altına giren, bir avuç kömür çıkarmak için saatlerce karanlık ve nemli ocakta kalan ve can veren canlar...

Oy, buna nasıl dayanır yürek, bu acıya nasıl katlanacak aileler...

Kimdir bunun sorumlusu, küçük de olsa sorumluluğu olanlar nasıl uyku uyuyacaksınız söyleyin... O kapkara yüzler rüyanıza girmeyecek mi? Neden diye sormayacak mı gözlerinizin ta içine bakarak? Kan çanağına dönmüş o kıpkırmızı gözleri nasıl unutacaksınız? 

Giden 157 canın sorumluluğunu nasıl alacaksınız, ne diyeceksiniz söyleyin...

Saatler ilerledikçe ölü sayısı artmaya başladı. Son haberler ölü sayısının 200'den fazla olduğu yönünde...

Yine mi "Onlar göçük olabileceğini bilerek giriyorlar yerin altına" diyeceksiniz. Böyle diyerek sorumluluğunuz azalmaz aksine daha çok artar. 

Yapılan açıklamalar maden ocağında bulunan işçi sayısının bilinmediği yönünde. Bu demek oluyor ki ölü sayısı her an katlanarak artabilir. 

Allah'ım ne olur daha fazla can kaybı yaşanmasın. Bu acıya nasıl dayanacak bu millet. Deprem gibi, katliam gibi, toplu intihar gibi... Bizi yönetenler lütfen yas ilan edin, kesin müzikleri, ağlayın Rabia'ya ağladığınız gibi, gezilerinizi iptal edin, içinize kapanın ve vicdanınızın sesini bir dinleyin... İnsanlarımız öldü, hem de annelerinin ak sütü kadar helal olan üç kuruşu kazanmak için... Artık kazaların, göçüklerin, patlamaların olmayacağı bir alt yapı çalışması yapın, ölmesin maden emekçileri...

Ölen maden işçilerimizin eşlerine, çocuklarına, anne ve babalarına, tüm yakın akrabalarına ve Soma halkına baş sağlığı diliyorum. İnşallah bundan sonra yeryüzünü ısıtmak için yerin yüzlerce metre altından kara elması çıkaran emekçilerimiz bir daha ölmezler. 

Hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. 
görsel alıntıdır

13 yorum:

  1. Daha da artiyor sayi, cok aci, buyuk ama cok buyuk aci. Bogazim dugum dugum dunden beri, soylenecek soz kalmadi. Yine hesap verilemeyecek, olan gene garip iscilere ve ailelere oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En son 205'e çıkmıştı sayı, son olarak kaç bilmiyorum. Şimdi işlerimi bitirdim, haber dinleyeceğim. Çok üzücü bir durum. Ülke olarak yas ilan edilmeli, bu insanlar böyle toplu bir şekilde nasıl ölür aklım almıyor, iş güvenliği falan yok mu. Tamam maden ocağı tehlikelidir falan ama neden hep bizim gibi gelişmemiş ülkelerde yaşanıyor bu can kayıpları. Artık yeter ya.. Simsiyah olmuş yüzleri ve kömür tozunda kıpkırmız olmuş gözleri ile yüzümüze bakan, dünyayı ısıtmak için yerin altında çalışan bu emekçilerin hayatları korunmalı... Bu kadarını borçluyuz onlara. Lütfen artık bir şeyler yapılsın.. Neyi bekliyoruz anlamıyorum ku.. Bu insanlar hırsız değil, arsız değil, dolandırıcı değil bu insanlar emekçi... Emeklerine saygı göstermek lazım... Yazık oldu çok yazık...

      Sil
  2. Ablacığım çok güzel yazmışsın , duygularımın dili olmuşsun. Çok acı.. Vardiyasında kaç kişi çalıştırdığı bilmeyen bir işletme ve onu denetliyorum diyen bir devlet..Kaza geliyorum demiş de kimsecikler duymamış, ya da duymak istememiş..Tekrar başımız sağ olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah benim güzel Kaybakamım, denetleyenler gerçekten denetlese, devlet gerçekten işçisini korusa bunlar yaşanır mı? Hatırlar mısın bir kaç yıl önce Şili'de madende işçiler kalmıştı. Kaç gün sonra hepsini kurtarmışlardı. Milli marşları ile kutlama yapmışlardı. Artık bizim ülkemizde de insan hayatına kıymet verilsin diyoruz...Çok mu şey istiyoruz?

      Sil
  3. Soma'daki facianın acısı hepimizin içine oturdu. Yüreğimizdeki bu acıyı çok güzel anlatmışsınız. Bu acıların son bulması için tüm madenlerde her türlü önlemin bir an önce alınması şart. Ateş düştüğü yeri yakar ama bu ateş o kadar büyük ki hepimizi yaktı. Allah'dan ölenlere rahmet, kalanlara acil şifa, ailelere sabır ve dayanma gücü diliyorum. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Rabia Hanım milletçe acımız çok büyük.Eşini kaybeden o garip eşlerin, ne olduğunu bilmeyen kundaktaki bebeklerin, babam diye haykıran gençlerin acısı bizden çok daha büyük. Onlara sabır diliyorum. İnşallah böyle bir acı bir daha yaşanmaz. Gerekli önlemler zaman geçmeden alınır.

      Sil
  4. Ne desek az kalıyo ki o ailelerin acısının yanına..
    Nefessiz ateşler içinde..
    Allah'ım mekanlarını cennet etsin. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeymacığım inanır mısın amin bile diyemiyorum.. O kadar canım yanıyor ki, bu dünyada cehennemi yaşayan bu insanlar öldü diye amin demek bile istemiyorum..

      Sil
    2. Şeymacığım inan amin demek gelmiyor içimden. İçim o kadar yanıyor ki onların acısını yüreğimde hissediyorum... Çok üzülüyorum bu insanlara ya....

      Sil
  5. Çok acı :( haberlere bakamıyorum heran daha kötü sonuçları görmemek için. Allah ailelerine sabır versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acı kelimesi az kalıyor leyla Hanım, haberler de gözü yaşlı anaları, eşleri, kardeşleri, arkadaşları gördüğümde dayanamıyorum. Kim bilir onların yüreği nasıl yanıyor... Sayı korkunç, artık içeride kalanlardan da ümit kesiliyor galiba..

      Sil
  6. Bir şirkette kaç kişi çalıştığı belli değil, 13-15 yaşlarında çocuk bile olduğunu söyleniyor ki akşam yok öyle bir şey dediler ya varsa daha yetişkinlerden bile haberi olmayan bu firmanın neyine inanalım !!!
    AKP milletvekilinin açıklamaları daha vahim devlet hızlı çalışıyormuş, başçalanın dediği 1950 lerde böyle şeyler olmuş ya siz nerde yaşıyorsunuz sizin ruhunuz nerede sefil yaratıklar !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazelciğim söylenecek kelimeler bitti artık. Bir ülkenin Başbakanı ülkesinde 2014 yılında yaşanan bir maden kazasını 1860'lı yıllarda İngiltere'de yaşanan kaza ile karşılaştırıyorsa ve onların da bu kadar insanı ölmüştü diyorsa konuşmanın bir faydası yok. Ey kara toprağa karışan, güneşe hasret giden güzel insanlar hakkınızı helal edin bize. Bizler sizi koruyamadık. Özür dileriz...

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum