3 Nisan 2014 Perşembe

Liderin Önemi

Lider ne demektir? Lider demek en basit anlatımla önder, şef, yönetici, yönetim gücü olan kimse demektir. 

Belirli bir donanıma sahip olması beklenen lider, kitle hareketinin önemli bir parçasıdır ve kitlelere yön verme konusunda önemli bir role sahiptir. 

Liderlik vasfına sahip olan kimsenin, kolay karar verebilme, kitleleri yönetebilme ve kendi alanını belirleyerek mücadeleyi kendi alanında sürdürebilme özelliğine sahip olması beklenir.

İyi bir lider, tek tek her bireyi etkileyebilmeli ve ortak hedefe ulaşma amacıyla kitlelerin birlikte hareket etmesini sağlayabilmelidir. 


Yenilikçi, toplumu anlayan, halkı dinleyen, halkın beklentilerini belirleyebilen ve gelişime açık olan bir lider, toplumun beklentilerine cevap verebilir. Buna örnek olarak, Atatürk'ün liderliğinde vermiş olduğumuz kurtuluş mücadelesini gösterebiliriz. 
Toplumu yönetmeye aday olan bir lider toplumun her kesimi ile ilişki kurabilmeli ve herkesin anlayacağı bir dilden konuşmalıdır. Karmaşık konuları dahi halkın anlayacağı bir dille anlatabilmesi liderin iletişim gücünü gösterir. Güçlü bir iletişim liderin gücünü artırır. 

Elit bir kesime hitap etmek, toplumun alt tabaka olarak nitelenen kesimini yok saymak ve gereken ilgiyi göstermemek iyi bir liderin asla yapmaması gereken davranışların başında gelmektedir. 

İyi bir lider yenildiğinde "Evet, başarısız oldum."diyebilmeli, başarısızlığından ders çıkarmalıdır. Başarısızlığa kendi dışında sebepler aramak iyi bir liderden beklenen bir davranış değildir.

Unutmamak gerekir ki, başarıyı yaratan liderin gücüdür. Siyasi lider ne kadar güçlü ise kitleleri etkilemesi ve ikna etmesi de o kadar çabuk olur. Liderlik bir nevi ikna etme becerisidir. Siz projelerinizi ve düşüncelerinizi ne kadar basit ve kolay bir şekilde pazarlarsanız alıcısı da o kadar çok olur. Halk karmaşadan ve entellikten pek hoşlanmaz. 

Siyasi liderlik halkı anlama becerisidir. Halktan uzaklaşan, halkın ne düşündüğünü önemsemeyen bir başış açısı başarılı olamaz. Nitekim ülkemizde yaşanan son yerel seçimlerde lider kavramının ne kadar önemli olduğu açık bir şekilde görüldü. 

Tüm olumsuzluklara rağmen partisine oy kazandıran ve başarılı olan bir lidere karşılık, yaşanan olumsuzlukları kendi lehine çeviremeyen ve oy patlaması yaşaması beklenirken başarısız olan lider portresi yerel seçimlere damgasını vurdu. 




Siyasi lider halkı "biz" olduğuna inandırmalı, halk, liderin kendisini temsil ettiğine ve çıkarlarını koruduğuna inanmalıdır. Lider, halkı buna inandırabiliyorlarsa o ölçüde başarılı olur. Siyasi lider, kitlelerin inanmasını sağlarsa ve halkın özlediği güveni oluşturursa, başarısız olması söz konusu değildir. Aksi takdirde liderin başarısız olması kaçınılmazdır. 

Not: Görseller alıntıdır





4 yorum:

  1. Son paragraftan bir oncekinde sorunun nereden kaynaklandigini cok guzel ozetlemissin. Miy miy miy bir sekilde muhalefet olur mu yahu? olmuyor gordugumuz gibi sevgili Nermin. Bak basin yine agriyacak boyle uzmeye devam edersen kendini. Sevgiyle ve saglikla yasa hassas insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun Sevgili Mukaddes, mıy mıy olmuyor, lider dediğin güçlü olacak, bir sözüyle kitleleri harekete geçirebilecek...Tamam canım, kendimi daha fazla üzmeyeyim de başım da ağrımasın. Sevgiyle öpüyorum...

      Sil
  2. Birileri egolarından kendilerini kurtarabilmeli...

    YanıtlaSil
  3. Evet kesinlikle katılıyorum sana...

    YanıtlaSil

yorum bırakırsanız mutlu olurum