17 Nisan 2014 Perşembe

Hastalıktan Utanmak

Bugün birçok insanın sorun haline getirdiği hastalıktan utanma hakkında biraz konuşalım istedim. 

Belki de birçoğumuzun başı bu utanma duygusu nedeniyle ağrımıştır ya da utanma duygumuzu yenemediğimiz için hastalığımızı saklamak zorunda kalmışızdır. 

Hastalıktan utanmanın geçerli bir nedeni yoktur aslında. Daha çok vücudun mahrem yerlerinde ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle hastalığımızdan utanırız. Bunun nedeni hastalığı doktora anlatamamak ve hastalıklı bölgeyi doktora göstermeyi istememek gelmekte... 

Erkekler de kadınlar da bazı hastalıklarla karşılaşmaktan, bu hastalıkların  başlarına gelmesinden çok endişe ediyorlarmış.

Erkeklerin en çok korktukları ve utandıkları için doktora başvurmakta geç kaldıkları hastalıklar ürolojik hastalıklarmış. İktidarsızlık, prostat, basur gibi hastalıklar erkeklerin en çok utandıkları hastalıklar arasında görülmekteymiş. 


Kadınların hastalık korkusu da aslında erkeklerle benzer özellikler gösteriyormuş. Kadınların büyük bir kısmı da jinekolojik muayeneden hoşlanmıyormuş.  Jinekolojik bir rahatsızlığı olduğu halde doktordan utandığı için gitmeyen kadınlar bu nedenle hayati önem taşıyan birçok hastalığın geç teşhis edilmesine neden oluyorlarmış. 

Hastalıktan utanma nedeniyle, genital siğil, yara, herbes, kist, kanama, mantar, rahim sarkması, rahim kalınlaşması, rahim kanseri vb. pek çok kadın hastalığı teşhis edilemediği için ilerlemeye ve kadınların hayatını olumsuz etkilemeye devam etmektedir. 

Kadınlarda  yaş ilerledikçe ortaya çıkan rahatsızlıklardan birisi olan idrar kaçırma sorunu da kadınların doktora gitmemek için bahaneler ürettiği rahatsızlıklardan birisi olarak dikkat çekmektedir. Özellikle çok doğum yapmış kadınlarda ortaya çıkan bu rahatsızlık,  birçok kadının başının belası olmakla birlikte kadınların en çok utandıkları hastalıklar arasında yer alıyormuş.

Bunun dışında erkekler gibi kadınlar da basuru bir kabus olarak kabul ediyorlarmış. Kadınlar cinsel sorunları ile ilgili konuşmaktan hoşlanmadıkları için hastaneye gitmeye utanıyorlarmış.

Elbette hastalıktan utanmamamız gerekir. Zira her hastalık küçük bir belirti ile başlar ve gün geçtikçe daha büyük belirtiler vermeye ve hayatımızı olumsuz etkilemeye başlar. Hastalığın büyüğü ya da küçüğü yoktur. Her hastalık hayatımıza farklı şekilde etki eder. Bu nedenle hastalığımız ne olursa olsun utanmak yerine mutlaka doktora gitmeliyiz. 

İnşallah hiçbiriniz hasta olmazsınız. Ama şunu unutmamak gerekiyor, hastaneler bizleri iyileştirmek için var olan müesseselerdir. Doktorlar ise bizleri iyileştirmek için onca yıl eğitim gören kişiler. Doktorların görevi bizim hastalığımızı iyileştirmek. Lütfen hastalığınızdan utanmayın, sorununuz ne olursa olsun, rahatsızlığınız hangi uvzunuzda olursa olsun mutlaka doktora gidin. Kendinize değer verin. Utanarak hastalıkların hayatınızı karartmasına asla izin vermeyin... 

Sevgiler...







11 yorum:

  1. Arkadasim cok guzel islemissin hakikaten konuyu, tebrik ediyorum seni. Benim bu konuda bir problemim var soylemek istiyorum, maalesef bizim doktorlarimiz da hastalara karsi cok sertler, zaten baskiyla buyutulmus insanlariz, uzerine doktorun azarlar gibi konusmasi girince al sana utanmanin alasini diye dusunuyorum. Sevgiyle ve saglikla yasamak dilegimle, hastalik yuzu gormesin kimse insaallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Mukaddes, benim de yaşadığım bir sorun hastalıktan ve doktordan utanmak... Doktora gitmeyim de nereye gidersem gideyim desem bana ne dersin.. Maalesef küçüklüğümden beri hastaneye gitmekten korkarım. Sana katılmıyor değilim, bazı doktorlar insanları azarlayarak muayene ettikleri için bütün doktorlara karşı bir ön yargı oluşmasına neden oluyorlar. Senin aracılığınla bu konuya da değinmiş olduk. Sevgiler canım benim, çok öpüyorum..

      Sil
  2. Very beautiful :)

    I follow you beautiful blog. I hope you will follow me back and I will wait for you in my blog www.gabusiek.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir konuya değinmişsin gerçekten..
    Aslında bu yaşananların hepsi çevre baskısından kaynaklanıyor..
    Bu yüzden ç tedaviye geç başlayıp hayatını kaybetmiş kim bilir kaç insan vardır ülkemizde..
    Kalemine sağlık..
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şeyma'cığım.. Söylediklerine katılıyorum, çevre baskısının da önemli etkisi söz konusu hastalıktan utunmada... Sevgiler canım....

      Sil
  4. Hastalıktan değil de gösterilmesi ayıp olan organlarımızın hastalığından hepimiz utanıyoruz. Bu bir gerçek. Yakın çevreye bu konuda çok iş düşüyor. Onların ilgisi ve ısrarı ile bu utanma duygusu aşılabilir. Önemli bir konu, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru bir noktaya dikkat çekmişsiniz teşekkür ederim Rabia Hanım. Sevgiler...

      Sil
  5. nedense o utanç hep var ama bir bende yok heralde ne bilim bende utanamıyorum :D bendeki hastalık da o afedersin en ufak şeye gider kendime baktırırım ben :D
    o sebeple de birazda Allahın bana verdği bir armağan olarak bakıyorum hastalığam erken tanı konuldu kendimle böle ilgilenmesem öle gidecekti yada Allah belirtileri bana çok şddetli yaşatmasaydı nerden anlayacaktım ki o sebeple herşeyin hayırlısı çok da güzel bir konuya değinmişsin umarım birşeyler artık değişir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel keşke ben de senin gibi olsam ama ben bir türlü hastaneleri sevemedim. Bu arada yorumunla çok önemli bir noktaya dikkat çekmişsin, teşekkür ederim. Bazı hastalıklarda erken tanı çok önemli, bunu bire bir yaşamış birisi olarak paylaşmış olman çok önemli. Çünkü hastalıklar çoğu zaman küçük belirtilerle gün yüzüne çıkıyor, bu belirtileri dikkate almak hastalığın erken teşhis edilerek tedavi edilmesinde büyük bir rol oynuyor. O nedenle buradan herkese bir daha hatırlatmakta yarar var, lütfen hastalığınızdan utanmayın, zaman geçirmeden bir doktora başvurun. Öpüyorum Sinemciğim.. Kendine iyi bak...

      Sil
  6. Bende yakında hamile kalmayı düşünüyorum o kadar açık fikirliyimdir ama doktorumu bayan olsun istedim çünkü malum :)) bayan doktora bile o yerleri açmak konusunda oldukça tedirginim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazelciğim, ben de iki çocuk annesi bir kadın olarak doktorun kadın ya da erkek olmasını bir yana bırak muayene olmak bile istemiyorum... Hep dua ediyorum, inşallah öyle bir hastalık olmaz diye... Bak neler yazıyorum ama kendim de utanıyorum. Zaten yazıyı yazmamdaki amacım bu duygumu sizlerle paylaşmaktı. Sevgiler, çok öpüyorum...

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum