1 Mart 2014 Cumartesi

Karşınızdakinin Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız

Merhaba blog sayfamın değerli misafirleri... Hepinizi saygıyla selamlıyorum ve hepinize yalandan uzak mutlu ve güzel günler temenni ediyorum. 

Belki, birçoğunuz yoğun bir haftanın yorgunluğunu atmak için evinizde uzanmış televizyon seyrediyorsunuz  ya da biraz temiz hava almak  için dışarı çıkacak olabilirsiniz.

Malum ülke gündemi inişli-çıkışlı, montajlı-dublajlı, yalanlı-dolanlı bir grafik gösteriyor. Ben de bugünkü yazımda,  bu kadar yalan dolu bir gündeme inat, karşınızdakinin yalan söylediğini nasıl anlarsınız, bununla ilgili bilgi vermek istedim. 

Bir nevi, yalancının mumu yatsıya kadar yanar atasözünü hatırlatarak  yalancı kişilerin özelliklerini anlatmak istedim. Bilmiyorum, böyle bir konuyu seçerek doğru mu yaptım. Karar sizin artık. Hadi bakalım başlayalım. 

Yalan Söyleyen Kişinin Vücut Dili 

Karşınızdaki kişi konuşurken bağırıyorsa, sesi hep yüksek perdeden çıkıyorsa ya da sesi normalin çok altında çıkıyorsa yalan söylediğinden şüphelenebilirsiniz.

Yalan söyleyen kişinin sesinde titreme ve çatallaşma olması da olasıdır. Bir kimsenin sesi çatallaşıyorsa yalan söylüyür olabilir.

Yalan söyleyen kişi çok konuşur ve konuyla alakası olmayan detayları anlatmaya başlar.

Karşınızdaki kişinin yüzü kızarıyorsa, terliyorsa, nefes alışı hızlandıysa, sinirli ve gerginse yalan söylüyor olabilir. 

Yalan söyleyen kişinin hareketlerinde bir azalma söz konusu olabilir. Hareket ederek yalan söylediğinin ortaya çıkmasından korkan kişi daha az hareket edebilir.

Yalan söyleyen kişilerde, kollarını kavuşturmak, bacak bacak üstüne atmak, gözlerini kaçırmak, gözlerini ovuşturmak vb. davranışlar gözlemlenir. 

Yalan söyleyen kişinin göz bebekleri büyür ve karşısındaki kişiden gözlerini kaçırır.

Bir kişinin elleri konuşma esnasında, yüzünde, kulaklarında, ağzında, gözlerinde ve boynunda dolaşıyorsa o kişi birşeyler saklıyor ya da yalan söylüyor olabilir.

Yüzde ortaya çıkan bazı mimikler de yalan söylendiğini gösterir. Kaşları çatmak, kaşları kaldırmak, gergin şekilde gülmek, çarpık gülümsemek yalanı saklamak için başvurulan mimikler olarak dikkat çeker. 


görsel alıntıdır


10 yorum:

  1. Sevgili arkadasim durustlugun ve iyiligin kazandigi bir dunyada yasamak umuduyla. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Mukaddes, "dürüstlüğün ve iyiliğin kazandığı bir dünyada yaşamak" dileğine katılıyor ve tüm kalbimle "Amin" diyorum. Sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  3. İnsan güvenmek istiyor. Bir şairin dediği gibi yaşıyoruz: Sana inanmak istediğim sürece: Yalan söyleyebilirsin. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Peri şair çok doğru söylemiş. Karşımızdaki kişi, biz inanmak istediğimiz müddetçe yalan söylemeye devam edebilir. Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  5. Yalanı herkes söylüyor da doğruyu söyleyeni nasıl anlayacağız acaba :)) Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Evet doğru söylüyorsunuz Rabia Hanım, bu kadar yalan söyleyenin arasında doğru söyleyenleri anlamakta zorluk çekiyoruz. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. çok faydalı bir yazı olmuş :) böylelikle aramızdaki pinokyoları teşhir edebilme ihtimalimiz de olur :)) yine de insanların suratına baka baka yalan söyleyebilme kapasitesine sahip o kadar güzel tiyatrocular var ki bu devirde; işimiz zor:)

    sevgili nermin; blogunu bol bol inceledim bugün;bence oldukça başarılı ayrıca merak uyandırıcı yazılar başlıklar paylaşımların olmuş.

    ama pek kendinden bahsetmemişsin; merakta bırakma bizleri :)

    sevgiyle öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Bir Delinin Pembe Defteri, bloğumla ilgili düşüncelerin beni çok mutlu etti, teşekkür ederim. Ben de seni sevgiyle öpüyorum... Sevgiyle kal... Bu arada nişan hazırlıklarını ilgiyle takip ediyorum..

      Sil
  8. çok faydalı bir yazı, not ettim:) ilaveten bir de şuna dikkat ederim yalan söyleyen kişi aynı olayı her anlattığında FARKLI anlatır, birbirine uymaz:) yıllar önce olmuş bir şeyi anlatacak mesela yalansa tabii daha önce nasıl anlattığını unuttuğundan, ikinci anlatışında farklı şeyler anlatır:)))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdeciğim kesinlikle katılıyorum, çok iyi bir noktaya dikkat çekmişsin. Ben bunu atlamışım, katkın için teşekkür ederim. Senin de söylediğin gibi yalan söyleyen insan anlattığı her ne olursa olsun mutlaka her seferinde değişikli yapar, anlattıkları tutarlı değildir, yalan söylediğini hemen anlarsınız. Bunu anlamanız için alim olmanıza gerek yoktur. Sevgiler...

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum