14 Mart 2014 Cuma

Flaş Haber! Devlet Hastanelerinde Kürtaj Sessiz Sedasız Yasaklandı

Yasakçı zihniyet yine hortladı ve devlet hastanelerindeki kürtaj uygulamasını kaşla göz arasında kaldırıverdi. 

Evet, yanlış okumadınız. Artık,  devlet hastanelerinde kürtaj yapılmıyormuş

Neden yapılmıyor? Çünkü, hastanelerin online kayıt sisteminde bulunan tıbbı tahliye kodu kaldırıldı ve dolayısı ile devlet hastanelerinde kürtaj yasaklanmış oldu. Yetkililer yasak yok dese de haberler 14 Şubat 2014 tarihinden beri devlet hastanelerinde kürtaj yapılmadığını gösteriyor.

Online kayıt sisteminde tıbbi tahliye kodu ile bahsedilen şey devlet hastanelerinde 10 haftalık gebeliğe kadar yasal olarak uygulanan kürtaj işlemlerini kapsıyor. Ancak bu kodun kaldırılması kadınların kürtaj isteği ile randevu almasına engel oluyor. Doktorların da eli kolu bağlanıyor.

Yani kadınların vücutları ile ilgili oldukça önemli bir karar olan kürtaj konusunda son kararı yine, kadınlar değil erkekler veriyor. Zaten şimdiye kadar kadınların konuşması gereken her konu erkekler tarafından konuşulduğu için ülke olarak bu durumdayız. Kadınları ait çok özel olan kararlarda dahi kendisi dışında herkes konuşuyor ama kadınlara yine söz hakkı tanınmıyor. 

Elbette kürtajı desteklemiyorum. Ancak, bir kadın hamileliğini devam ettirmek istemiyorsa saygı duymak gerekir. Yasaklamak veya zora sokmak ne derece doğrudur bunun analizini yapmaktan çok uzağım. Çünkü bu konunun özel olduğunu düşünüyorum ve bir genelleme yapmaktan imtina ediyorum. 

Bana doğru gelen bir karar bir başka kadına yanlış ya da eksik gelebilir. Çünkü, kürtaj çok özel bir uygulamadır. Bir kadın olarak bu konunun erkeklerin ağzında sakız olmasından ve sık sık gündeme getirilmesinden inanın çok fazla rahatsızlık duyuyorum. Erkeklerin kürtaj konusunu bir kadın olduğum halde benden daha rahat konuşması karşısında ben inanın çok sıkılıyorum ve ne yalan söyleyeyim biraz da utanıyorum. Son günlerin popüler söylemiyle "edep yahu" diyorum.

Kürtaj yapılmalı mı? Ben şahsen bu kararın tamamen kadının kendisini ilgilendirdiğini ve üçüncü şahısların bu konuda konuşmaması gerektiğini düşünüyorum. Çok net sınırları olmayan kürtaj konusunda ahkam kesmek bana düşmeyeceği gibi erkeklere de düşmez. Hele, bu kadar çok sorunu olan ve her geçen gün yeni sorunlarla boğuşmak zorunda kalan bir ülkede ülkeyi yönetenlere hiç ama hiç düşmez. 

Sevgiyle kalın... 

11 yorum:

  1. Bundan tam 1 sene once falan Ayse Arman'in devlet hastanesinde kurtaj yaptirmak zorunda kalan bir hanimla yaptigi roportaji tuylerim diken diken olarak okumustum. Resmen asagilamislar, canini yakarak yapmislar operasyonu ki caydirici olabilmek icin. Yani benim guzel arkadasim bu islerin alt yapisini coktan hazirlamislar, bizim hicbir seyden haberimiz yok. Cok haklisin beden bizim demek istiyorum ama bizim ulkemizde zor yahu canli olmak hele hele kadin olmak. Cok uzattim, sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  2. Doğru söylüyorsun Sevgili Arkadaşım, bizi sadece figüran olarak görüyorlar, değil kadın kadın rolü yapmamıza bile izin vermiyorlar...

    YanıtlaSil
  3. Canının acıması hastanedekilern suçudur keşke şijayet etseymiş Kürraj a gelince nikahsız ilişkilee r azalıcak Kızlarımızın namusu daha edepli olucak canı istediği için bir cana kıyılmicak en güzeli Allah katında katil olmicaklar Allah razı olsun Öteki düntamızı düşünen Başbakanımızdan Allah herkeze dininini emirleerine göre yaşamayı nasip etsin inşaAllah daha Ahlaklı bir toplum ailemiz için çok önemli

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Üç Dilek, elbette kürtajı savunmuyorum ama bu kararın kadınlara ait bir karar olmasından yanayım. Erkek egemen bir toplumda kadınlar için çok özel olan bu konunun, ulu orta konuşulması beni çok rahatsız ediyor... Kadınların namus meselesine gelince ben bu konuda konuşmaktan özellikle imtana ederim, çünkü namusun sadece bu olaya indirgenmesinden hoşlanmıyorum. Belki nikahsız ilişki yaşamıyor olabilir ama toplum nezdinde kabul görmeyen daha beter şeyler yapıyor olabilir...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili uc dilek, benim bahsettigim kadin evli ve baska cocuklari var bakamiyacagi icin kocasiyla karar veriyorlar aldirmaya ve roportaja da kocasiyla karar veriyor. Tabi ki kurtaj Nermin haniminda dedigi gibi savundugumuz bir konu degil, hicbir canlinin canina diger canlinin kiymaya hakki yok. Bir kurtaj olayindan genelleme yapip butun kadinlari ahlaksiz yapan bir topluma karsiyiz, Allah inancimiz ise cok sukur var ve onunla aramiza baskasinin girmesine gerek yok. Allah hepimize daha ahlakli toplum olmamizi nasip etsin insaallah. Sevgiyle yasayin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz üç dileğe bakmayın; o bin kere bilmem ne duasını okuyup yastığın altığına koyunca kabul olduğuna inanan birisi :) Hiç düşünmediği şeyler var onun, kendisini yerine koyup o senaryoları kursa keşke. Bakın ben bir erkek olduğum halde şimdi sadece hayal edip, kendimi bazı kadınların, kızların yerine koyayım:

      Diyelim ki tecavüze uğruyorum, bana tecavüz eden şerefsizin çocuğunu mu doğuracağım ? Size bişey diyim mi, onuda kendimi de öldürürüm daha iyi. Yobazlık hayatınızı zehir ediyor; Allahta Allah, Allahta Allah. İyi o zaman sana 1 yıl arayla 5 kişi tecavüz etsin git hepsinin çocuğunu doğur günah olmasın diye; Allah başbakanından razı olsunmuşmuş; evet iyi soyuyor inşualleah, Tanrın tayyip seni korusun üçdilek.

      Mukaddes Hanım haklısınız, kürtaj hakkı kadının kendi seçeceği şeydir, onun hakkıdır bu. Buna devlet karışamaz, devletin lideri müslüman diye herkes o dinin kurallarına uymak zorunda değildir, bu ülkede her dinden, inançtan insan var. Müslümanlar bile kendi içinde 40 farklı görüşe sahipler. Bunlara kalsa her hamile kalanın doğurması gerek; oldu olacak özürlü olduğu için tecavüz edilen kızlarımızda doğursun; yazık günahtır dimi.

      Ahhh şu dinler, helede arap dinleri, ne hale getirdiler bizi... Şöööylece bir geri yaslanıp arap ülkeleri ile diğer ülkeler arasında farkları bir gözlemleyin derim :)

      Sil
    2. Sevgili Admin Panpa zaten kadınların canını en çok acıtan şeylerin başında tecavüz çocuğunu doğurmak zorunda bırakılması geliyor... Devlet tecavüz çocuğuna bakmak yerine öz(!) çocuklarna bakmayı düşünmeli...

      Sil
    3. Devlet öz çocuklarına bakıyor zaten hepsinin gemisi var :))) Vatandaşa 3 çocuk yapın demeyi biliyor ama asgari ücretle kişi kendini bile geçindiremiyor. Devletin liderinin dini ne olursa olsun, bunu vatandaşına dayatması çok saçmadır, dini neyse ona göre yaşayabilir; fakat zorla başkalarına dinini ve görüşlerini dayatamaz.

      Sil
    4. Biz de devletin öz çocukları değil miyiz, biz neden üç kuruşla geçim yapmak zorunda kalıyoruz...

      Sil
    5. Biz şuanki iktirada göre onların öz çocuğu falan değiliz, sadece hacı hoca tayfası ve zenginler onların öz çocukları :) Geriye kalan bizler onların gözünde sadece oy pusulasıyız...

      Sil
    6. Doğru söze ne denir...

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum