26 Şubat 2014 Çarşamba

Öfke nedir? Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır

Öfke nedir? Öfke, tüm canlıların hissetmiş olduğu, normal ve sağlıklı bir duygudur. Ancak öfkenin ortaya çıkması ne kadar kolaysa kontrol edilmesi de o derece güçtür. Birçok insan öfkesini kontrol edemediği için sorun yaşamaktadır.

Bu nedenle, öfkemizi ve kendimizi kontrol etmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Aksi takdirde öfkemize yenik düştüğümüz için haklı olduğumuz bir konuda dahi haksız konuma düşebiliriz. 

Öfke, olaylar karşısında göstermiş olduğumuz tepkisel bir duygudur. Nasıl ki mutlu olduğumuz zaman mutluluğu kabul edilip mutluyum diye ifade edilebiliyorsak, öfkeli olduğumuz anda da öfkemizi kabul etmemiz gerekir. Yani öfke de tüm duygularımız gibi kabul edilmesi gereken bir duygu durumudur. Önemli olan öfke kontrolü konusunda bilgilenerek, öfkemizi kontrol etmeyi öğrenmemizdir.

Öfkeyi mutluluk, üzüntü, sevinç, endişe gibi duygulardan ayıran en önemli özellik kontrol edilemediğinde başımıza bela açmasıdır. Kontrol edemediğimiz için öfke nöbetleri yaşamamıza neden olan öfke duygusu, aile ilişkimizden arkadaş ilişkimize, komşumuzla olan ilişkimize, okul hayatımızdan iş hayatımıza kadar hayatın her alanında sorunlar yaşamamıza neden olur. Öyle ki, bazen öfkemizi kontrol edemediğimiz için  toplumda istenmeyen kişi durumuna dahi düşebiliriz. 

Öfkenin ortaya çıkmasında sadece o anda yaşanan olaylar etkili olmaz. Daha önceden yaşanan kin, nefret, kıskançlık, üzüntü vb. duygular da öfkenin ortaya çıkmasını tetikleyen duygulardır.

Şöyle arkanıza yaslanın ve  gözlerinizi kapatın.  Bir-iki dakika düşünün. Sizi en çok ne öfkelendirir? Evet, öfkelendiğimiz şeyler, kişilik özelliğimize, karakterimize, sosyal konumumuza, mesleğimize vb. göre değişiklik gösterir. 

Beni en çok sinirlendiren şeylerin başında haksızlık yapmak gelir. Terazi Burcu kadınıyım, bu nedenle haksızlığa hiç tahammülüm yok ve haksızlık karşısında hemen öfkelenirim. 

Yalan söylenmesinden nefret ederim ve yalan söylendiğini anladığım an öfkelenmeye başlarım. 

Arkadaşlık ve komşuluk ilişkilerimde dedikoduya tahammülüm yok, kim yaparsa yapsın dedikoducu insanlar karşısında öfke kontrolü sorunu yaşayabiliyorum. 

Kendimi iyi ifade edemediğim zaman yanlış anlaşılmaktan korktuğum için öfkelenirim. 

Eşim eve geç geleceğini haber vermediği zaman öfkelenirim. 

Çocuklarım sözümü dinlemediğinde ve bana ters cevap verdiklerinde öfkelenirim. 

Evin dağınık olmasına hiç tahammülüm yok, ev dağıldığında hemen öfkelenirim.

Öfkelendiğiniz şeylerin ne kadar çok olduğunu siz de fark ettiniz mi? Öfke kontrol edilmediğinde hayat kalitemizi düşüren bir duygu olarak karşımıza çıkar. Peki, öfkemizi nasıl kontrol etmeliyiz?


  • Öfkelendiğimiz olayları biliyor olmamız birlikte yaşadığımız insanların da bunları bilmesini sağlayacaktır. O nedenle bizi neyin öfkelendirdiğini net bir şekilde ortaya koymamız gerekir.
  • Duygularınızı bir arkadaşınıza ya da bir günlüğe yazarak içinizi boşaltın.
  • Karşınızdaki kişiyi suçlamak yerine kendi isteklerinizi açık şekilde anlatın, bunu yaparken ben diye başlayan cümleler kurun.
  • Öfkelendiğinizde mümkünse o ortamdan uzaklaşın ve derin derin nefes alın. 
  • Öfkelenmenize neden olan asıl şeyin ne olduğunu düşünün. 
  • Öfkelenizi göstermeden önce, biraz durun ve düşünün, duygularınızı kontrol ettikten sonra harekete geçin. Bu size zaman kazandırır ve öfkenizin sorun haline geldiği ilk dakikaları savuşturmanızı sağlar.
  • Olayları sakinken değerlendirin. İnsanlar, öfkeli iken olayları daha çok abartırlar ve olayları abartılmış şekli ile algılarlar. Bu da öfke kontrolünü zorlaştırır. Unutmayın, olaylara öfkeniz geçtikten sonra daha farklı bir açıdan bakabilirsiniz.









7 yorum:

  1. merhabalar blogunuzunuzu yazılarınızı zevkle inceledim ve blogunuzu takip listeme eklemeyi de unutmadım.başarılı özverili bir blog olmuş bence...kaleminiz hiç kırılmasın ve sevgiyle kalın...

    bu da benim nacizane blogum, bi yerde de günlüğüm :) http://birdelininpembedefteri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim, bloğum hakkında söylemiş olduklarınız benim için o kadar kıymetli ki anlatamam. Bu sözleriniz benim için iyi bir motivasyon oldu. Sevgiyle kalın.

      Sil
  2. Öfkeyle kalkan zararla oturur .
    Atasözümüz ne kadar uyuyor yazina Nermincigim.Cok faydali olmus yazin,degindigin konu yüzünden ne canlar yaniyor...Öfkelenmeyen insan yok sanirim,sadece bazilari bu duyguyu kontrol edebiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum Şulecim. Öfke kadar zalim bir duygu yok. Öfkelendiğimizde doğru düşünme yetimizi kaybedebiliyoruz, bu da zararla görmemize neden oluyor. Sevgiler...

      Sil
  3. öfke kontrolu icin bir sürü kitap okudum ama sadece cocuklarıma karsı öfkelenmemeyi öğrenebildim geri kalanına carlıyorum napim :) öfke stres insanın sadece kendisine zarar veriyor baska bisey degil.sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gülşah bu yazıyı kaleme alma nedenim o dönem öfkeyle kalkıp zararla oturmuş olmamdır. Buradan herkese sesleniyorum öfkenizi kontrol etmeyi öğrenin. Sevgiler...

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum