9 Şubat 2014 Pazar

Muhteşem Yüzyıl'ın Bu Hafta Yayınlanacak Bölümünde Kanuni Sultan Süleyman Şehzade Mustafa'yı Boğduruyor

Derler ki, Kanuni oğlu Mustafa'yı boğdurduktan sonra bir daha hiç mutlu olmamış, yüzü hiç gülmemiş. 

Evet, bir dönem dizisi olan Muhteşem Yüzyıl yayına girdiği günden beri herkesin tarihe ilgi duymasına ve yaşanan olayları sorgulamasına neden oldu. Bu hafta Muhteşem Yüzyıl'da gözyaşı var, elem var, keder var, Şehzade Mustafa'nın ölümü var.

Osmanlı İmparatorluğu'nun tahtta en uzun kalan padişahı olan Kanuni ne yazık ki Hürrem Sultan'ın etkisinde kalarak almış olduğu bazı kararlar nedeniyle her zaman biraz eleştirilmiştir.

Şehzade Mustafa'yı asılsız söylentiler ve düzmece mektuplar nedeniyle boğdurması, Kanuni'nin kendine dahi zor izah ettiği bir yanlıştır. Hürrem Sultan ve Damat Rüstem'in taht ve güç entrikalarına kurban giden Şehzade Mustafa aslında hiç suçu olmadığı halde Kanuni tarafından boğdurulur. 

Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan kanlı taht kavgaları oldum olası bana biraz garip gelmiştir. Bu hafta Muhteşem Yüzyıl dizisinin belki de en dramatik bölümü yayınlanacak. Bir babanın taht ve güç için gözünün nuru olan evladının ölüm fermanını verişini ve yan odadan oğlunun "Baba" diye haykırarak ölüme gidişini nasıl izlediğine tanık olacağız. 

Tarih kitaplarına göre Şehzade Mustafa'nın ölümü çok acıdır. Padişah Çadırı'na giren Mustafa'nın üzerine 7 kişilik sağır ve dilsiz bir cellat grubu saldırır. Mustafa cellatlarla gücünün yettiği son raddeye kadar mücadele eder ve  "Baba" diye haykırarak yardım ister. Yine tarih kitaplarında anlatılanlara göre,  Kanuni Sultan Süleyman çadırın yan tarafında tüm bu olup bitenleri takip etmektedir. Perdenin arasından bakan babası ile göz göze gelen Şehzade Mustafa mücadeleyi bırakır ve o anda cellatlar tarafından boğulur. 


Yeniçeriler ve halk tarafından çok sevilen Şehzade Mustafa'nın ölümü, hem yeniçerileri hem de halkı çok üzer. Yeniçeriler arasında Şehzade Mustafa'nın yerine oğlu Şehzade Mehmet'in tahtın varisi olacağı yönünde çıkan söylentiler Kanuni'ye kadar ulaşır. Bunun üzerine Şehzade Mustafa'dan sonra oğlu Şehzade Mehmet  de dedesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurulur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum bırakırsanız mutlu olurum