18 Şubat 2014 Salı

Evlilikte Ortaya Çıkan İletişim Sorunu Nasıl Çözülür

Evlilik, farklı kişilik özelliklerine sahip olan iki insanın ne kadar zor olursa olsun bir arada yaşayabilmesidir.

Evliliklerin bitmesine neden olan sorunların başında eşler arasında yaşanan iletişim sorunları geliyormuş. 

Birçok evlilik ortaya çıkan iletişim sorunları nedeniyle boşanmayla sonuçlanıyormuş. 

Peki, evlilikte ortaya çıkan iletişim sorunları nasıl çözülür? Sorunun cevabını vermeden önce iletişim sorunlarının neden ortaya çıktığı üzerinde durmamız gerektiğini düşünüyorum. 


Daha önce de bahsettiğim gibi evlilik iki kişinin bir arada yaşamak için çaba harcamasıdır. Aslında evliliği devam ettirmek ve evli kalmak sanıldığı kadar da kolay değildir. 

Evlilik, karşılıklı fedakarlık ve özveri ile yürüyen bir gemidir. Bir taraf daha çok fedakarlık yapıyor ve bu gemiyi batırmamak için daha fazla özveri gösteriyorsa ilişkide bir problem olduğundan bahsetmek mümkündür.

Evliliklerde eşler arasında iyi bir iletişim kurulması çok önemlidir. Güçlü iletişim kurmayı başaran çiftlerin daha iyi anlaştıkları görülmektedir. İyi iletişim kuramayan çiftler ise birbirlerini anlamakta zorlandıkları için daha çok çatışmaya ve daha sık kavga etmeye başlarlar.

Evliliklerde sona gelinmesinin önemli nedenlerinden birisi de doğru iletişimi kuramamaktır. İkili ilişkileri çıkmaza sürükleyen konulardan birisi de doğru dili kullanamamaktır. 
İkili ilişkide yaşanan iletişim sorunu insanları hiç istemedikleri halde kırıcı bir dil kullanmaya itebilir, bu sorun evliliklerin bitmesine neden olabilir. 

Birçok evli çift yaşanan bir sorun karşısında sinirlerine hakim olamamaktan, kötü, kırıcı ve aşağılayıcı bir üslup kullanmaktan şikayetçi.  Evliliklerde yaşanan tartışmalarda daha çok erkeklerin kırıcı üslup kullandığı sanılsa da kadınların da erkekler kadar kırıcı bir üslup kullandığı görülmektedir.

Tartışmaların temelinde yatan iletişim sorunu ne yazık ki "ben haklıyım, sen haksızsın" seviyesinde sürüp gitmektedir. Kimse birbirini alt edemediği için de genellikle eski konular ortaya dökülür, hatta iki tarafın da aileleri tartışmanın içine çekilir, tartışma daha çok içinden çıkılmaz bir hal alır.

Bu tür sorunların önüne geçmek ilişkinin yeniden gözden geçirilmesi ile mümkündür. 

Her şeyden önce kadın ve erkek birbirini dinlemeyi öğrenmelidir. Ne kadar iyi bir dinleyici olursanız karşınızdaki kişiyi yanlış anlama ihtimaliniz o derece azalacaktır. 

Elbette her evlilikte tatışmalar olacaktır. Ancak, tartışmaları dozunda bırakmak gerekir. Hakaret etmek ve yıkıcı eleştiriler yapmak, karşı tarafta onulmaz yaralar açabilir. 

Sevgi dilinizi geliştirmelisiniz. Kavga da etseniz eşinizi sevdiğinizi unutmayın, tartışmanın seviyesini düşürmeniz daha büyük sorunları beraberinde getirir, dikkatli olun. 

Yanlış anladığınız bir konuda özür dilemeyi öğrenmelisiniz. "Evet, haklısın, ben yanlış anlamışım, özür dilerim" diyerek biten bir cümle karşı tarafın sinirlerini yatıştırır.

Sevginizi göstermekten çekinmeyin. Eşinizi değiştiremiyorsanız, O'nu olduğu gibi kabul etmeyi deneyin.

Evlilik birlikte yaşama sanatıdır. Bencillik yapmayın. Bencillik iletişimsizliği beraberinde getirir ve ilişkilerin kötü gitmesine neden olur. Bencilliğinizi yenmek için gayret gösterin.

Sorumlulukları eşit şekilde paylaşın. Bir tarafın daha çok sorumluluk almasına ve bu sorumluluk altında ezilmesine izin vermeyin. 

Küs kalmayın. Küs kalmak iletişimsizliğin derinleşmesine neden olur. Aylarca küs kalmak yerine sorunlarınızı çözüme ulaştırmak için çabalayın.


                                                                         görsel alıntıdır

14 yorum:

  1. http://birdelininpembedefteri.blogspot.com.tr/2014/03/mim-zamani-mim-mim-mim.html

    üzerinden; blogunuzu MİM'Ledim :))

    MİM'imi okursanız ve cevaben yazınızı yazarsanız sevirim:)

    Kocaman öpüyorum sevgili Nermin...
    Hoşça kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Bir Delinin Pembe Defteri, elbette yazmak isterim, ancak acemi bir blogger olarak sana bir sorum var, cevap yazımı kendi bloğumda yazacağım değil mi? Cevap verirsen kısa süre içinde cevap yazımı yazabilirim. Ben de seni kocaman öpüyorum..

      Sil
  2. Önceleri, bir kaç cümleyle başlar, küslüklerle devam eder. Bitiş noktasına geldiğinizde sadece şaşıp kalırsınız. Bir yerlerde iki tarafın da ne olduğunu fark edebilmeleri ancak birlikteliği kurtarır. Gelecekte yaşlandıklarında hala aynı eli tutup tutmayacağını aklına getirmeli. Böyle düşünüyorum. Aşk - en güzeli olsa da- güvenmek biraz daha öne geçen bir duygu, zorluklar esnasında yanınızda eşinizi görmek istiyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten önemli olan da o değil mi, yaşlandığımızda eşimizi yanımızda isteyip istemediğimiz...Sevgiler...

      Sil
  3. evlilik çok zor bir konu olmalı...yakın çevremde hep görüyorum:( rahmetli annem babam bile yürütememişlerdi 20 yıldan sonra:( tavsiyelere katılıyorum herkes buna uysa belki evlilikler bu kadar kolay bitmez...hele günümüzde millet evleniyor çok çabuk karar vererek sonra mutsuz oluyor:(
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet haklısınız şimdi evlilik kararı çok çabuk veriliyor ve aynı hızla bitişe gidiliyor. Ama şu da bir gerçek Müjde'ciğim evlilik gerçekten çok zor... Önemli olan bunu kolaylaştırmayı öğrenmek bence...Sevgiler..

      Sil
  4. Evliliği yürütmek gerçekten de zor birde aileler işin içine girdimi içinden çıkılamaz oluyor.. Sonuçta kimse ailesine laf ettirmez hal böyle olunca sinirler iyice geriliyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben bu konuyu atlamışım galiba. Birçok evlilik kayınvalidelerin ilişkinin tam da ortasında yer alması nedeniyle bitiyor. Katkın için teşekkür ederim Sevgili Hazel.. Sevgiler...

      Sil
  5. Evlilik herkesin istediği özelliklede son yıllarda boşanmanın arttığı kutsal yer. Evlilikten önce şunu anlamamız gerek evlenmek için sevmek fedakar olmak sadık kalmak dürüst olmak gerekir eğer bütün bunları bir araya getiremiyorsanız evlenmeyin yada evlenin avukat kartvizitini cüzdanın köşesine koyun belli bir süre sonra ihtiyacınız olabilir.
    Gerçek sevgi yokken evlenenlerin sonu boşanmak sadık kalamayan aklı uçkurunda olan evliliklerin sonu boşanmak ilişkide bencil olup önce kendini düşünenlerin sonu boşanmak sevmesen dahi sırf eşin istiyor diye saygı göstermeyenlerin sonu boşanmak tüm bunları aşabiliyorsanız o zaman zaten sorun kalmayacak ama bunlarla baş edemiyorsanız karşınızdaki insan doğru insan değildir unutmayın o insan karşınıza çıktığında aşık olduğunuzda gerçekten sevdiğinizde tüm saydıklarımı zaten yapmış olacaksınız ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz, evlenmeden önce "ah bir evlensem" denilen ancak iş başa düşünce "ne kadar zormuş evlilik" dediğimiz bir müessese. Dilerim herkes sizin gibi evlilikte uyulması gereken kuralları biliryordur. Ama evlilikte bazı zorluklar olduğunu da kabul etmek gerekiyor... Bunları karşılıklı saygı, güven, fedekarlık, doğru iletişim, sevgi ile aşabiliyorsanız ne ala yok aşamıyorsanız ne yazık ki sonu boşanma kaçınılmaz oluyor. Sevgiler...

      Sil
  6. evliliği yürütmek zor zanaat umarım başarılı olurum ,oluruz inşaallah ama ben bugüne kadar küsmedim de bugün küscem onu diyeyim de sonra kız bana hak etti :D insana iyilikyaramıyormuş bunu anladım şu iki sene de :D üzenlerin kıymeti biliniyor onu bunu bilmem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyamam, küsme canım benim, küslük sorunu halletmek bir yana sevdiğiniz insana daha çok sinirlenmenize hatta biraz da kin duymanıza neden oluyor. Konuşarak halletmek en güzeli bence.. Biraz bekle ve sorun neyse konuşmayı dene.. Bu arada bana da haber vermeyi unutma.. Sevgiler...

      Sil
  7. Canım Nermincim ; nerelerdesin?

    En kısa zamanda aramıza yeni yazılarla dön!

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah güzel Pembişim, evimde inanılmaz bir tadilat oluyor. İşler iyice sarpa sardı. Her yer her yerde. Darmadağınığım. En kısa sürede yazılar gelecek. Sevgiler.

      Sil

yorum bırakırsanız mutlu olurum